Ομιλία Γ. Προβόπουλου στο «Bank Speaker Series»

Ομιλία Γ. Προβόπουλου στο «Bank Speaker Series»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβόπουλος, όπου θα μιλήσει σήμερα σε εκδήλωση της Goldman Sachs. Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συναντήσεων με τον τίτλο «Bank Speaker Series», που διοργανώνει η Goldman Sachs, εκδήλωση στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών οίκων, επενδυτικών κεφαλαίων και θεσμικών χαρτοφυλακίων, αλλά και κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές. Η ομιλία του διοικητή θα έχει θέμα «Η ελληνική κρίση: Τότε και Τώρα». Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων αύριο και μεθαύριο, με στόχο την προβολή των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Μαζί με τον διοικητή στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκονται ο οικονομικός σύμβουλος του διοικητή, κ. Γιώργος Ταβλάς, όπως και ο εντεταλμένος διευθυντής της ΤτΕ, κ. Οδυσσέας Χριστοφόρου.

Μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα ανταγωνιστούν με τη μοναδική ελληνική εταιρεία, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, στον τομέα της προμήθειας σωλήνων για το έργο TAP συνολικής επένδυσης 1,2 δισ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους του Εβρου μέχρι και την Ιταλία, όπου θα διασυνδεθεί με το ευρωπαϊκό σύστημα. Πρόκειται για τη γερμανική Mannesmann Salzgitter AG, τη βρετανική Corus Group (του ινδικού ομίλου Tata), την ιταλική Ilva του ομίλου Riva –ο δεύτερος μεγαλύτερος ευρωπαίος κατασκευαστής σωλήνων–, αλλά και μεγάλες σωληνουργίες κυρίως από Κίνα, Ινδία και Τουρκία. Η κοινοπραξία του ΤΑΡ θα υπογράψει πάνω από 10 μεγάλες συμβάσεις και αρκετές υπεργολαβίες.

Αγωνία στον ΟΛΠ για τη β΄ φάση

Τις προθέσεις των υποψήφιων επενδυτών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ επιχειρούσαν να αποκρυπτογραφήσουν χθες άνθρωποι της ναυτιλίας. Αλλωστε, το παράδειγμα της ΔΕΠΑ, όπου ούτε ένας από τους 14 ενδιαφερομένους που είχαν εμφανιστεί κατά την αρχική φάση του διαγωνισμού δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, είναι πρόσφατο και μοιραία γίνονται οι σχετικές συγκρίσεις. Στην περίπτωση του ΟΛΠ, βέβαια, η υποβολή προσφοράς από την Cosco θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Πέραν της Cosco, εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή στον διαγωνισμό της Ports America, κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης λιμανιών στις ΗΠΑ, πλην όμως χωρίς καμία παρουσία εκτός συνόρων.

Εύστοχη περιγραφή με μία φράση του Ρέιγκαν

Τον Ρόναλντ Ρέιγκαν θυμήθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης. Από το βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Sustainable Greece 2020», ο κ. Κ. Χατζηδάκης άρχισε την ομιλία του με την ακόλουθη φράση του 40ού προέδρου των ΗΠΑ: «Φορολόγησε ό,τι κινείται. Αν συνεχίσει να κινείται, περιόρισέ το με πολλαπλές ρυθμίσεις. Και αν σταματήσει να κινείται, επιδότησέ το». Ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε την ομιλία του με αυτό τον τρόπο; Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η σαρκαστική αυτή φράση ταιριάζει και στην ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών.

Λογαριασμούς ρεύματος χωρίς τέλη ζητεί ο Αρθ. Ζερβός

Την αποδέσμευση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από την είσπραξη τελών που δεν σχετίζονται με την ενέργεια και την ελάφρυνση της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων από την υπερβολική φορολόγηση, ζήτησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός κατά την ομιλία του σε συνέδριο για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό. Ο κ. Ζερβός τάχθηκε επίσης υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς αλλά και των τιμολογίων, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρχει ειδική μέριμνα και λήψη ειδικών μέτρων για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων πολιτών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Τάχθηκε, τέλος, υπέρ των δημοπρασιών υπό την προϋπόθεση ότι η ενέργεια θα διοχετεύεται απευθείας στους καταναλωτές και θα υπάρχει ελάχιστη τιμή εκκίνησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT