Θα τα ξαναπούν, έστω και από άλλο πόστο

Θα τα ξαναπούν, έστω και από άλλο πόστο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Ελληνα ομόλογό του στο Βερολίνο, στις 11 Ιουνίου. Το ελληνικό ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε το ραντεβού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πρόσκληση του κ. Σόιμπλε. Ο κ. Στουρνάρας την απεδέχθη, εκτιμώντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να παρουσιάσει στη Γερμανία την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και τα σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Η επίσκεψη θα ενταχθεί στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών. Πάντως, η συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε ενδέχεται να είναι η τελευταία που θα έχει ο κ. Στουρνάρας με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών, εάν επιβεβαιωθούν εν τω μεταξύ τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Εως τις 11 Ιουνίου η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει τις αποφάσεις της επί του θέματος. Πάντως, οι δύο θα τα ξαναπούν έστω και υπό άλλες ιδιότητες, καθώς υπάρχει καλή χημεία μεταξύ τους.

Ενα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους αποδέσμευσης από την κρατική βοήθεια πραγματοποίησε χθες η Τράπεζα Πειραιώς, αποπληρώνοντας στο ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των προνομιούχων μετοχών, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μετοχές που είχαν εκδοθεί το 2008 στο πλαίσιο των ενεργειών της τότε κυβέρνησης για την ανακούφιση του τραπεζικού συστήματος από τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σύμφωνα με την Πειραιώς, η επαναγορά των προνομιούχων μετοχών βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της κεφαλαιακής σύνθεσης της τράπεζας και αποτελεί το πρώτο απαραίτητο βήμα προς την επανάκτηση της δυνατότητας μελλοντικής διανομής μερισμάτων.

Ο περιορισμός της οδηγίας

Κάποιος φαίνεται δεν είχε ενημερώσει σωστά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υπέπεσε σε λάθος μιλώντας για μείωση του ΦΠΑ στο 12%. Και αυτό διότι η τελευταία οδηγία της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ, η οποία ψηφίστηκε το 2006, ορίζει ότι ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για να μειωθεί κάτω από το 15% από το 2016 και μετά, θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα οδηγία. Δηλαδή, για να υλοποιηθεί η υπόσχεση του κ. Σαμαρά από το 2016 και μετά, θα πρέπει στα τέλη του 2015 να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε ένα νέο κείμενο οδηγίας για τον ΦΠΑ το οποίο θα προβλέπει τη μείωση του ελάχιστου κανονικού συντελεστή από το 15% στο 12% ή και χαμηλότερα!

Φάε το φαγητό σου για να μη σε… φάει

Οσο μεγαλύτερη η εταιρεία, τόσο μεγαλύτερο είναι το διαφημιστικό φιάσκο. Τα McDonald’s στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια μασκότ, στόχος της οποίας ήταν να τη βλέπουν τα μικρά παιδιά, να χαίρονται και να τρώνε το φαγητό τους χωρίς να ταλαιπωρούν τους γονείς. Ωστόσο, η εμφάνιση της μασκότ προκάλεσε μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις αντιδράσεις στα social media. Πολλοί γονείς βρήκαν τη φιγούρα αποκρουστική και υποστηρίζουν ότι μόνο ως φόβητρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πείσουν τα βλαστάρια τους να φάνε. Η εταιρεία προς το παρόν υποστηρίζει την επιλογή της. Σύντομα θα φανεί εάν μπορεί να αντέξει τις επιθέσεις μέσω του twitter.

Περισσότερες πτήσεις, περισσότεροι τουρίστες

Συνεχίζεται και τον Μάιο η εντυπωσιακή αύξηση των βασικών τουριστικών μεγεθών τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αύξηση του αριθμού των αεροπορικών αφίξεων στην Αθήνα για τον τρέχοντα μήνα ξεπερνά σε ποσοστό το 20% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Παράλληλα, οι αυξήσεις των κρατήσεων από τις παραδοσιακές για τον ελληνικό προορισμό αγορές κυμαίνονται σε διψήφιο ποσοστό. Στην άνοδο του τουρισμού συμβάλλει και η αύξηση των πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες προς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ολλανδίας, απ’ όπου για τη φετινή σεζόν οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις προς την Ελλάδα φθάνουν τις 22 με νέο προορισμό ύστερα από χρόνια τη Θεσσαλονίκη. Εκτός απροόπτου, λοιπόν, η Ελλάδα θα πετύχει φέτος ξανά νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών και ταξιδιωτικών εισπράξεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT