Αναυδοι οι Γερμανοί με το πλεόνασμα του 2013

Αναυδοι οι Γερμανοί με το πλεόνασμα του 2013

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θερμής υποδοχής έτυχε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, στη Φρανκφούρτη, όπου βρέθηκε χθες καλεσμένος της επιχειρηματικής λέσχης Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft. Μάλιστα, ο πρόεδρος της λέσχης –που λειτουργεί 200 χρόνια και τα μέλη της είναι όλα γένους αρσενικού– τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο και τον καλωσόρισε. Μετά την ομιλία του στη λέσχη, ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους πύργους της οικονομικής ζωής της Ευρωζώνης. Εκείνον της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, ενώ μετά έγινε δεκτός από το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank. Μάλιστα, στην τελευταία του στάση έμεινε έκπληκτος από την… έκπληξη που έδειξαν τα μέλη της Bundesbank για το πρωτογενές πλεόνασμα που επέτυχε η Ελλάδα το 2013.

Η εταιρεία παιχνιδιών Jumbo θα προστεθεί στην λίστα των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25 που θα εκδώσει εταιρικό ομόλογο. Εχουν προηγηθεί η Coca-Cola HBC, η θυγατρική της Frigoglass, ο ΟΤΕ, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και η Intralot. Η διοίκηση γι’ αυτόν τον λόγο έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Ο όμιλος του Jumbo διαθέτει 66 καταστήματα εκ των οποίων τα 52 στην Ελλάδα, 4 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία, 2 στη Ρουμανία, ενώ διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα e-Jumbo. Στο β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμα ιδιόκτητο κατάστημα (9.000 τ.μ.) στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι στόχοι της Ellinair

Tην άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι πτήσεις του πρώτου αεροσκάφους της νέας ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Ellinair, η οποία θα πετάει από Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προς τη χώρα μας. Σχετική ενημέρωση παρείχε στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ο όμιλος Mouzenidis, που έχει την ιδιοκτησία της εταιρείας, αναφέροντας ότι το δεύτερο αεροσκάφος θα δρομολογηθεί το 2ο δεκαήμερο του Απριλίου. Σύμφωνα με τον όμιλο, οι πτήσεις και οι προορισμοί σταδιακώς θα αυξηθούν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες επισκέπτες που διακινεί από και προς την Ελλάδα. Μάλιστα, εκτιμά ότι το 2015 θα διακινεί περισσότερους από 500.000 τουρίστες.

Στην τελική ευθεία η αύξηση κεφαλαίου

Ο Μάρτιος αποτελεί τον στόχο για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας. Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ οι θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις αλλά και η ιδιαίτερα θετική συγκυρία για τη χώρα δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στο εγχείρημα. Σημειώνεται ότι η Γενική Τράπεζα θα μετασχηματιστεί στον εξειδικευμένο επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Πειραιώς που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση εταιρειών που εμφανίζουν δυσκολίες καθώς και τη διαχείριση προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού του ομίλου.

Διαπραγματεύσεις-θρίλερ με τους Ρώσους για το αέριο

Το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων για την τιμή του φυσικού αερίου δείχνει να μην έχει τέλος. «Δεν έχει κλείσει συμφωνία. Στείλαμε και νέα επιστολή στην Gazprom για περαιτέρω βελτίωση των όρων» τόνιζαν χθες κύκλοι του ΥΠΕΚΑ μετά την ενημέρωση του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου από τον υπό παραίτηση επικεφαλής της ΔΕΠΑ, Χάρη Σαχίνη. Η τελική προσφορά της Gazprom, σύμφωνα με τα όσα -ανεπισήμως- έχουν γίνει γνωστά, αναφέρεται σε τιμή 390 δολ./1.000 κ.μ. αερίου έναντι σημερινής τιμής 460 δολ. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο, με την ελληνική πλευρά να αναμένει και τα αποτελέσματα της παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Ο κ. Σαχίνης κλήθηκε από την κυβέρνηση να παραμείνει στη ΔΕΠΑ μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, απόφαση που ερμηνεύτηκε από πολλούς και ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT