Η μεγάλη των… ελεγκτών σχολή θα δίνει μπόνους

Η μεγάλη των… ελεγκτών σχολή θα δίνει μπόνους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόσληψη νέων ελεγκτών, την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος βαθμολογίου και προαγωγών, αλλά και τη δημιουργία «Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας» σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Οι υπάλληλοι με εξαιρετική απόδοση που θα επιτυγχάνουν τους στόχους θα ανταμείβονται και θα επιβραβεύονται με χρηματικές αμοιβές (πριμ, μπόνους), επαίνους, βραβεία, δημόσια αναγνώριση, παροχή υπηρεσιακού κινητού, laptop, εκπαίδευση, συμμετοχή σε ομάδες εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κάθε υπάλληλος θα πρέπει να φέρει στον κρατικό κορβανά περί τα 4,6 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2015. Οπως γίνεται αντιληπτό, τα πράγματα δεν σφίγγουν μόνο για τους φορολογουμένους αλλά και για τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι το 2014 θα ελεγχθούν εσωτερικά 275 ελεγκτές του υπουργείου.

Εκ παραδρομής στη στήλη γράφτηκε χθες ότι η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) απέστειλε εξώδικο στην εταιρεία Hellas Direct, με αφορμή διαφημιστική της καμπάνια που έκανε λόγο για ασφάλιση του αυτοκινήτου «χωρίς μεσάζοντες που λαμβάνουν μεγάλες προμήθειες, το κόστος των οποίων μετακυλίεται στον πελάτη». Το ακριβές είναι ότι το εξώδικο απέστειλε η Ενωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων Ελλάδος (ΕΑΔΕ), που εκπροσωπεί τους διαμεσολαβούντες στην ασφάλιση και έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της.

Αλλαγές στον MSCI

Μετά το αποψινό κλείσιμο της Wall Street (11.00 μ.μ.) αναμένεται η ανακοίνωση της παγκόσμιας τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Για την Ελλάδα το ενδιαφέρον εστιάζεται στον δείκτη MSCI Large Capital, όπου σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΗSBC, η μετοχή της Eurobank θα ενταχθεί στον συγκεκριμένο δείκτη και στον δείκτη Msci standard. Η Eurobank εκτιμάται πως θα αντικαταστήσει τον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν στους διεθνείς δείκτες του MSCI θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου. Ο κυριότερος λόγος της εισαγωγής της Εurobank είναι η αύξηση της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών. Θυμίζουμε ότι η Eurobank θα επανεισαχθεί και στον δείκτη Ftse Large 25.

Αμετάβλητη η αξιολόγηση Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha Bank

Σταθερή διατήρησε την αξιολόγηση, στο «B-», για την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και τη Eurobank ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Παράλληλα, σταθερό διατηρεί και το outlook της αξιολόγησης. Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις για το χρέος υψηλής εξασφάλισης των τραπεζών και των οχημάτων έκδοσής τους αλλά και για το χρέος μειωμένης εξασφάλισης. Η Fitch επισημαίνει ότι, μετά έξι χρόνια ύφεσης, η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών είναι αδύναμη και χαρακτηρίζει χαμηλό το απόθεμα για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κοινωνικό μέρισμα και αποπληρωμή χρέους

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 525 εκατ. ευρώ, βάσει του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος, συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού. Από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, όμως, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να καταθέσει το 30% στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος (φωτ.) για την εξυπηρέτηση του χρέους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στα τέλη Απριλίου κατατέθηκαν σε αυτόν τον λογαριασμό 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν το ένα τρίτο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.

Τα ίδια στελέχη ξεκαθάριζαν χθες πως και τα 525 εκατ. ευρώ που αφορούν το κοινωνικό μέρισμα θα διατεθούν στους πολίτες έως το τελευταίο ευρώ, αφήνοντας να εννοηθεί πως εάν υπάρχει περιθώριο, θα αλλάξουν τα κριτήρια για να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT