Επταπλάσιες προσφορές για το ομόλογο των ΕΛ.ΠΕ.

Επταπλάσιες προσφορές για το ομόλογο των ΕΛ.ΠΕ.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

400 εκατ. δολάρια θα αντλήσουν τελικά τα ΕΛ.ΠΕ. αντί των 200 εκατ. που αρχικώς σχεδίαζαν, μέσω της έκδοσης 2ετούς ομολόγου. Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν ισχυρό και οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά επτά φορές, φτάνοντας το 1,4 δισ. δολάρια. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,625%. Πηγές κοντά στην έκδοση υπογραμμίζουν ότι τα κεφάλαια προήλθαν από θεσμικούς επενδυτές υψηλής ποιότητας από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ότι τα ΕΛ.ΠΕ. είχαν δανειστεί μέσω 4ετούς ομολόγου 400 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013 με επιτόκιο 8%.

Ηλεκτρονικά, υπόσχεται το ΙΚΑ, ότι θα υποβάλλουν από την 1η Ιουνίου την αίτηση συνταξιοδότησης οι ασφαλισμένοι και με έναν κλειδάριθμο θα παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους. Επίσης, μπαίνουν ποσοτικοί στόχοι για τους υπαλλήλους – που θα απονέμουν τουλάχιστον τέσσερις συντάξεις την ημέρα. Σήμερα η έκδοση της σύνταξης από το ΙΚΑ μπορεί να καθυστερήσει και δύο χρόνια, ενώ η κατάσταση σε κεντρικά καταστήματα, όπως σε αυτό της Νικηφόρου, παραμένει απελπιστική.

«Η τραπεζική ένωση στην Ε.Ε. προχωρεί»

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. υπό την προεδρία του κ. Christian Clausen, προέδρου της ΕΤΟ, αναλύθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και επισημάνθηκε με έμφαση η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ε.Ε. στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Οπως υπογράμμισε ο κ. Clausen: «Αναδύεται ένα πραγματικά ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο, με ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και έναν ενιαίο επόπτη. Η τραπεζική ένωση είναι μια σημαντική ευρωπαϊκή επιτυχία και θα έχει μακροχρόνια απήχηση τόσο στα πιστωτικά ιδρύματα όσο και στην οικονομία». Την Ελληνική Ενωση Τραπεζών εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της και πρόεδρος της ΕΤΕ Γ. Ζανιάς και ο γενικός γραμματέας της, Χρ. Γκόρτσος.

Με αμείωτη ένταση ανακοινώνονται εκδόσεις ομολογιακών δανείων από εισηγμένες της μικρής κεφαλαιοποίησης ώστε να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους. Αυτή την εβδομάδα αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση της ΕΛΓΕΚΑ η έκδοση ομολογιακού δανείου έως 46,5 εκατ. Η Μοτοδυναμική θα προχωρήσει στην έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων μέχρι 5 εκατ. ευρώ.

Ικανοποίηση στο ΤΧΣ  για τις τράπεζες

Εκδηλη ήταν η ικανοποίηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την ανακοίνωση των καλών νέων για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου κ. Αναστασία Σακελλαρίου επισήμανε ότι οι συστημικές τράπεζες άντλησαν μέσω των αυξήσεων ποσά πάνω από 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες 6,38 δισ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν στις τράπεζες προέρχεται από ξένους επενδυτές.

Αγωγές 20 εκατ. στον ΟΤΕ  από την Hellas Online

Αγωγές 20 εκατ. ευρώ δέχθηκε ο ΟΤΕ τους πρώτους μήνες του έτους από την Hellas Online. Η εταιρεία υπέβαλε τον περασμένο Φεβρουάριο αγωγή κατά του ΟΤΕ, ύψους 13,7 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση για «παράνομες απορρίψεις αιτημάτων παροχής τοπικών βρόχων», όπως αναφέρεται στη σχετική αίτηση. Τον περασμένο Απρίλιο, η εταιρεία υπέβαλε νέα αγωγή κατά του ΟΤΕ ύψους 5,6 εκατ. ευρώ για παράνομη χρέωσή της σε άσκοπες μεταβάσεις συνεργείων του ΟΤΕ για άρση βλαβών το χρονικό διάστημα 2009-2013. Οι αγωγές θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα του 2016.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT