Σύνταξη στα 65 χωρίς εξαιρέσεις ζητεί ο Λ. Αντορ

Σύνταξη στα 65 χωρίς εξαιρέσεις ζητεί ο Λ. Αντορ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα περιορισμού των συνταξιοδοτήσεων που γίνονται σε ηλικίες κάτω των 65 ετών έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων επίτροπος Λάζλο Αντορ. Οπως επισήμανε, η επιτροπή συνιστά στα κράτη-μέλη να εξαλείψουν τις εξαιρέσεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας, όπου αυτό απαιτείται. Στον βαθμό που αυτό θα υλοποιηθεί, στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν προγραμματίσει να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 65ο έτος ηλικίας. Τη δυνατότητα εξόδου πριν από το 62ο έτος έχουν μεταξύ άλλων «παλαιοί ασφαλισμένοι», μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα έως το τέλος του 2012, αλλά και εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης, περίπου 110.000 ασφαλισμένοι έχουν κατοχυρώσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το μειωμένο όριο ηλικίας, ενώ 150.000 έχουν θεμελιώσει μόνο χρόνο ασφάλισης και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Το θέμα αυτό αναμένεται να επιλυθεί και νομοθετικά μέχρι και τον Οκτώβριο.

Mε τη συμμετοχή 26 εισηγμένων της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη το 3ο επενδυτικό forum που διοργανώνει η διοίκηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου 2014. Από τις τράπεζες θα συμμετάσχουν και οι 5 εισηγμένες (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha και Αττικής), από τη βιομηχανία θα συμμετάσχουν ο Ομιλος Μυτιληναίου με τη θυγατρική Μέτκα, ο Τιτάν, η Motor Oil, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Επίσης, από τον χώρο του εμπορίου η Folli Follie Group, το Πλαίσιο Computers, η Σαράντης, ενώ θα πάρει μέρος και ΟΠΑΠ.

«Λαμπερή» βιομηχανία

Αντίθετος με τον όρο βαριά βιομηχανία, όπως αποκαλείται συχνά ο τουρισμός δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Οπως διευκρίνισε, ο γκρίζος αυτός όρος παραπέμπει συνήθως σε κάτι μουντό και απρόσωπο, «ενώ ο τουρισμός που θέλουμε για το μέλλον οφείλει να είναι κάτι πιο λαμπρό, κάτι πολύ πιο ποιοτικό και δυναμικό». Αναφερόμενος στον τουριστικό κόσμο, είπε ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι κράτησαν την Ελλάδα όρθια στις πιο δύσκολες και σκληρές στιγμές. Οι άνθρωποι του τουρισμού, πρόσθεσε, δεν περιμένουν την ανάκαμψη, την έκαναν πράξη. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον ΣΕΤΕ για τη γόνιμη επικοινωνία και την υπ. Τουρισμού για το έργο της.

Το taxisnet απέκτησε… τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι απέκτησε το taxisnet και λειτουργεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Τη μία, ως διά μαγείας χάνονται τα στοιχεία των ελεύθερων επαγγελματιών από τις φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα να δουλεύουν τις ημέρες του Πάσχα οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας για να τα εντοπίσουν. Από την άλλη, το ηλεκτρονικό σύστημα άρχισε να δίνει παρατάσεις για την πληρωμή του ΦΠΑ χωρίς να υπάρχει σχετική οδηγία από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό που απομένει είναι να μειώσει και τον επιπλέον φόρο εισοδήματος για όσους φορολογούμενους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αλλάζουν από τον Ιούλιο οι χρεώσεις του ρεύματος

Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για επιχειρήσεις και βιομηχανίες φέρνουν από τον Ιούλιο οι αποφάσεις της ΡΑΕ για τις χρεώσεις του δικτύου. Αντιθέτως, οι οικιακοί καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις. Συγκεκριμένα, για τους καταναλωτές που συνδέονται στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες) οι μοναδιαίες χρεώσεις συστήματος μειώνονται κατά 4,9% σε σχέση με τις υφιστάμενες. Για τους καταναλωτές μέσης τάσης (βιομηχανίες μεσαίου μεγέθους, μεγάλες και μικρές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις) οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης συστήματος μειώνονται κατά περίπου 29%, ενώ σε ποσοστό 1,8% μειώνονται και οι χρεώσεις χρήσης δικτύου ως προς το σκέλος της ενέργειας, οι οποίες όμως αυξάνονται κατά 3,4% ως προς το σκέλος ισχύος. Από τις μειώσεις, η απόφαση της ΡΑΕ εξαιρεί τους οικιακούς πελάτες της χαμηλής τάσης, για τους οποίους οι χρήσεις συστήματος και δικτύου αυξάνονται αθροιστικά σε ποσοστό 0,5 – 0,8%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT