Μ. Μορς: Η προαγωγή στην Κομισιόν τον θέτει εκτός τρόικας

Μ. Μορς: Η προαγωγή στην Κομισιόν τον θέτει εκτός τρόικας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μένει τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες στην τρόικα ο κ. Ματίας Μορς» είπε χθες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν. Ο κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, επιβεβαίωσε επί της ουσίας χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ»σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μορς αναβαθμίστηκε στην ιεραρχία της Κομισιόν και από τη νέα του θέση θα είναι δύσκολο να συμμετέχει στις τακτικές αξιολογήσεις που πραγματοποιεί η τρόικα στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο κ. Μορς θα έρθει ακόμη κάποιες φορές στην Αθήνα, μέχρις ότου οριστεί και ενημερωθεί ο αντικαταστάτης του, προκειμένου να μην υπάρχει κενό στην παρακολούθηση του προγράμματος, σε μια φάση κατά την οποία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την ελάφρυνση του χρέους. Οσο για τις επιπτώσεις που θα έχει η αποχώρηση του κ. Μορς από την τρόικα; Ο κ. Ο’ Κόνορ είπε το αυτονόητο: η θέση της Κομισιόν διαμορφώνεται με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup και οι τεχνοκράτες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, κινούνται εντός συγκεκριμένου πλαισίου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την επαναεισαγωγή της Viohalco στο Xρηματιστήριο. Η μητρική εταιρεία του ομώνυμου ομίλου που έχει έδρα τις Βρυξέλλες και η μετοχή της διαπραγματεύεται στο 5ο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, το Euronext, επανέρχεται από μεθαύριο Παρασκευή στο ελληνικό ταμπλό. Τo διοικητικό συμβούλιο της Eπιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης ενέκρινε σχετικό αίτημα της μητρικής εταιρείας του χρηματιστηρίου (EXAE) για την εξαίρεση της εταιρείας Viohalco S.A. από την υποχρέωση τριετούς δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεών της προκειμένου οι μετοχές της να εισαχθούν δευτερογενώς στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Καθυστέρηση λόγω υπογραφών

Μπορεί ο νόμος για τη σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να έχει ψηφισθεί από το τέλος Δεκεμβρίου, όμως ακόμη το νέο όργανο δεν έχει συσταθεί τυπικά. Ο λόγος; Ακόμη δεν έχουν μπει όλες οι υπογραφές στην προβλεπόμενη από τον νόμο Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Τα χρονικά περιθώρια όμως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στενεύουν, καθώς μάλιστα η τρόικα θέλει να δει το συμβούλιο αυτό να λειτουργεί και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που χθες αιφνιδίως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών, αλλά και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Καλείται να πληρώσει φόρο για δεσμευμένη έκταση

Μένεα εναντίον του ελληνικού Δημοσίου και των πρακτικών του, έπνεε πρόσφατα ανώτατο διευθυντικό στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας, που καλείται να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με τον νέο φόρο ακινήτων. Το ποσό αφορά έκταση, η οποία φορολογείται με το νέο καθεστώς, με τη διαφορά όμως ότι το ίδιο το Δημόσιο, την έχει δεσμεύσει και δεν επιτρέπει καμία μορφής εκμετάλλευση (πώληση, ανάπτυξη κ.ο.κ.). Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ακίνητα τα οποία το ίδιο το Δημόσιο διεκδικεί, ή έχει απαλλοτριώσει, χωρίς να καλούνται οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φόρο για αυτά.

Η ετεροχρονισμένη στήριξη του Ζαν-Κλοντ Τρισέ

Εθιμοτυπικού χαρακτήρα ήταν η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο κ. Τρισέ έζησε από την αρχή την κρίση στην Ελλάδα και σίγουρα έχει πολλά να πει για το τι γινόταν τότε. Αρκετοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι ακόμα και σήμερα επηρεάζει κέντρα λήψης αποφάσεων. Πάντως, χθες με τον κ. Στουρνάρα η συνάντηση διήρκεσε περίπου μισή ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες πως ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στον κ. Τρισέ και ο τελευταίος εξέφρασε τη στήριξή του στις θέσεις της Ελλάδας. Πάντως, όσο βρισκόταν στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ δεν ήταν πάντα υπέρ των ελληνικών θέσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT