Καθυστέρηση ενός έτους στην είσπραξη ενός φόρου

Καθυστέρηση ενός έτους στην είσπραξη ενός φόρου

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική αγορά ομολόγων δέχθηκε χθες έντονες πιέσεις εξαιτίας μιας λανθασμένης ερμηνείας εγκυκλίου που εκδόθηκε στις 25 Απριλίου για τη φορολόγηση των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που δημιουργήθηκαν την περίοδο 29 Φεβρουαρίου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2013. Το υπουργείο εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση και ίσως σήμερα επικρατήσει ηρεμία στην αγορά. Ενα από τα ερωτήματα που προέκυψαν, όμως, ήταν γιατί το κράτος αποφάσισε να εισπράξει το 2014 ένα φόρο που ψηφίστηκε το 2012 και όχι το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων που κατέγραψαν κέρδη στη συγκεκριμένη περίοδο, γνώριζαν τον νόμο και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες ώστε να πληρώσουν και να έχουν καθαρό φορολογικό μητρώο. Οπερ και εγένετο προκαλώντας όμως πανικό. Αυτό στο οποίο δεν έχει δοθεί απάντηση είναι γιατί το Δημόσιο είχε ξεχάσει τον φόρο…

Βρίθει το χρηματιστήριο από αρνητικά ρεκόρ ημερήσιας πτώσης που χαρακτηρίστηκαν ως κραχ, όπως ακριβώς συνέβη χθες στην αγορά με τις λογιστικές απώλειες να φθάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ. Οι 3 μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία του χρηματιστηρίου κατεγράφησαν το 1987. Στις 7 Δεκεμβρίου 1987 (-15,03%), στις 26 Οκτωβρίου (-12,64%) και στις 26 Νοεμβρίου (-11,99%). Τη δεκαετία του 2000 η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις 17 Απριλίου (-9,17%). Για να έρθουμε στα χρόνια της 6ετούς ύφεσης (2008-2013), η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-9,71%) σημειώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2008. Ακολούθησε πτώση 7,10% στη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου 2012.

Συντομότερη και μικρότερη

Τριετής, αντί πενταετής αναμένεται να είναι η νέα συμφωνία τεχνολογικής υποστήριξης του ΟΠΑΠ από την Intralot. Επιπλέον το ετήσιο τίμημα αναμένεται να είναι κατά 25% έως 50% μειωμένο σε σχέση με εκείνο που λάμβανε προ της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι τελευταίο συμφωνηθέν τίμημα προέβλεπε την καταβολή ετήσιου μισθώματος 57 εκατ. ευρώ και το νέο τίμημα αναμένεται μεταξύ 25 και 43 εκατ. ευρώ. Ολες οι τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ. Η όποια συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί εντός των επομένων ημερών. Πάντως, η Emma Delta, φέρεται να προωθεί τη δημιουργία ισχυρής υπηρεσίας πληροφορικής, που θα οδηγήσει στον απογαλακτισμό του οργανισμού από την Intralot.

Ο εύκολος στόχος εφαρμόζει αυτά που άλλοι διαπραγματεύτηκαν

Η εγκύκλιος Θεοχάρη προκάλεσε τις πωλήσεις ομολόγων χθες, υποστήριζαν κάποιοι. Καλά, η εγκύκλιος έλεγε κάτι διαφορετικό από αυτό που προβλέπει ο νόμος; Οχι. Αρα, δεν φταίει η εγκύκλιος, αλλά ο νόμος. Επίσης, δυσαρέσκεια εξέφραζαν κάποιοι στην κυβέρνηση επειδή ο κ. Θεοχάρης περιέλαβε στο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων την αυτόματη κατάσχεση καταθέσεων για χρέη προς την εφορία. Ο Θεοχάρης φταίει που απλώς αντέγραψε όσα προβλέπει το Μνημόνιο για το θέμα ή αυτός που διαπραγματεύθηκε τα φορολογικά θέματα του Μνημονίου με την τρόικα. Προφανώς, ο κ. Θεοχάρης είναι ευκολότερος στόχος από αυτούς που κρύβονται στα δύσκολα και εμφανίζονται μόνο για να εξαγγείλουν φοροελαφρύνσεις.

Πλήγμα για τα ακίνητα από τον φόρο υπεραξίας

Στην «άκαιρη» προσπάθεια επιβολής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα αποδίδει τη νέα μεγάλη πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, η Alpha Bank. Στο τελευταίο της δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η τράπεζα τονίζει ότι ο νέος φόρος και η αβεβαιότητα που προκλήθηκε στην αγορά από την ακατάλληλη και μη έγκαιρη προετοιμασία του εισπρακτικού μηχανισμού για την ομαλή εφαρμογή του νέου φόρου, οδήγησαν στην περαιτέρω αναβολή της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων. Ως εκ τούτου, κατά το πρώτο δίμηνο του 2014, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά 25,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και περιορίστηκε σε μόλις 1,3 εκατ. κυβικά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ίδια περίοδο του 2008, ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας είχε ανέλθει σε 10,5 εκατ. κυβικά μέτρα, όντας δηλαδή υπερδεκαπλάσιος του τρέχοντος έτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT