Σε βάθος ο έλεγχος για τη λίστα Λαγκάρντ

Σε βάθος ο έλεγχος για τη λίστα Λαγκάρντ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να έχει χαθεί από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όμως η διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται και γίνεται σε βάθος.

«Κάνουμε μία πολύ πιο ολοκληρωμένη δουλειά απ’ ό,τι άλλες υπηρεσίες χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία ή η Γερμανία. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τη λίστα, αλλά με βάση αυτήν επιχειρούμε -από όλα τα άλλα στοιχεία του φορολογουμένου- να δημιουργούμε το προφίλ των “στόχων” μας. Ακόμα και στους μηδενικούς λογαριασμούς εξετάζουμε χρήσεις από το 1999 ώς το 2006, ανοίγοντας ταυτόχρονα λογαριασμούς στην Ελλάδα ή αναζητώντας αλλά περιουσιακά στοιχεία που συγκροτούν την πραγματική περιουσιακή κατάσταση του προσώπου που ελέγχεται…» λέει στη στήλη αξιωματούχος του ΣΔΟΕ.

Η μεγαλύτερη εμπειρία αντίστοιχων ελέγχων από δίσκους ή φορητές μνήμες, που υπεξαιρέθηκαν από ελβετικές τράπεζες, έχει σωρευθεί στην εφορία του Βούπερταλ της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Εκεί, σε συνολικά 9 βάσεις δεδομένων από ελβετικές τράπεζες: α) το 30% των εσόδων ανακτήθηκε για το Δημόσιο από τις τράπεζες που μεσολάβησαν για να αποκρυβούν τα εισοδήματα, β) το 50% από φορολογούμενους που περιλαμβάνονταν στις σχετικές λίστες και αυτομηνύθηκαν για να αποφύγουν την ποινική διαδικασία και γ) μόλις το 20% από ελέγχους που ενήργησε η υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι εισαγγελείς του κρατιδίου.

Στη Γαλλία και την Ισπανία, επίσης, οι έλεγχοι έπαιξαν τον μικρότερο ρόλο στην ανάκτηση των εσόδων του κράτους. «Και στην Ελλάδα, πάντως, υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία με τους παραβάτες απ’ ό,τι ελπίζαμε στην αρχή. Αυτή εκδηλώνεται πάντως όταν κατά κανόνα γνωρίζουμε πλέον τι έχει γίνει…» λέει πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σειρά της Alpha Bank

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η Alpha Bank για την άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα η τράπεζα θα προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση με αυτή ακριβώς την προοπτική. Στόχος της Alpha Bank είναι να διευρύνει τις πηγές άντλησης ρευστότητας και παράλληλα να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικά θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγοράς για τη χώρα. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική άντλησε, μέσω ομολογιακής έκδοσης, 750 εκατ. ευρώ, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει αρκετές εβδομάδες πριν η Πειραιώς, αντλώντας ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη επιστροφή των εγχώριων τραπεζών στις διεθνείς αγορές αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για το τραπεζικό σύστημα και κυρίως για την οικονομία.

Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για την 83 στρεμμάτων έκταση στον Λαιμό Βουλιαγμένης που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή. Πρόκειται για έκταση «φιλέτο», η οποία έχει συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από την προκαταρκτική διερευνητική διαδικασία. Oπως εκτιμάται από την Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΕΑΕΠ) η έκταση θα έχει διατεθεί μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Ενδιαφέρον υπάρχει από τους Αραβες του Αστέρα, αλλά και από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ. Κίνηση έγινε όμως και από Κινέζους, αλλά και Ρώσους και Ευρωπαίους.

Μπόνους δώρα με την πώληση ακινήτου

Αν το έλεγε κάποιος πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια, ασφαλώς και θα εθεωρείτο εκτός πραγματικότητας. Και όμως, έφτασε η ώρα που οι αναδουλειές των κατασκευαστών στην ιδιωτική οικοδομή έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που για να πουλήσουν ένα διαμέρισμα, μόνο… τεμενάδες δεν κάνουν. Προσφορές, όμως, κάνουν και μάλιστα ευφάνταστες.

Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν να δίνουν μαζί με το σπίτι δώρα, όπως η δωρεάν κατασκευή του τζακιού με πέτρα ή άλλα ακριβά υλικά, έπιπλα για το μπάνιο, ηλεκτρικά στόρια, χτιστό μπάρμπεκιου ή ακόμα και δημιουργία μικρού δωματίου, που θα λειτουργήσει ως γκαρνταρόμπα. Στόχος είναι η πώληση όσο το δυνατόν περισσότερων ακινήτων άμεσα, καθώς οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Και, πλέον, δεν έχουν την άνεση να περιμένουν, όπως παλιότερα…

Οι αντιδήμαρχοι αντιστέκονται

Φαίνεται ότι… έξυσε πληγές το δημοσίευμα της «Κ», την περασμένη Κυριακή, σχετικά με την άρνηση πολλών δημάρχων να καταθέσουν τα «πόθεν έσχες» τους. Στην πορεία, λοιπόν, προέκυψε ότι η πιο αστεία περίπτωση είναι δήμοι των οποίων οι δήμαρχοι αναρτούν ανελλιπώς το «πόθεν έσχες» –όπως σε ένα δήμο της νότιας Αθήνας– αλλά δεν το κάνουν οι αντιδήμαρχοι.

«Τους έχω επιστήσει την προσοχή πολλές φορές, αλλά δεν συμμορφώνονται…» είπε στη στήλη δήμαρχος με πλήρη συμμόρφωση στη λίστα της «Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάς» (ΔΔΑ). Ενας από τους αντιδημάρχους του, που ρωτήθηκε σχετικά, είπε στην «Κ» ότι «δεν έχει τίποτα για να αναρτήσει», ενώ οι άλλοι 3 παραδέχθηκαν ότι έχουν ανταλλάξει επιχειρήματα με τον δήμαρχό τους για το σχετικό ζήτημα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η επεξεργασία των σχετικών στοιχείων του Παντείου και της ΔΔΑ, που ασχολήθηκε με το θέμα, έχει κοινοποιηθεί και στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ. Εσόδων και ΣΔΟΕ), καθώς και στην εθνική αρχή για τον έλεγχο νομιμοποίησης εσόδων.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας αρχής Π. Νικολούδης κάνει έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία 70 εκλεγμένων τοπικών αρχόντων. Ορισμένοι βρίσκονται και στη λίστα της ΔΔΑ /Παντείου. Ετσι στη Δυτική Θεσσαλονίκη αντιδήμαρχος που δεν έχει αναρτήσει δήλωση στο Διαδίκτυο δεν έχει υποβάλει παρόμοια δήλωση στην αρχή του κ.Νικολούδη…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT