Δικαστική δικαίωση για τις βιομηχανίες

Δικαστική δικαίωση για τις βιομηχανίες

Με τη «σφραγίδα» και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δικαιώθηκε η πλευρά της βιομηχανίας σχετικά τα αντισταθμιστικά που πρέπει να επιστρέψουν οι εταιρείες διανομής φυσικού αερίου (ΕΔΑ) στο πλαίσιο εκτελεστικών αποφάσεων της ΡΑΕ, τις οποίες δεν εφάρμοσαν

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη «σφραγίδα» και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δικαιώθηκε η πλευρά της βιομηχανίας σχετικά τα αντισταθμιστικά που πρέπει να επιστρέψουν οι εταιρείες διανομής φυσικού αερίου (ΕΔΑ) στο πλαίσιο εκτελεστικών αποφάσεων της ΡΑΕ, τις οποίες δεν εφάρμοσαν. Αντ’ αυτού κατέθεσαν προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ, οι οποίες εκδικάστηκαν και απορρίφθηκαν με τέσσερις αποφάσεις που εκδόθηκαν προχθές. Η υπόθεση αφορά το προσωρινό τέλος διανομής ύψους 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα που θεσπίστηκε με νόμο το 2015, με οριζόντια εφαρμογή για όλες τις κατηγορίες χρηστών του δικτύου από 14/8/2015 έως 30/11/2016. Επειτα από προσφυγή της ΕΒΙΚΕΝ στην Ε.Ε. για παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας, η ΡΑΕ ενέκρινε αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των χρηστών που επιβαρύνθηκαν και προσδιόρισε με απόφασή της το 2021 τα επιστρεπτέα ποσά, τα οποία η βιομηχανία προσδοκά πλέον, μετά και τη δικαστική απόφαση, να εισπράξει. Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό της τάξης των 8 εκατ. ευρώ.

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας    

Στην Αθήνα φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά φέτος η γενική συνέλευση και η ετήσια σύνοδος του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM). Η ετήσια συνάντηση στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – ΗDB, που εκπροσωπείται στη διοίκηση του AECM από τη διευθύνουσα σύμβουλο Αθηνά Χατζηπέτρου, η οποία εκλέχθηκε πρόσφατα πρόεδρος της επιτροπής επικοινωνίας και marketing του φορέα. Η CEO της HDB παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα KYC by HDB, με την οποία διευκολύνεται η πρόσβαση των ΜμΕ στο τραπεζικό σύστημα.    

Εφάπαξ παροχή σε 1.131 μη επιδοτούμενους ανέργους 

Στην καταβολή της εφάπαξ παροχής ύψους 300 ευρώ σε επιπλέον 1.131 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης προχώρησε η  ΔΥΠΑ, ώστε οι πληρωμές να εμφανιστούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων το αργότερο έως αύριο Παρασκευή. Συνολικά, έως τώρα η παροχή έχει καταβληθεί σε 68.739 δικαιούχους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των πέντε ετών και προχώρησαν στην κατάρτιση Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης.  

Υποχώρησε το ποσοστό της Goldman Sachs 

Κάτω από 5% υποχώρησε το ποσοστό που κατέχει η Goldman Sachs, μέσω των ελεγχόμενων επιχειρήσεών της, στον όμιλο Σαράντη. Οπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του ο όμιλος, «δυνάμει της αντιστοίχου ενημέρωσης που έλαβε την 20ή Ιουνίου 2023 από την εταιρεία Goldman Sachs Group, λόγω πώλησης μετοχών, κατά τη 16η Ιουνίου 2023, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που η Goldman Sachs συνολικά κατέχει στην εταιρεία έμμεσα μέσω των ελεγχόμενων επιχειρήσεών της κατήλθε του 5%». Μεταξύ των μεγάλων μετόχων, ποσοστό κοντά στο 10% διατηρεί στον όμιλο και το fund Fidelity.   

Προσφορές 1,23 δισ. για το ομόλογο

Με προσφορές που ξεπέρασαν το 1,23 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα δημοπρασιών του β΄ τριμήνου με την επανέκδοση του 20ετούς ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2042. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,99% (χαμηλότερα από την απόδοση έκδοσης του 4,2%) και η τιμή στο 102,69, με το ελληνικό Δημόσιο να υπερκαλύπτει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που ήθελε να αντλήσει. Επειτα και από αυτή τη δημοπρασία, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει συνολικά 6,9 δισ. ευρώ φέτος από εκδόσεις ή επανεκδόσεις τίτλων, καλύπτοντας σχεδόν πλήρως το δανειακό πρόγραμμα των 7 δισ. ευρώ για το 2023, διατηρώντας 35 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται ωστόσο να αποτελέσει αφορμή για τον οργανισμό, ώστε να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις στις αγορές φέτος. Ενα νέο πρόγραμμα δημοπρασιών καθώς και νέες εκδόσεις ομολόγων είναι πιθανά συνεπώς, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και η πρόωρη αποπληρωμή δόσεων των δανείων GLF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT