Κίνηση που θα έπρεπε να γίνεται πιο συχνά

Κίνηση που θα έπρεπε να γίνεται πιο συχνά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη 505 απολυμένων της επιχείρησης Nutriart ABEE (πρώην Κατσέλης) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση ζήτησε, την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Σωστά, αν σκεφτεί κανείς ότι η μοναδική αίτηση που έχει υποβάλει η Ελλάδα αφορούσε μόνο 1 επιχείρηση, την ALDI το 2011. Η αίτηση υπογράφεται μία ημέρα μετά την ερώτηση-καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή, ο οποίος υπογράμμιζε ότι, ενώ η Ελλάδα έχει υποβάλει και χρηματοδοτήθηκε μόνο σε 1 περίπτωση για την ενίσχυση 642 απολυμένων, η Ισπανία σε 18 περιπτώσεις και για την ενίσχυση 13.396 απολυμένων, η Ιταλία σε 12 περιπτώσεις για 12.759 ανέργους. Αλλά και η Γερμανία υπέβαλε 7 αιτήσεις για ενίσχυση 11.349 απολυμένων. Η Δανία πήρε 63,7 εκατ. ευρώ, η Ιρλανδία 63,3 εκατ., η Ιταλία 60,6 εκατ., η Ισπανία 57,1 εκατ. και η Γερμανία περίπου 45 εκατ., ενώ η Ελλάδα πήρε μόλις 2,9 εκατ.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επενδυτών που «μεταναστεύουν» σε χρηματιστηριακές του εξωτερικού, προκειμένου να αποφύγουν τον φόρο υπεραξίας 15% που ισχύει από τη φετινή χρονιά, ταυτόχρονα με τον φόρο επί των πωλήσεων και χωρίς αφορολόγητο. Ηδη στις ελληνικές χρηματιστηριακές ακούγεται ευθέως ότι «οι καλοί πελάτες μας εγκαταλείπουν για να πραγματοποιούν συναλλαγές από το εξωτερικό και εδώ θα μείνουμε με ελάχιστους επενδυτές, που έτσι κι αλλιώς παραμένουν ανενεργά τα χαρτοφυλάκιά τους». Καμία ενημέρωση δεν υπάρχει στα μέλη του ΣΜΕΧΑ για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας και όπως πληροφορείται η «Κ», οι χρηματιστηριακές δεν θα δεχθούν να υπολογίσουν τον φόρο χωρίς αμοιβή.

Στο αρχείο η υπόθεση

Στο αρχείο τέθηκε η έρευνα που διενεργούσε η Εισαγγελία Διαφθοράς σχετικά με καταγγελίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Την υπόθεση έφεραν στη δημοσιότητα χθες οι Financial Times με συγκεκριμένο δημοσίευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε αποφασίσει από χθες να βάλει την υπόθεση στο αρχείο, μετά όμως τη δημοσιοποίηση του θέματος. Την υπόθεση χειριζόταν ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Γιάννης Σέβης. Ο ίδιος έκρινε πως δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις που να συνδέονται με τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Οι εισαγγελείς, ωστόσο, φέρεται να συνεχίζουν τις έρευνες για την πώληση της «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» καθώς και για κάποιες υποθέσεις χορηγίας.

Ελλάδα και Πειραιώς ξεχωρίζει η JP Morgan

Την ελληνική αγορά μαζί με αυτήν της Ρωσίας ξεχωρίζει από τις αναδυόμενες αγορές η JP Morgan. Για την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι προσομοιάζει περισσότερο σε ευρωπαϊκή περιφερειακή αγορά, παρά σαν αναδυόμενη και θεωρεί ότι είναι η πλέον κατάλληλη ώστε οι επενδυτές των παγκόσμιων αναδυόμενων οικονομιών να «παίξουν» την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Από τις εγχώριες μετοχές η JP Morgan ξεχωρίζει την Τράπεζα Πειραιώς, την οποία μάλιστα περιλαμβάνει μεταξύ των 10 κορυφαίων επιλογών της για την περιοχή Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας.

Δόση σε… δόσεις «βλέπει» η Eurobank

Τμηματική καταβολή της δόσης «βλέπει» η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία». Μάλιστα, οι οικονομολόγοι της τράπεζας υποστηρίζουν ότι η τμηματική καταβολή της δόσης θα συνδεθεί και με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Πάντως, η τράπεζα θεωρεί ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, ενώ εκτιμά πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας. Και αυτή η αισιοδοξία πηγάζει από δύο εξελίξεις. Πρώτον, από το γεγονός ότι το λιανεμπόριο ενισχύθηκε τον Νοέμβριο και δεύτερον, ότι ο δείκτης PMI κινείται υψηλότερα των 50 μονάδων τον Ιανουάριο 2014 για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το οικονομικό επιτελείο. Οπότε απομένει να φανεί εάν έχουν δίκιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT