Ελλειψη ρευστού, χρέος «φρενάρουν» τις αλλαγές

Ελλειψη ρευστού, χρέος «φρενάρουν» τις αλλαγές

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εμπόδια αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ο υπουργός προσδιόρισε ως εμπόδια την έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι επενδυτές στην ελληνική οικονομία για να χρηματοδοτήσουν «έργα υψηλών προδιαγραφών σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας». Για το θέμα του χρέους, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ευρωζώνης να ξεκινήσει τη σχετική συζήτηση «για το ελληνικό χρέος μετά την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας και τα stress tests των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Νωρίς σήμερα το πρωί (8.30 π.μ.) ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2014 οι εισηγμένες ΟΤΕ και Frigoglass, που συγκαταλέγονται στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. H Frigoglass θα παραμείνει στον δείκτη μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής 30 Μαΐου 2014 καθώς μετά διαγράφεται και θα αντικατασταθεί από τη Eurobank. Η Alpha Finance προβλέπει πτώση πωλήσεων αλλά και ζημίες στα αποτελέσματα της θυγατρικής της Coca-Cola HBC. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η εταιρεία θα εμφανίσει πτώση πωλήσεων 12% στα 124 εκατ. ευρώ, αλλά και καθαρές ζημίες 2 εκατ. ευρώ. Για τη λειτουργική κερδοφορία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 16 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 22%.

Στην ελβετική UBS o Στ. Παπαπαναγιώτου

Η δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές αναθερμαίνει το ενδιαφέρον των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών για την εγχώρια αγορά. Στο πλαίσιο αυτό η UBS ενέταξε στο δυναμικό της τον κ. Στέφανο Παπαπαναγιώτου, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος Corporate Client Solutions, υπεύθυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Πριν από την UBS εργάστηκε επί 9 χρόνια στην Credit Suisse, όπου πιο πρόσφατα κατείχε τη θέση του Managing Director και επικεφαλής για το Investment Banking για την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι η UBS συνεργάστηκε πρόσφατα με την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, στο πλαίσιο των αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι δύο τράπεζες.

Το προφίλ των επενδυτών ικανοποιεί την Εθνική

Ικανοποίηση επικρατεί, όπως μαθαίνουμε, στη διοικητική ομάδα της Εθνικής για την πορεία της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. Η διοίκηση της ΕΤΕ δεν εστιάζει τόσο στην υπερκάλυψη της αύξησης -η έκδοση υπερκαλύφθηκε από την 1η ημέρα- αλλά στην ποιότητα των επενδυτών που θα συμμετάσχουν. Φαίνεται ότι μεγάλο μέρος των νέων επενδυτών θα είναι παραδοσιακοί μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές, εξέλιξη που θα αναβαθμίσει τη μετοχική βάση του ομίλου. Σημειώνεται ότι αύριο το απόγευμα θα «κλείσει» το βιβλίο προσφορών και θα καθοριστεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Πειραματική ρύθμιση για οφειλές ιδρυμάτων

Ρύθμιση-πιλότο για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συσσωρευμένες οφειλές σε ΙΚΑ, Δημόσιο, εργαζόμενους και προμηθευτές προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Η ρύθμιση, μεταξύ άλλων, αφορά το Γηροκομείο Αθηνών, το Ασυλο Ανιάτων, το Γηροκομείο Βόλου και άλλα ιδρύματα. Στο πλαίσιο του νέου πειραματικού σχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών προωθείται η αναστολή της ποινικής δίωξης και της εκδίκασης ποινικών υποθέσεων για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το ελληνικό Δημόσιο. Η ρύθμιση των οφειλών θα γίνει σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Για τα Ταμεία θα εφαρμοστεί ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT