Στα ύψη το κόστος κατασκευής ακινήτων

Στα ύψη το κόστος κατασκευής ακινήτων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του κόστους κατασκευής της τάξεως του 15%-17% εξακολουθεί να καταγράφει κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου η εγχώρια αγορά ακινήτων. «Είμαστε η εξαίρεση σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι τιμές έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται, μετά την άνοδο που παρατηρήθηκε κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Dimand ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος. Κατά τον ίδιο, είναι πιθανό οι τιμές να σταθεροποιηθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Το θετικό στοιχείο είναι ότι τα δανειακά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, που κατευθύνονται σε αναπτύξεις πράσινων κτιρίων, έχουν λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στην αύξηση των επιτοκίων, επιτρέποντας στις εταιρείες που τα αξιοποιούν να μειώσουν το μέσο επιτόκιο (spread) με το οποίο δανείζονται ακόμη και στο επίπεδο που ίσχυε πριν από την πανδημία.

Συνελήφθη στην Αθήνα ο σύζυγος της CEO του ΔΕΣΦΑ    

Συνελήφθη στην Αθήνα και αναμένει την έκδοσή του στην Ιταλία ο σύζυγος της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο 54χρονος Φραντσέσκο Ατσέρμπι από την Κρεμόνα συνελήφθη στο σπίτι της συζύγου του και κρατείται εν αναμονή της έκδοσής του. Εχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έξι ετών επειδή «εξαφανίστηκε με εκατομμύρια ευρώ που του εμπιστεύθηκαν 13 πλούσιες ιταλικές οικογένειες». Ο Ατσέρμπι αντιμετωπίζει και άλλες δύο δίκες για απάτη εις βάρος πελάτη του και πτώχευση της εταιρείας του, Advisory.

Χρηματοδότηση υποτροφιών από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας   

Επτά υποτροφίες για το διεθνές αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Master in Technology and Innovation Management» για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 του Πολυτεχνείου Κρήτης θα χρηματοδοτήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης. Το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία, εξοπλίζει στελέχη, επιστήμονες και ερευνητές με προηγμένες γνώσεις για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ερευνητικές απαιτήσεις, στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές ανάγκες.   

Βελτίωση μεγεθών για τα Πλαστικά Θράκης  

Στα 8,23 ευρώ τοποθετεί την τιμή της μετοχής των Πλαστικών Θράκης η συμβουλευτική εταιρεία Edison, προβλέποντας ότι η λειτουργική κερδοφορία της (EBITDA) θα ανέλθει σε 25 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, παραμένοντας σταθερή. Για το σύνολο της φετινής χρήσης η Edison εκτιμά πως τα EBITDA θα ανέλθουν σε 46,2 εκατ. ευρώ και θα βελτιωθούν περαιτέρω το 2024, σε 49,4 εκατ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο τα Πλαστικά Θράκης μείωσαν κατά 12,5% τον τζίρο τους, ετησίως, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 4%, σε 11,7 εκατ. ευρώ. 

Βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης

Σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος αναμένει η Capital Economics, αν και θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι των υπόλοιπων οικονομιών της Ευρωζώνης. Η ισχυρή ανάκαμψη από την COVID έφτασε σε απότομο τέλος, όπως τονίζει, με την ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται ελαφρώς το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα προ πανδημίας επίπεδα. Δεδομένου του αντίκτυπου της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η Capital Economics αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση της ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,8% από 6% το 2022, το 2024 στο 1,8%, ενώ το 2025 θα επιταχυνθεί περαιτέρω στο 2,4%. Πάντως, όπως προσθέτει, αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην Ευρωζώνη, τα δημοσιονομικά της φαίνονται βιώσιμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT