H… ιαπωνοποίηση του χρέους θα πείσει το ΔΝΤ;

H… ιαπωνοποίηση του χρέους θα πείσει το ΔΝΤ;

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό χρέος είναι υψηλό επανέλαβε χθες για μια ακόμη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά του εκπροσώπου του κ. Τζέρι Ράις. Η Ευρωζώνη εδώ και καιρό απαντά μονότονα ότι το χρέος είναι υψηλό αλλά βιώσιμο. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είχε λανσάρει για πρώτη φορά δημοσίως τον περασμένο Σεπτέμβριο τον όρο «ιαπωνοποίηση». Η Ιαπωνία έχει μεγάλο χρέος, σχεδόν 240% του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει φέτος, αλλά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξυπηρέτησής του, καθώς αναχρηματοδοτείται από εγχώριους επενδυτές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι, το χρέος είναι επίσης υψηλό, αλλά κατά το μεγαλύτερο μέρος του διακρατείται από κράτη και θεσμούς της Ευρωζώνης. Αρα, έχει ιαπωνοποιηθεί και δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας, δηλαδή εξυπηρέτησής του, όσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της. Το φθινόπωρο θα φανεί εάν το ΔΝΤ θα πειστεί. Προς το παρόν υποστηρίζει ότι το μέγεθος μετράει…

Η μικρότερη συμμετοχή ξένων επενδυτών με μόλις 1 ενεργό κωδικό στο ελληνικό Χρηματιστήριο για τον Απρίλιο κατεγράφη στις εξής χώρες: Σουλτανάτο του Μπρουνέι, Μονακό, Κουβέιτ, Γκέρνσεϊ, Αγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες. Αντίθετα, η μεγαλύτερη συμμετοχή προήλθε από Κύπρο (601 κωδικοί), Αγγλία (42), ΗΠΑ (50), Λουξεμβούργο (22) και Νησιά Καϊμάν (20 ενεργοί κωδικοί). Συνολικά στην ελληνική αγορά τον περασμένο μήνα υπήρξαν 1.825.655 μερίδες επενδυτών. Με μία μετοχή στο χαρτοφυλάκιο εμφανίστηκαν 374.780 μερίδες (ποσοστό 43,34%), από 2 έως 5 μετοχές είχαν 367.128 μετοχές (ποσοστό 42,45%). Πάνω από 10 μετοχές διέθεταν 37.250 μερίδες, ήτοι ποσοστό 4,31%.

Στο 4,75% τα 5ετή

Πτωτικά κινήθηκε χθες η απόδοση των νέων 5ετών ομολόγων, που υποχώρησε στο 4,75% μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Μ. Ντράγκι. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα σημεία στα οποία έχει βρεθεί η απόδοση του 5ετούς ομολόγου μετά την έκδοσή του, όταν η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 4,95%. Το ζητούμενο για την ελληνική αγορά ομολόγων είναι να διατηρηθεί αυτό το καλό μομέντουμ που υπάρχει, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέα έκδοση ομολόγων, που αυτή τη φορά θα αφορά τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας (7 ή 10 ετών). Πάντως, όσο η Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια προόδου, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τα ομόλογά της να εκμεταλλεύονται τις θετικές εξελίξεις σαν τη χθεσινή.

Είχαν συνηθίσει να λειτουργούν χωρίς έλεγχο

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, η Ενωση Περιφερειών και διάφοροι δήμοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υποχρεώνει δήμους και περιφέρειες να υποβάλλουν προϋπολογισμούς στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και να ελέγχεται από αυτό η εκτέλεσή τους. Οι αιτήσεις ακύρωσης απορρίφθηκαν από το ΣτΕ, που απεφάνθη ότι το Παρατηρητήριο έχει συμπληρωματικό ρόλο στη λειτουργία των ΟΤΑ και δεν περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει είναι να περιορίζει μόνο την ασυδοσία, για την οποία κάποιοι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές άφησαν εποχή και ως υπουργοί και ως δήμαρχοι.

Αλλος Κωνσταντίνος υπέγραψε, άλλος αναφέρθηκε

Γράφει «Καραγκούνης Κωνσταντίνος». Το διάβασαν (;) «Καραμανλής Κωνσταντίνος». Ο λόγος για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών που εξέδωσε χθες το πρωί δελτίο Τύπου με τίτλο «Στουρνάρας: ακυρώνει τον Κώστα Καραμανλή». Το ΕΕΑ υποστηρίζει στο δελτίο ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει υπογράψει μαζί με άλλους 184 βουλευτές την τροπολογία για την επαναφορά της υποχρέωσης εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια. Αντί να προβεί σε διόρθωση το ΕΕΑ, εξέδωσε ανακοίνωση η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων όπου αναφέρει ότι το δελτίο του ΕΕΑ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το ΕΕΑ επανήλθε στο θέμα με αρκετές ώρες καθυστέρηση όχι όμως τόσο για να επανορθώσει αλλά κυρίως για να κατηγορήσει την ΚΕΕΕ επειδή έκανε λόγο για ψευδή αναφορά του ΕΕΑ στον Κ. Καραμανλή. Εάν έτσι η επιμελητηριακή κοινότητα δίνει τον αγώνα για την υποχρεωτική εγγραφή, δύσκολα θα τον κερδίσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT