Το σωρευτικό έλλειμμα στη διετία 2020-2021

Το σωρευτικό έλλειμμα στη διετία 2020-2021

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο σωρευτικό έλλειμμα, 17,4% του ΑΕΠ της, εμφάνισε η Ελλάδα τη διετία 2020-2021 μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ως αποτέλεσμα των μέτρων στήριξης της οικονομίας που πήρε η κυβέρνηση. Κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. το σωρευτικό έλλειμμα ήταν 11,3% του ΑΕΠ. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, η πρόσφατη φθινοπωρινή έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Οπως επισημαίνει όμως η έκθεση, τα υψηλά ελλείμματα δεν έφεραν πάντα καλύτερα αποτελέσματα στο ΑΕΠ, αφού χώρες με χαμηλά ελλείμματα είχαν συχνά καλύτερες επιδόσεις από αυτές με τα υψηλά, όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία. Ισως γιατί οι τελευταίες εξαρτώνται πολύ από τον τουρισμό που επλήγη δυσανάλογα, εξηγούν οι αναλυτές. Σύμφωνα με την έκθεση, εξάλλου, σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής υποστήριξης κατευθύνθηκε στις αποταμιεύσεις – στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι μόνο το 40% πήγε στην κατανάλωση.

Πώληση ακινήτων των «Ασπίς» και Commercial Value

Πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την πώληση ακινήτων της Ασπίς Πρόνοια, αλλά και της Commercial Value, προκήρυξε ο εκκαθαριστής των δύο ασφαλιστικών εταιρειών. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η πώληση οριζόντιας ιδιοκτησίας 1.083 τ.μ. στο κτίριο γραφείων «Polis», το οποίο βρίσκεται επί της Λ. Κηφισίας 62 και Πρεμετής, στο Μαρούσι. Η τιμή εκκίνησης για το ακίνητο έχει οριστεί σε 3,25 εκατ. ευρώ. Με τιμή εκκίνησης τα 2,2 εκατ. ευρώ πωλούνται και οριζόντιες ιδιοκτησίες σε πολυκατοικία που βρίσκεται επί της οδού Οθωνος 4, στο κέντρο της Αθήνας.

Ολοκληρώνεται το deal ΕΤΕΜ – Cosmos Aluminium

Μετά την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και τις Αρχές, θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής της Elvalhalcor, ΕΤΕΜ με την Cosmos Aluminium. Ως αποτέλεσμα, η Elvalhalcor θα ελέγχει με 15% την Cosmos Aluminium, με το υπόλοιπο 75% να ανήκει στους υφιστάμενους μετόχους, την οικογένεια Καντώνια της πολυεθνικής βιομηχανίας αλουμινίου με έδρα τη Λάρισα. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2023.

Εως αύριο αιτήσεις για τα 250 ευρώ

Με στόχο να πληρωθούν έως την Παρασκευή και οι τελευταίοι μακροχρόνια άνεργοι – δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ, η πλατφόρμα υποβολής των σχετικών αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή έως και αύριο Πέμπτη. Πρόκειται για τα 250 ευρώ που καταβάλλει η ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας. Η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει πριν από τα Χριστούγεννα, όμως προκειμένου να μη χαθεί το επίδομα για κανένα δικαιούχο άνεργο, θα παραμείνει ανοικτή έως τις 29 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα, ώστε οι τελευταίοι δικαιούχοι να πληρωθούν την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Φραγμοί για FinTech νεοφυείς εταιρείες

Φραγμούς εισόδου για FinTech startups διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη μελέτη για τον κλάδο FinTech, με τους φραγμούς αυτούς να τίθενται δυστυχώς από την ίδια τη νομοθεσία. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, η εθνική νομοθεσία δεν έχει αξιοποιήσει πλήρως τη διακριτική ευχέρεια που παρέχεται από την κοινοτική οδηγία PSD2 (πρόκειται για τη δεύτερη οδηγία υπηρεσιών πληρωμών) για την υιοθέτηση μέτρων ευθυγραμμισμένων προς την αρχή της αναλογικότητας κατά τρόπο ώστε να επιτρέπεται μια περισσότερο περιπτωσιολογική προσέγγιση των απαιτήσεων αδειοδότησης. Με άλλα λόγια, δεν παρέχεται από τον νόμο η απαιτούμενη ευελιξία για εξαίρεσή τους από υποχρεώσεις οριζόντιου χαρακτήρα, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις ανισότητας ευκαιριών μεταξύ των κατεστημένων παρόχων υπηρεσιών πληρωμών και αυτών που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Ε.Α. το ίδιο ισχύει και με την εθνική νομοθεσία για το ηλεκτρονικό χρήμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT