Παρουσίαση του Greece MegaProject στο Χιούστον

Παρουσίαση του Greece MegaProject στο Χιούστον

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Χιούστον βρίσκεται από χθες η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Σοφία Σταματάκη και ο κ. Σπύρος Μπέλλας από τη Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για να παρουσιάσουν σε ένα ακροατήριο περί των 17.000 στελεχών, που εκπροσωπούν πάνω από 1.000 εταιρείες, στοιχεία για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας όπου συμμετέχουν χώρες που διαθέτουν πετρελαϊκό δυναμικό ή δυνατότητες για παραχώρηση περιοχών με πετρελαϊκό δυναμικό. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση ανήκει η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά σε τέτοιο συνέδριο. Η κ. Σταματάκη θα παρουσιάσει τα data room των σεισμικών δεδομένων στο Ιόνιο και στην Κρήτη υπό τον τίτλο «Greece MegaProject». Τα στοιχεία αυτά δείχνουν συνάφεια των γεωλογικών δομών στο Ιόνιο με ανάλογες δομές της Απουλίας Ζώνης στην Ιταλία και σε περιοχές της Αλβανίας όπου ήδη εξορύσσεται πετρέλαιο.

Την πτώχευση της ίδιας της εταιρείας τους ζητούν οι εργαζόμενοι της Shelman στο Βασιλικό Χαλκίδας. Η δικάσιμος είναι προγραμματισμένη αύριο και θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό το μέλλον της εισηγμένης.

Πάντως, εάν δεν καταφέρει να επιβιώσει η Shelman που βρίσκεται σε δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση, τότε θα μιλάμε για καίριο πλήγμα στην εγχώρια βιομηχανία ξύλου. Θυμίζουμε ότι έχει κλείσει το εργοστάσιο της ΒΑΛΚΑΝ στη Θεσσαλονίκη, όσο και εκείνο της Shelman στην Εύβοια. Επιπλέον, ζημιογόνος παραμένει και η πορεία της εταιρείας Ακρίτας (με έδρα την Αλεξανδρούπολη), η οποία πάντως συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

Στο Δ.Σ. της Ε.Ε. ο κ. Τσαμάζ

Nέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Ε. από 1ης Φεβρουαρίου 2014 έγινε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Η τοποθέτηση αυτή αφορά σε θέση μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Παράλληλα, ο κ. Τσαμάζ διατηρεί τις θέσεις του στον όμιλο ΟΤΕ, ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Η Ε.Ε. είναι εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο που ελέγχεται από την Deutsche Telekom και τη France Telecom. Tη θέση που ανέλαβε ο κ. Τσαμάζ κατείχε προηγουμένως η κ. Κλόντια Νέματ, επικεφαλής της Deustche Telekom για τις δραστηριότητες της γερμανικής εταιρείας στην Ευρώπη, πλην Γερμανίας.

Συναντήσεις με Γερμανούς βιομηχάνους και τραπεζίτες

Στη Φρανκφούρτη θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας για να παρουσιάσει τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων της πόλης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα έχει επαφές με στελέχη της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Βundesbank), της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank και άλλους παράγοντες της οικονομικής ζωής της χώρας. Ο υπουργός θα βρεθεί για λίγες ώρες στη Φρανκφούρτη, αλλά τα ραντεβού του μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα αισθητά για την Ελλάδα.

Η Gazprom καθυστερεί και η Αθήνα ανησυχεί

Δεν ήρθε ούτε χθες η αναμενόμενη από την περασμένη Παρασκευή επιστολή της Gazprom προς τη ΔΕΠΑ. Η επιστολή θα οριστικοποιούσε τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για τα επίπεδα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από κυβερνητικής πλευράς, η Gazprom ήταν έτοιμη να προσφέρει τιμή κάτω από τα 400 δολ./1.000 κ.μ. Την ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει προβληματίσει πάντως το γεγονός ότι εκτός της καθυστέρησης, οι Ρώσοι διέρρεαν την περασμένη Παρασκευή ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ, μάλιστα, φέρεται να επικοινώνησε την ίδια μέρα με την Gazprom, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την παραβίαση των όρων εμπιστευτικότητας. Η κυβέρνηση, αν και διατηρεί ακόμη την ψυχραιμία της, δεν εκφράζει πλέον την ίδια βεβαιότητα, κάτι που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο της Διαιτησίας παραμένει ανοικτό…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT