Ασφαλισμένo ήταν το 9% των ακινήτων της Κεφαλονιάς

Ασφαλισμένo ήταν το 9% των ακινήτων της Κεφαλονιάς

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους είναι οι κάτοικοι ή οι επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς που είχαν πάρει δάνειο για αγορά, ανέγερση ή επισκευή των κτιρίων τους, καθώς έτσι ήταν αναγκαστικά ασφαλισμένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών για το 8% – 9% των κτιρίων του νησιού, το σύνολο των οποίων υπολογίζεται σε 25.000 περίπου. Ετσι τα ασφαλισμένα ακίνητα εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν τα 2.200, παρά την υψηλή σεισμικότητα του νησιού, που βάσει των στατιστικών στοιχείων είναι 4,3 φορές πάνω από αυτή της Αθήνας. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν επίσης λόγο για ζημιές στο 10% των ασφαλισμένων κτιρίων.

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 16 Μαΐου 2014. Η ημερομηνία διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην ΗΔΑΤ, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους.

Στα αεροδρόμια στοχεύει η Vinci

Δυναμικότερη αναμένεται να είναι η παρουσία της γαλλικής κατασκευαστικής εταιρείας Vinci στην ελληνική αγορά στο προσεχές μέλλον, με επίκεντρο όμως τα αεροδρόμια και όχι τους οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχώρησης, που αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της εταιρείας στην ελληνική αγορά. Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ζαβιέ Χουγιάρ, ο οποίος επισήμανε ότι ο κλάδος των αεροδρομίων προσφέρει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Vinci απέκτησε πέρυσι τον πορτογαλικό φορέα διαχείρισης αεροδρομίων, την ANA – Aeroportos de Portugal SA, αντί ποσού 3,1 δισ. ευρώ, δείγμα του ενδιαφέροντος του ομίλου για την περαιτέρω ανάπτυξη του σχετικού κλάδου. Την αύξηση των συναλλαγών μέσω χρεωστικών καρτών κατά 14% το 2014 επισημαίνει το Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank. Οπως επισημαίνεται η επέκταση της χρήσης των χρεωστικών καρτών στις πληρωμές μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον ένα πρόσθετο μέσο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και περιορισμού της παραοικονομίας.

Η Digea πάροχος ψηφιακού σήματος

Η Digea απέκτησε την άδεια του παρόχου ψηφιακού σήματος τηλεόρασης. Η εταιρεία που έχουν συστήσει τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αναλαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Σημειώνεται ότι η Digea ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για τα συγκεκριμένα δικαιώματα. Τώρα με βάση την απόφαση της ΕΕΤ&Τ, η DIGEA είναι υποχρεωμένη σε διάστημα 10 μηνών να ολοκληρώσει την ανάπτυξη των υποδομών για τα δίκτυα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Μεταξύ των φθηνότερων προορισμών στην Ευρώπη παραμένει η Αθήνα

Σταθεροποιήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τον Φεβρουάριο οι ξενοδοχειακές τιμές στην Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα έπειτα από τη μεγάλη πτώση που σημείωσαν τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Trivago η μέση on-line ξενοδοχειακή τιμή σε δίκλινο δωμάτιο ανά διανυκτέρευση σε επίπεδο επικράτειας διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στα 72 ευρώ έναντι 71 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αντίστοιχα, στα ξενοδοχεία της Αθήνας διαμορφώθηκε στα 70 ευρώ έναντι 69 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη ξενοδοχειακή διαμονή τόσο η Ελλάδα όσο και η Αθήνα συγκαταλέγονται μεταξύ των φθηνότερων προορισμών στην Ευρώπη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT