Αναμένοντας την έκπληξη από το πρωτογενές πλεόνασμα

Αναμένοντας την έκπληξη από το πρωτογενές πλεόνασμα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη θετική έκπληξη που είχε προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο, εμφανίστηκε. Χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τις πρώτες της εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2013 και από αυτές προκύπτει ότι η ύφεση πέρυσι διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου (3,7% έναντι στόχου για 4%). Η επόμενη θετική έκπληξη αναμένεται να είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Στο υπουργείο Οικονομικών –αλλά και στην τρόικα– δεν αποκλείουν το μέγεθος του πλεονάσματος να είναι μεγαλύτερο του 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό θα το ξέρουμε με ακρίβεια σε περίπου ένα μήνα.

Στη διατήρηση του ανοδικού τουριστικού ρεύματος από την αμερικανική αγορά και φέτος στοχεύει ο ΕΟΤ. Στο πλαίσιο αυτό, το γραφείο του Οργανισμού στις ΗΠΑ αποφάσισε να συμμετάσχει στην έκθεση «New York Times Travel Show», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου.

Πάντως, τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά και το Ελληνοαμερικανικό Τουριστικό Επιμελητήριο εκτιμά πως οι αφίξεις από τις ΗΠΑ θα αυξηθούν σε μονοψήφιο ποσοστό.

Αύξηση κεφαλαίου

Το δεύτερο15νθήμερο του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, τουλάχιστον σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε η αύξηση κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Οπως μαθαίνουμε, το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών παραμένει ισχυρό, αν και το ζήτημα της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση παραμένει δυσεπίλυτο. Το κρίσιμο, ωστόσο, είναι ο προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών και δίχως αυτό τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Πηγές της Eurobank σημειώνουν ότι αν οι κεφαλαιακές ανάγκες δημοσιευθούν μέχρι τις 14 Μαρτίου, τότε ο στόχος για την ολοκλήρωση της αύξησης στις αρχές Απριλίου μπορεί να πραγματοποιηθεί. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έως το τέλος Φεβρουαρίου θα δημοσιευτεί, επιτέλους, η έκθεση της BlackRock.

Nέα άσχημα μαντάτα αναμένεται να γνωστοποιηθούν σε μεγάλη επιχείρηση μετά τις διαθεσιμότητες για το σύνολο του προσωπικού στη Χαλυβουργική, που αποκάλυψε η «Κ» την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση, που διαθέτει δύο εργοστάσια, θα ανακοινώσει απολύσεις και κλείσιμο του ενός εργοστασίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Ανακαλείται η αύξηση στο τέλος των ΑΠΕ

Οσο καθυστερούν τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, τόσο θα αυξάνεται το τέλος ΑΠΕ. Την επισήμανση αυτή κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναπροσαρμόζοντας ήδη τον υπολογισμό για αύξηση στο τέλος ΑΠΕ από τα 29,63 ευρώ η μεγαβατώρα στο τέλος Δεκεμβρίου στα 30,63 ευρώ η μεγαβατώρα στο τέλος Ιανουαρίου. Το ΥΠΕΚΑ, πάντως, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να βγάλει σε διαβούλευση τη συμφωνία «new deal» για τη μείωση των εγγυημένων τιμών στην παραγωγή από ΑΠΕ, προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν παγώσει μέχρι την 1η Μαρτίου.

Η φορολόγηση των αλόγων καθυστερεί τον διαγωνισμό

Την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στους κατόχους δρομώνων αλόγων αναμένει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να καταλήξει στο τελικό κείμενο για την εκχώρηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Ο βασικός ενδιαφερόμενος για την άδεια, η γαλλική PMU, έχει γνωστοποιήσει σε κάθε κατεύθυνση ότι άδεια ιπποδρομιακού στοιχήματος χωρίς ιπποδρομίες έχει μικρή αξία. Το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να προσπαθεί, αλλά «σκοντάφτει» στις συμπληγάδες πέτρες του υπουργείου Οικονομικών. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά χωρίς να ληφθούν αποφάσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT