Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μην έρθουν νέα μέτρα

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μην έρθουν νέα μέτρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θετικά δείγματα γραφής όσον αφορά τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αποτελεί το κρίσιμο ζητούμενο από τη νέα κυβέρνηση, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank. Οπως αναφέρει, η νέα κυβέρνηση είναι αναγκαίο να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και να αποφύγει πισωγυρίσματα.

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να εξασφαλίσει την αποφυγή λήψης νέων περιοριστικών μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του β΄ εξαμήνου του 2015.

Συντάξεις σε… πεθαμένους

Δεν έχουν απογραφεί ώς τώρα κατά τη διαδικασία καταγραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου 692 συνταξιούχοι από τους οποίους οι 345 περιπτώσεις είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και της Εθνικής Αντίστασης. Eπίσης διαπιστώθηκε ο θάνατος 3.228 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους από τα μητρώα. Τα παραπάνω είναι τα νεότερα στοιχεία από τη διαδικασία καταγραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου ώς και τις 30 Μαΐου 2014 που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Το μόνιμο δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται ότι είναι 1.280.665 ευρώ. Στις περιπτώσεις των 3.228 συνταξιούχων, αναζητήθηκαν αρχικά μέσω ΔΙΑΣ οι καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 60,3 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν ανακτηθεί συνολικά 39,8 εκατ.

Τα «κροκοδείλια δάκρυα» των συνδικαλιστικών φορέων για τις 45 ομαδικές απολύσεις στη Χαλυβουργία δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την κοροϊδία που υφίστανται οι επιχειρήσεις του κλάδου χαλυβουργίας εδώ και 2 χρόνια με τις υποσχέσεις από τους πολιτικούς παρατρεχάμενους των υπουργών «ότι από μέρα σε μέρα θα λυθεί το πρόβλημά σας για το χαμηλό κόστος ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος ενός εκ των τριών χαλυβουργιών.

«Φως» στην Ελλάδα βλέπουν οι Ιταλοί

«Η Ελλάδα ξαναβλέπει το φως, το ΑΕΠ σημειώνει και πάλι άνοδο» τιτλοφορείται άρθρο της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», το οποίο είναι αφιερωμένο στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Μετά σχεδόν έξι χρόνια κρίσης, με την ελληνική οικονομία να έχει χάσει το 25% της αξίας της, το ΑΕΠ ξαναρχίζει (σε περιορισμένο βαθμό) να σημειώνει άνοδο» σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Η «La Repubblica» προσθέτει ότι «ο ελαφρύς αυτός άνεμος αισιοδοξίας φυσάει χάρη στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία, για το 2014, προέβλεψε άνοδο του ΑΕΠ της τάξεως του 0,5%».

Νέα άνοδο σημείωσε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τον Απρίλιο ανήλθε στα 2,146 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας κάνει μία νέα προσπάθεια για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Στις αγορές και η Eurobank για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ

Η Εurobank παίρνει τη σκυτάλη των ομολογιακών εκδόσεων. Η τράπεζα σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ από τη διατραπεζική αγορά μέσω έκδοσης μη καλυμμένων ομολογιών σε ευρώ. Οπως έγινε γνωστό από την τράπεζα έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες Credit Suisse, HSBC, JP Morgan, Mediobanca και Nomura να οργανώσουν συναντήσεις στην Ευρώπη με το επενδυτικό κοινό προκειμένου να παρουσιαστεί το εγχείρημα. Οι σχετικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η ομολογιακή έκδοση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT