«Η ελληνική οικονομία είναι στον σωστό δρόμο»

«Η ελληνική οικονομία είναι στον σωστό δρόμο»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατορθώσαμε να αναστρέψουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι «τώρα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία». Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνολική βελτίωση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, τόσο στον τομέα των δημοσιονομικών, όσο και στην πραγματική οικονομία και το χρηματοδοτικό κενό. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν απομείνει και τις οποίες έχει αναλάβει, σημειώνοντας ότι «όλα βρίσκονται στον σωστό δρόμο».

Αρχίζουν να πυκνώνουν οι ανακοινώσεις κυρίως των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης για τα ετήσια αποτελέσματα του 2013. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 και ως συνήθως εκείνη την ημέρα θα καταγραφεί συνωστισμός ισολογισμών που θα ξεπερνούν τους 100, ενώ θα υπάρξει και ένας αριθμός εισηγμένων (περίπου 40) που ουσιαστικά αδυνατεί να εκδώσει αποτελέσματα. Τις επόμενες μέρες ανακοινώνουν ετήσια αποτελέσματα η Fourlis (25/2), τα Ελληνικά Πετρέλαια (27/2), η Aegean (4/3), o OTE (6/3) και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (10/3). Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για την κορύφωση της ύφεσης το 2013 με διπλάσιες τις ζημιογόνες από τις κερδοφόρες.

Μεγάλη διαφορά

Εμπόδιο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η διαφωνία κυβέρνησης – τρόικας στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Οπως δήλωσε στο Reuters o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου, οι τράπεζες εξακολουθούν να αγνοούν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και όσο η αβεβαιότητα διατηρείται οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κάτι που είναι απαραίτητο για την υποστήριξη της ανάπτυξης της οικονομίας.

Οπως σημείωσε, με βάση δημοσιεύματα η BlackRock υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 4,5 δισ. και το ΔΝΤ έως και τα 15 δισ. ευρώ.

Εκλογές εν μέσω υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν φέτος από τις 20 Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου. Λίγο–πολύ οι ημερομηνίες αυτές συμπίπτουν με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Μάλιστα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση φέτος. Η εξέλιξη αυτή πιθανόν να οδηγήσει αρκετούς φορολογουμένους να πηγαίνουν στην κάλπη με το τσουχτερό εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας αντί με το ψηφοδέλτιο. Σε αυτή την περίπτωση, πρώτο κόμμα το εκκαθαριστικό της εφορίας!

Στην τουριστική προβολή εξειδικεύεται ο ΕΟΤ

Σε οργανισμό μόνο για την προβολή του ελληνικού τουρισμού μετατρέπεται ο ΕΟΤ, καθώς οι περισσότερες αρμοδιότητές του μεταφέρονται στο υπουργείο Τουρισμού. Ετσι, με σχέδιο νόμου προβλέπεται η μεταφορά στο υπουργείο της αδειοδότησης και του ελέγχου των τουριστικών επιχειρήσεων, της επιβολής προστίμων, της κατάταξης των καταλυμάτων, των τεχνικών και περιφερειακών υπηρεσιών κ.ά. Στο υπουργείο συστήνονται 7 Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού: της Αττικής, της Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας με έδρα τον Βόλο, της Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου με έδρα την Πάτρα, της Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα, του Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο, της Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο και της Μακεδονίας-Θράκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το προσωπικό των καταργούμενων υπηρεσιών του ΕΟΤ θα μεταφερθεί στο υπουργείο, ενώ το πλεονάζον θα τεθεί με απόφαση της υπουργού σε διαθεσιμότητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT