Πούλησαν χθες, τις μετοχές που θα έχουν την Παρασκευή

Πούλησαν χθες, τις μετοχές που θα έχουν την Παρασκευή

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση προκάλεσαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι επιθετικές πωλήσεις που εκδηλώθηκαν από ξένα χαρτοφυλάκια στη μετοχή της Eurobank. Οι συναλλαγές (73,026 εκατ. ευρώ) της μετοχής κάλυψαν το 53,88% του συνολικού όγκου (135,518 εκατ. ευρώ), ενώ διακινήθηκαν συνολικά 180.750.701 μετοχές που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float), καθώς από τα 5,469 δισ. μετοχές της τράπεζας μόνο το 5% είναι free float και το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι και την Παρασκευή ανήκει στο ΤΧΣ όταν και θα πιστωθούν οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά ξένα funds έκαναν χρήση μιας μεθόδου που απαγορεύεται στην Ελλάδα (επισύρει βαριά χρηματικά πρόστιμα) αλλά επιτρέπεται στις ξένες αγορές και προχώρησαν σε πωλήσεις μετοχών της Eurobank που δεν είχαν στην κατοχή τους και τις οποίες θα αποκτήσουν την Παρασκευή που ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να υποχρεώσει μεταλλείο να δίνει το σύνολο των προϊόντων του σε ελληνικές μεταλλουργικές βιομηχανίες; Μέχρι σήμερα, ναι. Μάλιστα, σύμφωνα με το νομοθετικό διάταγμα 210/1973, εάν ο εκμεταλλευτής του μεταλλείου αρνηθεί, μπορεί να τιμωρηθεί με έκπτωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης. Πρόκειται για μία ακόμη αναχρονιστική διάταξη από τις εκατοντάδες που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία. Μπορεί, βεβαίως, να μην εφαρμόζεται πλέον στην πράξη. Δυστυχώς, όμως, έπρεπε να περάσουν 41 χρόνια για να καταργηθεί με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Ανακάμπτει ένα χρόνο μετά

«Ταφόπλακα» έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας στο φιλόδοξο έργο για την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, που είχε τη σφραγίδα του Ερντογάν και αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη των ταραχών πέρυσι τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, ο δημοφιλής αστικός προορισμός της γειτονικής χώρας, που υπέστη πρόσκαιρες τουριστικές απώλειες για κάποιους μήνες μετά τα περυσινά επεισόδια, φέτος φαίνεται να ανακάμπτει. Τον Απρίλιο, οι αφίξεις ξένων τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 10%, ξεπερνώντας το 1 εκατ. σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σε ό,τι αφορά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου οι αφίξεις των τουριστών αυξήθηκαν επίσης κατά 10%, υπερβαίνοντας τα 3,2 εκατ.

Προς αύξηση κεφαλαίου και η Τράπεζα Αττικής

Αισιοδοξία επικρατεί στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής ενόψει της αύξησης κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος για την οριστικοποίηση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Bank of Attica προγραμματίζει σειρά κινήσεων με σκοπό τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου. Παράλληλα, βρίσκεται σε συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, που ενδιαφέρονται να καλύψουν ένα μέρος των κεφαλαιακών αναγκών. Ωστόσο, όλος ο σχεδιασμός της διοίκησης γίνεται ώστε να μη θιγούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα νέο «κούρεμα»

«Το κούρεμα είναι default (σ.σ. χρεοκοπία)», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στα σενάρια που διακινούνται για νέο «κούρεμα» του χρέους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει στη θέση που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό για νέο «κούρεμα» του χρέους, αλλά όπως φαίνεται, η κυβέρνηση συντάσσεται με την άποψη της Ευρωζώνης ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορούν να διασφαλίσουν το ελληνικό χρέος. Ειδικά τώρα που, όπως υποστήριξε ο ίδιος παράγοντας, το χρέος έχει «ιαπωνοποιηθεί». Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος του είναι στα χέρια του επίσημου τομέα και δεν υπάρχει κίνδυνος κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

«Default όταν βγαίνεις σε αγορές είναι αυτοκτονία. Είναι σαν να πυροβολείς τα ίδια σου τα πόδια», πρόσθεσε ο ίδιος παράγοντας. Πάντως, η συζήτηση έχει συνέχεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT