Μια ιδιαίτερα επίκαιρη ημερίδα στις 19 Ιουνίου

Μια ιδιαίτερα επίκαιρη ημερίδα στις 19 Ιουνίου

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες προκλήσεις της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης αλλά και το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την κρίση θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας με θέμα: «Τραπεζική ένωση, νομισματική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ την επιστημονική διοργάνωση έχει ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της ΕΚΤ καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος. Στην ημερίδα θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Βίτορ Κονστάνσιο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Μπέντζαμιν Φρίντμαν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Οτμαρ Ισινγκ πρόεδρος του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε, Ντόναλντ Κον του Brookings Institution, Χιρόσι Νακάσο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Ινιάτσιο Βίσκο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Γκιγέρμο ντε λα Ντεέσα αντιπρόεδρος της Santander Bank, Γιαν-Πίτερ Κράνεν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε κ.ά.

H Vivechrom είναι από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν απέλυσε στα χρόνια της ύφεσης αλλά έκανε προσλήψεις. Με ελάχιστο καθαρό μισθό για ανειδίκευτους εργάτες μεταξύ 1.300 και 1.500 ευρώ, κατέχει ίσως ένα μοναδικό ρεκόρ. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από την εταιρεία στα 82 χρόνια λειτουργίας της. Ολοι ξεκινούν και συνταξιοδοτούνται από την επιχείρηση. Επίσης δεν προσλαμβάνονται συγγενείς πρώτου βαθμού των εργαζομένων όπως συνέβαινε παλαιότερα. Το σημερινό management έχει μία σταθερή φιλοσοφία: όποιος προσλαμβάνεται θα πρέπει να πληροί την προϋπόθεση του να μπορεί να ανελιχθεί τουλάχιστον σε 2 θέσεις υψηλότερα από αυτή που προσελήφθη.

«Τραβάτε με κι ας κλαίω»

Το ταξίδι του στη Μύκονο αναγκάστηκε να διακόψει ο κ. Γ. Γιακουμάτος λόγω ανασχηματισμού. Ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης βρισκόταν στο κοσμοπολίτικο νησί για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος όταν έλαβε το τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου και αναγκάστηκε να επιστρέψει νωρίτερα στην Αθήνα. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να είπε χθες σε συνεργάτες του: «Τι ήθελα και το σήκωνα το… τηλέφωνο;». Μάλιστα κατά πληροφορίες η λέξη «τηλέφωνο» συνοδευόταν και από γηπεδικό χαρακτηρισμό που θυμίζει το πιο δημοφιλές σύνθημα του ένδοξου για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας Euro 2004. Η αντιμετώπιση αυτή πάντως φέρνει λίγο στο μυαλό τη φράση «Τραβάτε με κι ας κλαίω».

Οι εφοπλιστές αποφεύγουν πλέον επενδύσεις σε ακίνητα

Κατακόρυφη είναι η πτώση των επενδύσεων των Ελλήνων πλοιοκτητών στην αγορά ακινήτων από το 2011 και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που επικαλέστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), κ. Θ. Βενιάμης, ενώ την περίοδο 2009-2010 οι ετήσιες επενδύσεις των πλοιοκτητών σε ακίνητα άγγιζαν το 1,2 δισ. ευρώ, τα επόμενα χρόνια «γκρεμίστηκαν» σε μόλις 100 εκατ. ευρώ. Κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή ήταν ασφαλώς η οικονομική κρίση, αλλά κυρίως, η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που επιβλήθηκε στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Νέο ρεκόρ αφίξεων βλέπει το Lonely Planet

«Η Ελλάδα θα είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη το 2014 προβλέπουν οι συντάκτες του τουριστικού οδηγού Lonely Planet, καθώς η χώρα δείχνει έντονα σημάδια εξόδου από τα χρόνια της κρίσης, που είχαν σημαδευτεί από την πολιτική αστάθεια και τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας», όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέιλι Νιους» της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κατά την περσινή χρονιά, η Ελλάδα δέχθηκε 20 εκατ. τουρίστες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά φέτος». Στη δεύτερη θέση της κατάταξης του Lonely Planet βρίσκεται η Σλοβενία, ενώ ακολουθούν η Βρετανία, η Ιταλία και η Δανία. Το Lonely Planet εκδίδει κάθε χρόνο ένα βιβλίο-κατάλογο με τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χρονιάς. Στην τελευταία έκδοση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης οι τιμές έχουν πέσει αισθητά και οι Ελληνες καταβάλλουν προσπάθειες να ξανακερδίσουν τους τουρίστες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT