Εναρξη επαγγέλματος με πολλά φορολογικά βάρη

Εναρξη επαγγέλματος με πολλά φορολογικά βάρη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είστε νέος και έχετε επιχειρήσει να κάνετε μια δική σας δουλειά; Αν ναι, τότε συγκαταλέγεστε μεταξύ των χιλιάδων που προσπάθησαν και προσπαθούν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος -ως δικηγόροι, μηχανικοί, τεχνικοί κ.λπ.- και διαπιστώνουν στην πράξη πόσο «ασφυκτικό» είναι το περιβάλλον για έναν επαγγελματία ο οποίος στα πρώτα του βήματα είναι υποχρεωμένος να συμβιβαστεί με περιορισμένα έσοδα (όπως προκύπτει και από το διπλανό ρεπορτάζ). Με βάση το σημερινό καθεστώς, ένας επαγγελματίας με μεικτή αμοιβή 12.000 ευρώ οφείλει να πληρώσει:

1. Περίπου 2.500 ευρώ στο ΤΕΒΕ.

2. Περίπου 2.000 ευρώ στην εφορία ακόμη και στην ιδανική περίπτωση που ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 13%, δεν θα καταβληθεί τέλος επιτηδεύματος και δεν θα υπάρξει επιβάρυνση λόγω τεκμηρίων. Οντως, «ιδανική περίπτωση» με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε μετά την αλλαγή του φορολογικού νόμου, καθώς με το ισχύον σύστημα (δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην πράξη με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις) δεν προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όπως ίσχυε μέχρι και πέρυσι. Μοναδική περίπτωση, είναι ένας νέος επαγγελματίας να έχει σύμβαση με μια εταιρεία η οποία να υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας, κάτι που θα του επιτρέψει να φορολογηθεί ως μισθωτός και να απολαύει έτσι του αφορολογήτου των 9.200 ευρώ. Αλλιώς…

Βλέπουν αναβαθμίσεις

Τι κλίμα υπάρχει για την ελληνική κεφαλαιαγορά μεταξύ των διαχειριστών των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων; Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις συνήθεις επιφυλάξεις, που έως έναν βαθμό θεωρούνται δικαιολογημένες, υπάρχει και αισιοδοξία. Πού εστιάζεται; Στο γεγονός ότι οι επόμενοι μήνες -εφόσον δεν διαταραχθεί η σταθερότητα και η ροή θετικών στοιχείων από την πραγματική οικονομία και ειδικότερα το ΑΕΠ, και η απασχόληση συνεχισθεί- θα φέρουν και νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Αθήνας. Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες για ενδεχόμενες νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι η 1η Αυγούστου για τη Moody’s και η 12η Σεπτεμβρίου για τη Standard & Poor’s. Τουλάχιστον αυτές είναι σημειωμένες στα καρνέ των ξένων διαχειριστών…

Συμβαίνει και αλλού. Και αποδεικνύει στην πράξη ότι τα κυβερνητικά κόμματα που εφαρμόζουν σκληρή οικονομική πολιτική, απανταχού της Γης, τιμωρούνται σκληρά από το εκλογικό σώμα, όποτε του δίνεται η ευκαιρία. Πόσο μάλλον στον ευρωπαϊκό Νότο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα της πορτογαλικής κυβέρνησης στις τελευταίες ευρωεκλογές συγκέντρωσαν λιγότερο από 28% και τα δύο μαζί. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχουν λάβει ποτέ και θεωρείται δεδομένο ότι η επιβολή νέων φόρων σίγουρα έπαιξε και εδώ τον ρόλο της. Οπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τόνωση της οικονομίας μέσω και των λιμανιών

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά που έδωσε τη μεγάλη ώθηση στα ελληνικά λιμάνια, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από πλευράς εργασιών; Το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, όταν «δούλευαν» ως transit λιμάνια, δηλαδή όταν απλώς επαναπροωθούσαν διά θαλάσσης τα εμπορεύματα σε άλλους προορισμούς, τώρα έχουν αναλάβει τον ρόλο του κόμβου. Ιδιαίτερα μετά και τη σιδηροδρομική διασύνδεση, επειδή έτσι αναπτύσσεται και η αγορά του εισαγωγικού εμπορίου στην Ευρώπη. Εννοείται δε ότι αυτή η εξέλιξη έχει τις επιπτώσεις της συνολικά στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, η αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στα 4,7 εκατ. TEU το 2015 από 3 εκατ. TEU το 2012 ισοδυναμεί με επιπλέον έσοδα για την εθνική οικονομία της τάξης των 0,9 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν σε προστιθέμενη αξία της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ, ενώ θα δημιουργήσει περίπου 9.000 νέες θέσεις εργασίας. Η συνεισφορά θα είναι σημαντικά υψηλότερη έως και 5,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, συν 125.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσω της ανάπτυξης δικτύου επιχειρήσεων (cluster) στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, όπως είναι οι διαμεταφορές και οι εδώ συναρμολογήσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT