Το κούρεμα τιμών ισχύει και για οικιακά φωτοβολταϊκά

Το κούρεμα τιμών ισχύει και για οικιακά φωτοβολταϊκά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα γλιτώσουν τελικά το «κούρεμα» και οι ταρίφες των 35.000 περίπου οικιακών φωτοβολταϊκών. Το σχέδιο για συμμετοχή και των οικιακών φωτοβολταϊκών στο κλείσιμο του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, αν και είχε αποσυρθεί λόγω των γενικευμένων αντιδράσεων, επανέρχεται. Προκειμένου να περιοριστεί το ρίσκο για τα δάνεια των 15.000 ανά την Ελλάδα φωτοβολταϊκών πάρκων, το ΥΠΕΚΑ ξαναβάζει στο τραπέζι της συζήτησης με τις τράπεζες για το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών το σύνολο των ΑΠΕ μη εξαιρουμένων και των οικιακών φωτοβολταϊκών. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η αναγκαία στήριξη του περίφημου «new deal» από τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, αφού θα περιορίσει το ποσοστό μείωσης της αντίστοιχης εγγυημένης τιμής. Το ΥΠΕΚΑ θα εξαντλήσει τα περιθώρια προκειμένου να αποτραπεί η ενεργοποίηση απόφασης της ΡΑΕ για μεσοσταθμική αύξηση του τέλους ΑΠΕ σε ποσοστό 98% που θα επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές.

Mε σύσταση επιτροπής που θα ελέγξει τις προδιαγραφές για την ηλεκτρονική σήμανση στα τσιγάρα απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη πρόταση των τεσσάρων μεγαλύτερων βιομηχανιών καπνού στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού. Οι τέσσερις καπνοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη επένδυση μπορεί να γίνει με λιγότερα από 100.000 ευρώ, όταν ήδη εμφανίζεται ξένη εταιρεία που ζητάει τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Η νέα αύξηση στα πακέτα είναι προ των πυλών και εκτιμάται σε τουλάχιστον 3 έως 5 λεπτά το πακέτο.

Μικρές, τελικά, οι αποζημιώσεις

Στα… μαλακά φαίνεται ότι θα πέσουν τελικά οι ασφαλιστικές εταιρείες από τον σεισμό στην Κεφαλονιά, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι αποζημιώσεις τις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν στους σεισμοπαθείς του νησιού, θα κινηθούν στα επίπεδα των 4 εκατ. ευρώ περίπου. Αν και τα τελικά στοιχεία αναμένονται ύστερα από περίπου τρεις εβδομάδες, το ποσό είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με την έκταση των ζημιών που υπήρξαν στο νησί. Αιτία είναι το γεγονός ότι, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στην Κεφαλονιά, η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων ήταν ανασφάλιστα, περιορίζοντας το κόστος αποζημιώσεων. Ετσι, βάσει των αιτήσεων για αποζημιώσεις που έχουν συγκεντρώσει οι εταιρείες, οι δικαιούχοι καταβολών δεν ξεπερνούν τους 250.

Από τη Δημοτική Αστυνομία, ελεγκτής στο υπ. Οικονομικών

Αρχίζουν οι προσλήψεις ελεγκτών στο υπουργείο Οικονομικών. Το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν 150 υπάλληλοι προερχόμενοι από τη Δημοτική Αστυνομία κατόπιν αξιολόγησης από επιτροπή που συστήθηκε, 300 από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και 700 με νέα προκήρυξη ΑΣΕΠ σε όλη την Ελλάδα. Ενδεχομένως το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει ακόμη 500 προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2014. Πάντως, όλοι οι ελεγκτές, νέοι και παλαιοί, θα περάσουν σεμινάρια από την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση περιπτώσεων βίας.

Ηθική αποκατάσταση ζητεί ο Βασίλης Κικίλιας

Την ηθική του αποκατάσταση από το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Β. Κικίλιας. Μετά την ανακοίνωση ότι ελέγχεται για τα εμβάσματα στο εξωτερικό, ο κ. Κικίλιας βρέθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, καταθέτοντας όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη νομιμότητα των πράξεών του και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να τον αποκαταστήσει στο κοινό, ώστε να μη θεωρείται φοροφυγάς. Μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως «θα γελάσουμε με όποιους συναδέλφους σας έγραψαν ή είπαν ότι έχω ανακριβές πόθεν έσχες» και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές ή τα πρόσωπα που είναι σε δημόσια θέση πρέπει να ελέγχονται αλλά όχι να κανιβαλίζονται, σημειώνοντας πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Πλέον αναμένεται η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT