Πόσες ξένες επενδύσεις δημιουργούν 790.000 θέσεις

Πόσες ξένες επενδύσεις δημιουργούν 790.000 θέσεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζοντας τη μελέτη της Ernst & Young για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη το 2013, δημιουργείται η εξής απορία: σε ποιο ύψος θα πρέπει να φτάσουν οι εισροές ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα για τη δημιουργία 790.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2020, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη; Στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν 4.000 μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις το 2013, συνολικής αξίας 223 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 166.300 νέες θέσεις εργασίας. Σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε το 20% των παγκόσμιων άμεσων ξένων επενδύσεων (1,1 τρισ. ευρώ), στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυξήσεις κεφαλαίου, επενδύσεις χαρτοφυλακίου (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.). Ο αριθμός νέων θέσεων εργασίας το 2013 στην Ευρώπη αντιστοιχεί περίπου στο 20% του στόχου της Ελλάδας μέχρι το 2020. Τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα θα πρέπει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις 1,1 τρισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Ο όμιλος Viohalco υπογράφει την ερχόμενη εβδομάδα τα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με τη ΔΕΗ. Οι τελευταίες λεπτομέρειες αποφασίζονται στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Eτσι ο όμιλος Viohalco αποτελεί τον πρώτο όμιλο στον κλάδο των ενεργοβόρων βιομηχανιών που προχωρά στην ελάφρυνση του κόστους και στο ηλεκτρικό ρεύμα και ενώ έχει προηγηθεί η μείωση του κόστους και στο φυσικό αέριο, αφού ο όμιλος μπορεί να συμμετάσχει αυτόνομα στις δημοπρασίες για να πετυχαίνει καλύτερες τιμές. Εξάλλου, όπως αποκάλυψε και η διοίκηση της Σιδενόρ στην ετήσια τακτική συνέλευση, είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί η επένδυση στον Βόλο, η οποία και αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Το επίδομα άδειας λοχείας

Πότε θα επιλύσει ο υπουργός Εργασίας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασφαλισμένες με το επίδομα άδειας λοχείας από τον ΟΑΕΔ; Αιφνιδίως η άδεια –που είχε θεσπιστεί προσθετικά επί Φ. Π. Πετραλιά– πάγωσε και ουδείς αρμόδιος υπάλληλος μπορεί να απαντήσει στο «γιατί» των ασφαλισμένων. Το πρόβλημα προκύπτει από την κατάργηση της εισφοράς με την οποία χρηματοδοτείτο η σχετική άδεια. Το κόστος ανέρχεται στο ποσό των 80 εκατ. ευρώ ετησίως και χρειάζεται υπουργική ρύθμιση προκειμένου να επιλυθεί το θέμα. Βεβαίως μέσα στην προεκλογική περίοδο η ηγεσία του υπουργείου ούτε που τόλμησε να αγγίξει το πρόβλημα μεταθέτοντάς το στη διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις για Γενική

Συνεδρίασε χθες το Δ.Σ. της Γενικής Τράπεζας στον απόηχο των πληροφοριών για την απορρόφησή της από τον μητρικό όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Οπως μαθαίνουμε στο χθεσινό Δ.Σ. δεν έγινε καμία συζήτηση για το φλέγον ζήτημα, αλλά περιορίστηκε στην έγκριση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου (θα ανακοινωθούν αύριο). Εν τω μεταξύ χθες, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη Γενική, η Πειραιώς σημείωσε ότι διερευνά όλες τις εναλλακτικές στο πλαίσιο της αποδοτικότερης αναδιοργάνωσης του ομίλου, προσθέτοντας ότι η σχετική μελέτη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων στα αρχαία ελληνικά

Πολλά αρχαία, αλλά και αρκετά «γαλλικά» ανταλλάσσουν πλέον μεταξύ τους οι κ. Β. Κορκίδης και Κ. Μίχαλος. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, πρόεδρος του οποίου είναι ο Β. Κορκίδης, ότι «αποφάσισε να διαφοροποιηθεί πλήρως από τις άστοχες πρακτικές του προεδρείου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, το οποίο και καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση σύγχυσης». Η οργισμένη απάντηση της ΚΕΕ, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Μίχαλος, ήρθε λίγο αργότερα με τίτλο «ΚΕΕ προς Β. Κορκίδη: Αιδώς Αργείοι» και με χαρακτηρισμούς για τον τελευταίο όπως «ηττημένος και αλαζόνας». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ανταπάντησε μέσω twitter γράφοντας «Αιδώς Αχρείοι της ΚΕΕ» αλλά και τη φράση «Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε», παραθέτοντας και τη μετάφραση «Εδώ καίγονται τα σπίτια μας κι εσείς τραγουδάτε!».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT