Μεταμεσονύκτιες ανακοινώσεις για την αναθεώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών

Μεταμεσονύκτιες ανακοινώσεις για την αναθεώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταμεσονύκτιες ανακοινώσεις για την αναθεώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών

Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τετάρτης θα ανακοινωθεί από τον MSCI η ετήσια αναθεώρηση για το σύνολο των παγκόσμιων χρηματιστηριακών δεικτών. Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στα ποσοστά στάθμισης που θα ανακοινωθούν για τις 10 ελληνικές μετοχές του δείκτη MSCI Greece. Yπενθυμίζουμε ότι η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου σε αναδυόμενη αγορά έχει τεθεί σε ισχύ από τη συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου 2013. Οι 10 μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Greece είναι οι εξής: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, Folli Follie Group, Eλληνικά Πετρέλαια, Jumbo και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Οι αλλαγές θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του MSCI.

Σε νεοκλασικό στην πλατεία Αμερικής το μουσείο της ΔΕΗ

Την έκθεση του πλούσιου φωτογραφικού και κινηματογραφικού της αρχείου στο κοινό, που διατρέχει όλη την ιστορία της εκβιομηχάνισης της Ελλάδας και τα ντοκουμέντα του χρονολογούνται από το 1890, αποφάσισε η ΔΕΗ. Θα το στεγάσει σε ιδιόκτητο κτίριο της οδού Αγαθουπόλεως 14, στην πλατεία Αμερικής, που χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού το 1985, καθώς αποτελεί αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο (καθώς και νεότερη προσθήκη δευτέρου ορόφου που δεν είναι χαρακτηρισμένη), ενώ περιλαμβάνει χαρακτηριστικό μαρμάρινο εξώστη που συνδέει τα δύο κεντρικά ανοίγματα του ορόφου, αλλά και δύο μικρούς μεμονωμένους εξώστες στο ισόγειο. Οι μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου και συντήρησης του ζωγραφικού και πλαστικού διακόσμου εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου τις πρώτες ημέρες του Απριλίου αποτελεί τον νέο μεγάλο στόχο της διοίκησης της Eurobank. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο καθώς η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική διάθεση, γεγονός που δεν ευνοεί ιδιαίτερα τέτοιου είδους εγχειρήματα. Ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας με τη βοήθεια του ΤΧΣ θα δώσει τη μάχη καθώς ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ξένοι επενδυτές. Ετσι, η διοίκηση της τράπεζας ελπίζει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιοποιηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και αμέσως μετά θα ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αύξησης κεφαλαίου.

Επιχειρηματίες προς το Ευρωκοινοβούλιο

Πολλά λέγονται και γράφονται από το Σάββατο κι έπειτα, οπότε έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης σχετικά με την ανάδειξη ευρωβουλευτών μέσω σταυρού προτίμησης αντί μέσω λίστας, σχετικά με το ποιους εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή. Οπαδός της αλλαγής στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές εμφανίστηκε χθες και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Κι αυτό διότι ο κ. Β. Κορκίδης θεωρεί ότι έτσι είναι πολύ πιο πιθανή η εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Σημαντική υποχώρηση του κόστους δανεισμού

Μία ακόμα καλή ημέρα ήταν η χθεσινή για την ελληνική αγορά ομολόγων. Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (spread) υποχώρησε και πάλι στα επίπεδα των 610 μονάδων βάσης. Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά και το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η αποκλιμάκωση αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Κάτι που θα συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια επανόδου στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές σε ένα λογικό –για τα δεδομένα της εποχής– κόστος. Δηλαδή, πέριξ του 6%. Ακόμα υπάρχει δρόμος μπροστά, καθώς η απόδοση των 10ετών ομολόγων κινείται στην περιοχή του 7,8%, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με τις «θετικές εκπλήξεις» που κρύβει η ελληνική οικονομία ο στόχος είναι εφικτός.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT