Αλλο επιστημονική έρευνα και άλλο το «γκουγκλάρισμα»

Αλλο επιστημονική έρευνα και άλλο το «γκουγκλάρισμα»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΚΕΠΕ παρουσίασε χθες μία… μελέτη των επενδύσεων από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα. Για την ακρίβεια, υποτίθεται ότι είναι τα αρχικά ευρήματα μιας μελέτης σε εξέλιξη.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια λίστα στην οποία έχουν απλώς καταγραφεί επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν, άλλες που υλοποιούνται και άλλες που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου, εάν όλα πάνε καλά (π.χ. η παραχώρηση του Ελληνικού), αυξήσεις κεφαλαίου, Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα κ.λπ. Οπως φαίνεται, κάποιος έβαλε σε μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνετ (κοινώς γκουγκλάρισε) το λήμμα «επενδύσεις» και συγκέντρωσε ό,τι σχετικό έχει γραφεί στον Τύπο από τα μέσα του 2012 και μετά. Για όποιες επενδύσεις δεν αναφέρονταν οικονομικά στοιχεία στα δημοσιεύματα, η λίστα του ΚΕΠΕ έχει και αυτή κενό (ενδεικτικό του βάθους της έρευνας).

Ενα ερευνητικό ίδρυμα δεν λειτουργεί με βάση τον πολιτικό χρόνο. Το ΚΕΠΕ είναι ερευνητικό ίδρυμα αξιόλογο έως τώρα και σημαντικό για το μέλλον. Ας συνεχίσει να κάνει έρευνες. Για γραμματειακή υποστήριξη σε συνεντεύξεις Τύπου παραμονές εκλογών, υπάρχουν άλλοι.

Η ψήφος στη Ν.Δ. θα σημαίνει ότι λειτουργεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης στον ελληνικό λαό. Αυτό υποστήριξε επί της ουσίας χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, κατά την παρουσίαση της καταγραφής του ΚΕΠΕ για τις επενδύσεις. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, μάλιστα, μιλώντας χθες περισσότερο ως κομματικό στέλεχος –κάτι που και ο ίδιος παραδέχθηκε ενόψει εκλογών– και λιγότερο ως μέλος της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα μπει σε εξαιρετικά θετική τροχιά το επόμενο εξάμηνο εάν δεν υπάρξει κανένα ατύχημα». Πρόσθεσε, δε, ότι δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι θα υπάρξει «ατύχημα», καθώς «ως λαός έχουμε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης».

Τα κλειστά ταμεία των ΔΟΥ

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών το «λουκέτο» των δημόσιων ταμείων στις ΔΟΥ. Η εξέλιξη αυτή δεν προέβλεψε την αντικατάσταση δύο διαδικασιών άμεσα εξαρτώμενων με τη λειτουργία των ταμείων στις ΔΟΥ: την πληρωμή των δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές και την καταβολή προστίμων από τα διοικητικά δικαστήρια. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες απειλήθηκε η διενέργεια των εκλογών της περασμένης Κυριακής, αφού οι δικαστικοί αντιπρόσωποι προπληρώνονται για τις μεταβάσεις τους στα εκλογικά τμήματα. Για το δεύτερο, τώρα επιχειρείται να βρεθεί λύση, καθώς, μέχρι πρόσφατα, τα πρόστιμα που επέβαλλαν τα δικαστήρια εξοφλούνταν στα ταμεία των ΔΟΥ.

Την Κυριακή κάποιοι θα έχουν τον νου τους και στο… Κίεβο

Tο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Ουκρανία αναμένουν όσες ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν ακόμη στην πολύπαθη χώρα. Οπως δηλώνουν στη «Κ» επιχειρηματίες, «εάν δεν αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα, θα πρέπει να αποχωρήσουμε». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα περιόρισαν στο ελάχιστο το προσωπικό τους, αφού μηδενίστηκαν οι παραγγελίες και οι τράπεζες έχουν παγώσει τις πιστωτικές γραμμές προς τη χώρα, που βιώνει συνθήκες εμφυλίου πολέμου. Το παρήγορο είναι ότι δραστηριοποιούνται λίγες ελληνικές επιχειρήσεις, με τη συνολική έκθεση των εταιρειών να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς και οι εναλλακτικές

«Η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης είναι εφικτή, τώρα που η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται. Γι’ αυτό άλλωστε λέγεται και έκτακτη», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Προσεκτικός ο κ. Στουρνάρας, απέφυγε να δεσμευθεί ως προς το χρονοδιάγραμμα (πολλοί υπουργοί Οικονομικών στο παρελθόν «κάηκαν» από βεβαιότητες που δεν επιβεβαιώθηκαν) και περιορίστηκε να πει ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει με τον προϋπολογισμό του 2015. Δύο είναι οι πιθανές εκδοχές. Η εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί πλήρως, δικαιολογώντας ύστερα από τέσσερα χρόνια τον χαρακτηρισμό της ως έκτακτης.

Εάν δημοσιονομικά δεν είναι εφικτό, το σχέδιο Β προβλέπει παράταση και το 2015, αλλά με μειωμένους συντελεστές. Από την άλλη βέβαια υπάρχει και η τρόικα που πιέζει να διατηρηθεί η εισφορά ως έχει έως το 2016.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT