Η απουσία Στουρνάρα έδωσε τροφή σε φήμες

Η απουσία Στουρνάρα έδωσε τροφή σε φήμες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση προκάλεσε η… εξαφάνιση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα από την Τρίτη έως χθες το μεσημέρι. Καθώς οι πληροφορίες τον θέλουν να μετακινείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφόρησαν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία είχε ταξιδέψει στην Φρανκφούρτη, έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Ετσι, προκειμένου να μη συνδεθεί το μυστηριώδες ταξίδι με τον επικείμενο ανασχηματισμό, συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν ότι ο κ. Στουρνάρας βρισκόταν στο Παρίσι και σημείωναν με νόημα ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί, καθώς πέταξε με το αεροπλάνο της γραμμής. Αντικείμενο του ταξιδιού ήταν θέματα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Πάντως, ως ένδειξη ότι ο κ. Στουρνάρας θα αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών ερμήνευσαν κάποιοι τις μαύρες σακούλες αγνώστου περιεχομένου στον έκτο όροφο του κτιρίου της οδού Νίκης όπου βρίσκεται και το γραφείο του.

Oρίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τα μέλη της επιτροπής που θα διενεργήσει τον διαγωνισμό για την τοποθέτηση μικροτσίπ στα πακέτα των τσιγάρων, προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Οπως μαθαίνουμε από τις καπνοβιομηχανίες, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα καθώς το λαθρεμπόριο τσιγάρων καλπάζει. Ηδη η εκτίμηση είναι ότι για το σύνολο του 2014 το λαθρεμπόριο τσιγάρων θα ξεπεράσει το 23% επί των συνολικών πωλήσεων που ήταν η αντίστοιχη επίδοση το 2013. Το υπουργείο Οικονομικών έχασε περί τα 730 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων αλλά και χύμα καπνού, που παρουσιάζει αλματώδη αύξηση ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές.

Πρόεδρος της ΤΕΝ ο Τ. Αράπογλου

Την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου τς Tsakos Energy Navigation (TEN) αναλαμβάνει ο πρώην επικεφαλής της ΕΤΕ, Τάκης Αράπογλου. Ο διορισμός του είχε πάρει το «πράσινο φως» από την ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης στις ΗΠΑ ναυτιλιακής, που έλαβε χώρα την Τρίτη στην Αθήνα. Ο κ. Αράπογλου θα αντικαταστήσει τον Τζον Σταυρόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της εταιρείας. Ο πρώην τραπεζίτης συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της TEN τα τελευταία 20 χρόνια. Η TEN ανακοίνωσε την υψηλότερη τριμηνιαία άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, καταγράφοντας καθαρά κέρδη 14,6 εκατ. δολαρίων το α΄ τρίμηνο, έναντι κερδών 1,02 εκατ.πέρυσι.

Η ΔΕΗ επεκτείνεται και στη ναυτιλία

Η τροποποίηση του καταστατικού για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης είναι μεταξύ των θεμάτων της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ που έχει οριστεί για τις 20 Ιουνίου. Προστίθεται στον σκοπό της εταιρείας η «εκμετάλλευση ή διαχείριση ιδιόκτητων πλοίων, ή πλοίων ανηκόντων σε τρίτους, υπό ελληνική ή ξένη σημαία, με αποκλειστικό σκοπό τη μεταφορά υγρών καυσίμων».

Η ΔΕΗ διακινεί μεγάλες ποσότητες μαζούτ και ντίζελ στα νησιά για τη λειτουργία των τοπικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Επιτέλους, προτάσεις από τα επιμελητήρια

Ουκ ολίγες φορές έχουμε στηλιτεύσει τη στάση των επιμελητηρίων, τα οποία αντιδρούν στην κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων σε αυτά, χωρίς να σχεδιάζουν την παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών ως εναλλακτικής πηγής εσόδων. Χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης (φωτ.) παρουσίασε δέσμη προτάσεων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιμελητηρίων, κυρίως ως παρόχων ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις. Ειδικά για το ΕΒΕΠ ο κ. Κορκίδης προτείνει, μεταξύ άλλων, ζητώντας χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, τη δημιουργία χρηματιστηρίου εμπορευμάτων και ναυτιλιακών αξιών, τη λειτουργία ενιαίου κέντρου εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, την ανάληψη της διαδικασίας των πλειστηριασμών επαγγελματικών εγκαταστάσεων. Το αν αυτές θα υλοποιηθούν θα το δούμε. Πάντως, πρόκειται για μια αντίδραση με θετικό χαρακτήρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT