Απόφαση πρόκριμα από ΣτΕ και για την ΕΥΑΘ

Απόφαση πρόκριμα από ΣτΕ και για την ΕΥΑΘ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι είναι αντισυνταγματική η πώληση της ΕΥΔΑΠ, επειδή μεταξύ άλλων τίθεται και θέμα διασφάλισης της υγείας των πολιτών. Με αυτή τη λογική θα μπορούσαν να απαγορεύσουν και τη λειτουργία ιδιωτικών νοσοκομείων, λένε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ετοιμάζονται να απαντήσουν στην επιχειρηματολογία του ΣτΕ. Η ΕΥΔΑΠ ήταν έτσι κι αλλιώς μια σύνθετη περίπτωση, καθώς πριν από τη μετοχοποίηση δεν είχαν διαχωριστεί τα πάγια και η παροχή της υπηρεσίας ύδρευσης. Συνεπώς όλοι ήξεραν ότι η αποκρατικοποίησή της θα είχε νομικές δυσκολίες. Ωστόσο, το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ με τα περί υγείας και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια και σε άλλες αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και της ΔΕΗ. Ηδη, όλες οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ αναστέλλονται μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ και γι’ αυτή την εταιρεία.

Σε διάστημα 5 ωρών θα πραγματοποιηθούν σήμερα και οι 6 ετήσιες γενικές συνελεύσεις για το 2013, των μετόχων των ισάριθμων θυγατρικών της Viohalco s.a. Η συνέλευση της μητρικής λόγω της μεταφοράς της έδρας γίνεται στις Βρυξέλλες. Η είδηση είναι ότι στη σημερινή συνέλευση της Ελβάλ θα ζητηθεί η έγκριση από τους μετόχους για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και στον χώρο της ενέργειας. Κατόπιν τούτου, σκοπός της εταιρείας θα είναι και η παραγωγή, επεξεργασία, προμήθεια και εμπορία ενέργειας οιασδήποτε μορφής, και των κάθε τύπου προϊόντων της και η συμμετοχή σε επιχειρήσεις οιασδήποτε μορφής και οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πλήθος επενδυτών

Συνωστισμός στην αποκρατικοποίηση του τουρκικού ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με το Bloomberg, πέντε ενδιαφερόμενοι υπάρχουν για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας τυχερών παιγνίων της Τουρκίας, Milli Piyanco. Η υποβολή προσφορών προγραμματίζεται για τα μέσα Ιουνίου και μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρονται το PPF Group, γνωστό από τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς, η ιταλική Gtech και η βρετανική Camelot. Επίσης, στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται η Net Holdings AS και Hitay Investment από την Τουρκία. Για τη Milli Piyanco στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και ο ΟΠΑΠ, αλλά το προσφερόμενο τίμημα δεν ικανοποίησε, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η διαδικασία πώλησης.

Στην τελική ευθεία το σχέδιο απαλλαγής εταιρειών από ΦΠΑ

Τις επόμενες 15 ημέρες θα παρουσιαστεί στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας το σχέδιο για την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο για την απαλλαγή έχει φθάσει στα 25.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών που αντιδρούν με το μέτρο αυτό. Θεωρούν ότι το Δημόσιο θα χάσει πολλά έσοδα και ότι θα αυξηθει η φοροδιαφυγή. Πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα ύψους 80.000 – 100.000 ευρώ δεν καταβάλλουν ΦΠΑ· αντιθέτως, λαμβάνουν επιστροφή φόρου. Για τις περιπτώσεις αυτές το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο είναι τεράστιο.

Μειωμένες εισφορές, αλλά και μειωμένες συντάξεις

Σε διαδικασία καταγραφής και υπολογισμού της τρύπας που θα δημιουργηθεί στα Ταμεία από τη δεύτερη φάση περικοπών σε κοινωνικούς πόρους βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Εάν η πρώτη ομάδα κοινωνικών πόρων που καταργήθηκαν την άνοιξη αφορούσε τα επικουρικά ταμεία, το δεύτερο κύμα περικοπών θα αγγίζει και τους φορείς κύριας σύνταξης. Ασαφές παραμένει το ακριβές ποσό που θα αφαιρεθεί από τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ δεν έχει γίνει καμία μελέτη για το εάν οι συγκεκριμένοι πόροι αντικατασταθούν με εισφορές. Αλλωστε η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξετάσει νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αρά ούτε συζήτηση να γίνεται για πρόσθετα έσοδα από αυτές τις πηγές. Το μόνο που μένει είναι ο εξορθολογισμός… των συντάξεων. Δοκιμασμένη συνταγή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT