Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του Χ. Θεοχάρη

Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του Χ. Θεοχάρη

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ονόματα πάνε και έρχονται τις τελευταίες μέρες για την κάλυψη των νευραλγικών θέσεων στο υπουργείο Οικονομικών ακόμα και στην ΤτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ακούγονται δύο ονόματα. Το πρώτο είναι του κ. Στέλιου Κουτνατζή νομικού σύμβουλος του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Το δεύτερο είναι του γενικού γραμματέα πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Τσαβδάρη. Πάντως, χθες οι λειτουργίες στο ΤΑΧΙS ξεμπλόκαραν, καθώς ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε δικαίωμα υπογραφής στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για την έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων, φορολογικής ενημερότητας κ.ά. Στην πρεμούρα τους να παραιτήσουν τον Χάρη Θεοχάρη ξέχασαν ότι μόνο αυτός είχε δικαίωμα υπογραφής και το ανακάλυψαν, αφού όλες οι καθημερινές λειτουργίες στις εφορίες πάγωσαν.

Δύο απρόβλεπτους συμμάχους είχε ο κλάδος χρωμάτων στη χώρα μας την τελευταία διετία που τόνωσε τον όγκο πωλήσεων. Tα αναμμένα τζάκια τον περυσινό χειμώνα λόγω έλλειψης χρημάτων για να αγορασθεί πετρέλαιο, που προκάλεσαν αλλοιώσεις και μαύρισμα στους τοίχους, αφού πολλά τζάκια δεν λειτουργούσαν καλά και δεν απορροφούσαν το καπνό. Ετσι οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να βάψουν τους τοίχους, ανεβάζοντας τους τζίρους των εταιρειών. Ο δεύτερος είναι οι ανακαινίσεις σε καταστήματα που ανοιγοκλείνουν στα χρόνια της κρίσης και αφορά σουβλατζίδικα, κομμωτήρια και καφετέριες. Ενας ακόμη θετικός παράγοντας για τον κλάδο ήταν και οι ανακαινίσεις μικρών ξενοδοχειακών μονάδων λόγω της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού.

Μοίρασαν αρμοδιότητες

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χθες η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με κύριο αντικείμενο τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων. Ο κ. Γ. Γιακουμάτος που ανέλαβε τα θέματα εμπορίου δεν είναι σίγουρο ότι θα αναλάβει και την αρμοδιότητα για τη βιομηχανία, όπως ο προκάτοχός του κ. Αθ. Σκορδάς. Κύκλοι του κ. Ν. Δένδια τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι οι αρμοδιότητες θα επανακαθορισθούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο για το ποιο αντικείμενο θα έχουν οι άλλοι δύο υφυπουργοί κ. Μηταράκης και Κωνσταντινόπουλος. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εξάλλου, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ζήτησε 500 εκατ. ευρώ, της προσέφεραν 2 δισ.

Πολλά χαμόγελα προκάλεσε χθες στη διοίκηση της Alpha Bank η ανταπόκριση των επενδυτών στην ομολογιακή έκδοση της τράπεζας. Μέσα σε λίγες ώρες, οι επενδυτές προσέφεραν περίπου 2 δισ. ευρώ έναντι των 500 εκατ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα. Σύμφωνα με την Alpha Bank, η μεγάλη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών από 15 χώρες επιβεβαιώνει την απήχηση που είχε η έκδοση στο διεθνές επενδυτικό κοινό. Το ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ θα είναι 3ετούς διάρκειας ενώ το επιτόκιο καθορίστηκε στο 3,5%. Συντονιστές της έκδοσης ήταν οι τράπεζες Citi, HSBC, JP Morgan και Mediobanca.

Συνάντηση γνωριμίας με τα στελέχη της ΤτΕ

Στην Τράπεζα της Ελλάδος θα βρεθεί σήμερα νωρίς το μεσημέρι ο νέος διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ο απερχόμενος διοικητής κ. Γιώργος Προβόπουλος, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης κάλεσε τον κ. Στουρνάρα για μια πρώτη επαφή με τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας. Ετσι σήμερα ο κ. Στουρνάρας θα έχει μια συνάντηση γνωριμίας με τα στελέχη (τα περισσότερα βέβαια ήδη τα γνωρίζει) και τις επιμέρους διευθύνσεις της ΤτΕ. Σημειώνεται ότι στο περιθώριο εκδήλωσης της ΤτΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε τη επιλογή του κ. Στουρνάρα ως «ό,τι καλύτερο», υπογραμμίζοντας τον ρόλο που διαδραμάτισε στο υπουργείο Οικονομικών. Οπως σημείωσε «εκτός από τις γνώσεις των μακροοικονομικών, έχει ασχοληθεί με την πολιτική διαχείριση των πραγμάτων, γνωρίζει τα τραπεζικά και εξασφαλίζεται έτσι μια καλή συνέχεια στην ΤτΕ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT