Τράπεζες: Πράσινο φως για τη συγχώνευση

Τράπεζες: Πράσινο φως για τη συγχώνευση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο σύμβασης για τη συγχώνευση με απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζας από την Attica Bank ενέκριναν χθες τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών μετά την επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holding. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία (1) κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Attica Bank θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό μετοχών που κατείχαν πριν από τη συγχώνευση. Οπως ανακοινώθηκε, η συγχώνευση θα γίνει με λογιστική ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υπό συγχώνευση εταιρειών και, ειδικότερα, με εισφορά των στοιχείων ισολογισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Attica Bank, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Οινοποιία Τσάνταλη

Αναπόφευκτη αποδείχθηκε τελικά η πτώχευση για μία από τις πιο παλιές ελληνικές οινοποιίες, την Οινοποιία Τσάνταλη. Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1890, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς οι προσπάθειες σωτηρίας της –κυρίως από την πλευρά των αδερφών Γεωργιάδη (της Premia Properties), οι οποίοι έχουν  αποκτήσει και την Οινοποιία Μπουτάρη, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες– απέβησαν άκαρπες. Οι υποχρεώσεις της στο τέλος της οικονομικής χρήσης του 2022 ανέρχονταν σε 54,46 εκατ. ευρώ. 

Η Ελβετία «κατεβάζει» τις γιγαντοαφίσες

To ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας απεφάνθη ότι οι τοπικές αρχές θα μπορούν να περιορίσουν την οπτική μόλυνση που προκαλούν οι τεράστιες διαφημίσεις και οι πολίτες να επιλέγουν να μην τις βλέπουν. Η πρώτη πόλη που θα απαγορεύσει από τους δρόμους τις γιγαντοαφίσες είναι το Βερνιέ κοντά στη Γενεύη. Ανάλογες κινήσεις εξετάζουν η Ζυρίχη και η Βέρνη, ενώ οι θιασώτες του μέτρου επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια αχρείαστη δαπάνη, που διογκώνει τον καταναλωτικό δανεισμό.

Στο 1,7% φέτος η ελληνική ανάπτυξη

H υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης θα διατηρηθεί φέτος, εκτιμά η HSBC, με το ισχυρότερο σε σχέση με τις αρχικές της εκτιμήσεις ΑΕΠ α΄ τριμήνου να την οδηγεί σε αναβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, στο 1,7% από 1,5% πριν. Ωστόσο βλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη το 2025 (1,5% από 1,7% πριν) λόγω της συνεχιζόμενης ισχυρής αύξησης των εισαγωγών. Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων του NGEU και ειδικά η απορρόφηση των δανείων του RRF, αναμένεται να στηρίξουν τις επενδύσεις, αλλά και τις εισαγωγές, όπως επισημαίνει.

Ξεκίνησε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Ξεκίνησε και επισήμως η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά 7 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ισχυρές συμμετοχές: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία. Παραμένει στο καθεστώς και η Ρουμανία, η οποία έχει υπαχθεί σ’ αυτό από το 2020, αλλά δεν έχει ακόμη διορθώσει το πρόβλημά της. Το Συμβούλιο πήρε χθες τη σχετική απόφαση, δεδομένου ότι και οι 7 χώρες έχουν ελλείμματα πάνω από 3% του ΑΕΠ, που είναι το όριο της συνθήκης. Το μεγαλύτερο έλλειμμα έχει η Ιταλία με 7,4% του ΑΕΠ της και το μικρότερο το Βέλγιο με 4,4%. Τι ακολουθεί: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις συστάσεις της περί τον Νοέμβριο και –ενόψει του νέου Συμφώνου Σταθερότητας– αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά σχέδια που θα παρουσιάσουν τα κράτη-μέλη. Με άλλα λόγια, επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία. Ευτυχώς, αυτή τη φορά χωρίς την Ελλάδα στο στόχαστρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT