Μαραθώνιος για την ολοκλήρωση του Μητρώου Πολιτών

Μαραθώνιος για την ολοκλήρωση του Μητρώου Πολιτών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε ταλαιπωρηθεί περιμένοντας σε κάποιο δημοτολόγιο ένα χαρτί. Ως γνωστόν, εν έτει 2014, αυτή η διαδικασία εξελίσσεται με τη… φυσική μεταφορά εγγράφων, από χέρι σε χέρι. Η ελπίδα είναι ότι έστω και τώρα θα δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη δοκιμασία με την ολοκλήρωση του Μητρώου Πολιτών, του συστήματος, δηλαδή, που θα περιέχει όλες τις πληροφορίες για όλους ψηφιοποιημένες. Το έργο μόλις ξεκίνησε, αλλά ακόμα κι έτσι, μόλις ολοκληρωθεί θα δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιείται αυτομάτως η μεταφορά της πληροφορίας από το ένα σύστημα στο άλλο.

Θα δηλώνονται μόνο οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι ή τα διαζύγια στα ληξιαρχεία, τονίζει στη στήλη ο κ. Στρατής Μαραγκός, διευθυντής του Τμήματος Μηχανοργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών. Ο δρόμος έως την ολοκλήρωση του έργου δεν προβλέπεται σύντομος. Το Μητρώο Πολιτών εντάχθηκε ως έργο το 2009, αλλά μόλις το 2012 έγιναν οι προκηρύξεις των επιμέρους έργων και δύο χρόνια διήρκεσαν μόνο οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Η πρόβλεψη είναι να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015, ωστόσο πολύ συχνά τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι το Εθνικό Δημοτολόγιο ξεκίνησε ως έργο το 2006, αναθεωρήθηκε το 2013 λόγω «Καλλικράτη» και ολοκληρώθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η κρίση και η διόρθωση

Σε ποια επίπεδα έχει φτάσει η πτώση των τιμών των ακινήτων από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα; Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται ότι από το τέλος του 2008 έως και το τέλος του 2013, οι τιμές των κατοικιών καταγράφουν συνολική πτώση της τάξεως του 38,2% πανελλαδικά, με τη μείωση στην Αθήνα να προσεγγίζει το 40% και στη Θεσσαλονίκη το 43,4%. Αντίστοιχα, τα νεόδμητα ακίνητα καταγράφουν μείωση της τάξεως του 35% κατά μέσο όρο, ενώ στα παλιότερα η μείωση αγγίζει το 40,3%. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο απ’ όλα, όμως, είναι άλλο: υπολογίζεται ότι αν δεν είχε προηγηθεί η διόρθωση των αξιών κατά την τελευταία πενταετία, το ποσοστό της ανόδου θα ξεπερνούσε το 200% μέσα σε μια περίοδο μόλις 11 ετών.

Στον θρόνο η ελληνόκτητη ναυτιλία

Η ελληνόκτητη ναυτιλία εκθρόνισε την Ιαπωνία και η χώρα μας είναι η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια του κόσμου, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons. Το αποτέλεσμα; Η Ελλάδα εξελίσσεται σταδιακά σε πόλο έλξης της οικονομικής δραστηριότητας των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών, προσελκύοντας, μεταξύ άλλων, ναυλωτές, εταιρείες εμπορίας καυσίμων, νομικά γραφεία, ασφαλιστικούς και αντασφαλιστικούς ομίλους και βέβαια τράπεζες και ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα, τα οποία έχουν να επιδείξουν τα τελευταία λίγα έτη τοποθετήσεις δισ. στην ποντοπόρο.

Ελκυστική η προοπτική της Ελλάδας

Την εκτίμηση ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι αρνητικά για την Ελλάδα διατύπωσαν δημοσίως, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, σειρά ξένων οίκων, όπως η Royal Bank of Scotland και η Nomura. Κάποιοι μάλιστα είχαν δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις τους ακόμα νωρίτερα, δηλαδή πριν από τον δεύτερο γύρο. Ενδεικτική, εν προκειμένω, είναι η περίπτωση της Commerzbank. Η τελευταία, όπως και άλλοι προεξοφλούσαν την άρση του μεγαλύτερου τουλάχιστον μέρους της αβεβαιότητας για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας. Πολλοί δε, όπως για παράδειγμα η Bank of America Merrill Lynch και η Wood & Company, προέβησαν σε αναβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για επιλεγμένες ελληνικές εισηγμένες και τράπεζες.

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η JP Morgan που χαρακτήρισε κάθε ενδεχόμενη υποχώρηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς -εξαιτίας πολιτικών εξελίξεων- ως ευκαιρία αγοράς, επικαλούμενη τη βελτίωση της ελληνικής μακροοικονομικής εικόνας. Οπερ σημαίνει ότι η προοπτική της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους ξένους διαχειριστές και μάλιστα τους Αμερικανούς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT