Επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις στην ακτοπλοΐα

Επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις στην ακτοπλοΐα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα μπορούν να υπογράφονται πλέον και στην ακτοπλοΐα, γεγονός που αποτελούσε και προαπαιτούμενο από την τρόικα. Αυτό προκύπτει με βάση σχετική τροπολογία που συμπεριελήφθη στο σχετικό νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην τροπολογία, προκειμένου για τα πλοία της ακτοπλοΐας, «κάθε θέμα που μπορεί να καθορίζεται με συλλογική σύμβαση επιτρέπεται να ρυθμίζεται και με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις. Πάντως, όπως προκύπτει από την τροπολογία, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) «θεωρούνται ισχυρές και δεσμευτικές και τους πλοιοκτήτες και τους ναυτικούς». Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, υπεγράφη η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο της ακτοπλοΐας, με ισχύ έως το τέλος του 2014. Η ΣΣΕ ανανεώθηκε με μηδενικές αυξήσεις και αφορά τα επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας και τα μεσογειακά επιβατηγά και τουριστικά πλοία.

Εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες καταγράφονται αυτή τη περίοδο σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Στη θετική πλευρά έχουμε επενδυτικά σχέδια από εταιρείες τροφίμων για εργοστάσια κρουασάν στην Ινδία, τη λειτουργία της γραμμής παραγωγής της εταιρείας «Σαράντης» στα Οινόφυτα που μετέφερε από το Βουκουρέστι ή ακόμη το εμπορικό κέντρο του ομίλου Φουρλή που θα εγκαινιασθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Βουλγαρία. Στην αντίθετη πλευρά έχουμε τα ασήκωτα τραπεζικά βάρη σε κλάδους όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ξυλεία, τα διαγνωστικά κέντρα, η ακτοπλοΐα. Ταυτόχρονα, ιστορικές βαριές βιομηχανίες βρίσκονται λίγο πριν από το λουκέτο και τη μεταφορά εργοστασίων στα Βαλκάνια.

Μεγάλη ζήτηση από βαριά ονόματα

Τη θεαματική μεταστροφή του κλίματος για τη χώρα και τις τράπεζες αποτυπώνει η συμμετοχή της Pimco στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Πλέον, σε ελληνικό κίνδυνο τοποθετούνται όχι μόνο hedge funds, αλλά και παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Σημειώνεται ότι η Pimco, που διαχειρίζεται κεφάλαια σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων, σπάνια επενδύει σε μετοχές καθώς οι συνολικές μετοχικές τοποθετήσεις δεν ξεπερνούν τα 9 δισ. δολάρια. Οπως μαθαίνουμε, η διοίκηση της Eurobank αντιμετώπισε την προηγούμενη εβδομάδα ένα εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα: τα δεκάδες παράπονα θεσμικών επενδυτών που επιθυμούσαν να λάβουν περισσότερες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου.

Η νέα οργανωτική δομή του ΟΠΑΠ

Tη νέα οργανωτική δομή του Ομίλου ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΟΠΑΠ. Η νέα δομή συνίσταται σε 9 οργανωτικές μονάδες επικεφαλής των οποίων ορίζονται οι κ. Μ. Νικολαΐδου, (επικεφαλής διοικητικού), Μ. Χόουστ, (οικονομικού), Π. Τζέντρετζικ (πληροφορικής), Τζ. Κότας, (διαχείρισης κινδύνων), Π. Ματετζόφσκι (marketing), Τζ. Καράς (πωλήσεις), Α. Κουκουβίνος (λειτουργίας παιχνιδιών-Διαδικτύου). Απευθείας αναφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Κ. Ζίγκλερ, έχουν οι κ. Α. Κετεντζόγλου, επικεφαλής νομικών υπηρεσιών, Β. Πανούση, επικεφαλής κανονιστικής συμμόρφωσης, Χ. Κωνσταντίνου, γραφείο παρακολούθησης έργων και Κ. Μπραντίσοβα, Εταιρική Γραμματέας.

Μετά το ελληνικό χρέος λύση και για τα επιμελητήρια

Δεν έχουν μόνο το θέμα του ελληνικού χρέους να ασχοληθούν, αλλά και το τι θα γίνει με τα επιμελητήρια και την υποχρεωτική ή όχι εγγραφή των επιχειρήσεων σε αυτά. Ο λόγος για τις «ισχυρές κυρίες» της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Επειτα από πρόταση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Κ. Μίχαλου (φωτ.), ο οποίος κατέχει παράλληλα και το αξίωμα του αντιπροέδρου των Ευρωεπιμελητηρίων, αποφασίστηκε να τεθεί το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια τόσο στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ όσο και στη Γερμανίδα καγκελάριο. Να διακινδυνεύσουμε μια πρόβλεψη; Πιο γρήγορα θα υπάρξει τοποθέτηση για το ελληνικό χρέος, παρά για τα ελληνικά επιμελητήρια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT