Δύο διαγνωστικές μελέτες για τα «κόκκινα» δάνεια

Δύο διαγνωστικές μελέτες για τα «κόκκινα» δάνεια

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάθεση δύο διαγνωστικών μελετών που θα διερευνήσουν τις επιπτώσεις του Κώδικα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι τράπεζες, αποφάσισε το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που συνεδρίασε την Παρασκευή. Η πρώτη μελέτη θα αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά ακινήτων και η δεύτερη θα αφορά τη διερεύνηση του πλαισίου, που θα διαμορφωθεί για την ενημέρωση των πελατών. Οι δύο μελέτες θα προετοιμαστούν από τα συναρμόδια υπουργεία εντός του Ιουλίου, προφανώς για να υπάρξουν τα απαραίτητα συμπεράσματα πριν από την εφαρμογή του Κώδικα, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί πριν από τα τέλη του έτους. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που θα εμπίπτουν στις υποχρεώσεις του Κώδικα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τελικώς θα αφορά τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια των ιδιωτών, καθώς το θέμα των ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις, παραμένει ανοιχτό.

Eιδική παρουσίαση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πραγματοποιήσει στις 11 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ιωάννης Εμίρης, στο πλαίσιο του ελληνικού road show όπου θα συμμετάσχουν 26 εισηγμένες εταιρείες. Από την πλευρά της κυβέρνησης αναμένεται να παρευρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ θα μεταδοθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στα ξένα funds που έχουν δηλώσει συμμετοχή, περιλαμβάνονται οι Templeton, Morgan Stanley, Lazard, Capital Management, Columbia Wanger A.M. Από πλευράς τραπεζών θα συμμετάσχουν οι 4 μεγαλύτερες και η Attica Bank.

Οκτώ νέα μέλη

Tην ένταξη οκτώ νέων μελών ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ). Τα νέα μέλη που προστέθηκαν το 2014 είναι οι εταιρείες Softone και Upcom, ως τακτικά μέλη, και οι εταιρείες Accusonus, Econais, Jupitee, Pinnatta, Sboing και Softweb, ως συνδεδεμένοι φορείς. Με την προσθήκη αυτή, ο ΣΕΚΕΕ αποκτά συνολικά 80 μέλη τα οποία δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των εφαρμογών μέσω Διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου. Τέλος, ο ΣΕΚΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει θεματικές επιτροπές ανά περιοχή δραστηριοτήτων των μελών του (υγεία, ηλεκτρονικές συναλλαγές, μεταφορές κ.λπ.) που θα στελεχωθούν από εξειδικευμένα στελέχη από τις εταιρείες-μέλη.

Χαλάρωση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Μίχαελ Ροτ, εκτίμησε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί μια χαλάρωση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, εκφράζοντας την αντίθετη θέση από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt. «Οι δαπάνες του μέλλοντος για την εκπαίδευση, για την έρευνα, για τις υποδομές και για την απασχόληση, πρέπει να εγγράφονται χωριστά από τις τρέχουσες δαπάνες του Κράτους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας» δήλωσε.

Το «σίριαλ της μπίρας» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εάν κάποιος περιμένει ότι το «σίριαλ της μπίρας» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θα τελειώσει με την έκδοση της απόφασης, μάλλον πλανάται πλάνην οικτρά. Και όχι διότι όταν εκδοθεί η απόφαση -αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει το προσεχές φθινόπωρο- θα αρχίσει ένας νέος δικαστικός μαραθώνιος με εφέσεις επί εφέσεων. Το «σίριαλ της μπίρας» πιθανώς θα συνεχισθεί όσο συνεχίζονται οι καταγγελίες και οι δημόσιες τοποθετήσεις ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Χθες, ο επικεφαλής της «Μύθος Ζυθοποιία», η οποία έχει καταγγείλει την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, υποστήριξε ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός στην αγορά μπίρας. Η έρευνα της Επιτροπής δεν αφορά το σήμερα. Επομένως, εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν θα γίνουν και νέες επίσημες καταγγελίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT