Και όμως γυρίζει…

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια ανάκαμψης σε οργανισμούς του Δημοσίου και μικρές ΔΕΚΟ δείχνουν οι ισολογισμοί του 2013, με κάποιους από αυτούς να είναι κερδοφόροι και μάλιστα να έχουν πραγματοποιήσει και σημαντικές για τα μεγέθη τους επιστροφές κεφαλαίου στο ελληνικό Δημόσιο. Αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων, μειώσεις προσωπικού και εξορθολογισμένο management πιστώνονται το συγκεκριμένο «γύρισμα». Οι περιπτώσεις των Α.Ε. Διώρυγας Κορίνθου, Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) και Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) ξεχωρίζουν ήδη ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως σημειώνουν όσοι παρακολουθούν αυτές τις εταιρείες. Η Διώρυγα Κορίνθου, παρά την οριακή μείωση του κύκλου εργασιών το 2013, αύξησε την προ φόρων κερδοφορία της κατά 93%, καθώς περιόρισε το κόστος πωλήσεων κατά 13,5% και μείωσε το απασχολούμενο προσωπικό σε 79 από 92 άτομα. Η εταιρεία Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας, που απορρόφησε πέρυσι άλλους τρεις οργανισμούς, παρουσίασε στο ισοζύγιο του 2013 συνολικές δαπάνες 4 εκατ. ευρώ και συνολικά έσοδα 5 εκατ. εμφανίζοντας πλεόνασμα ενός εκατομμυρίου. Παρά την απορρόφηση των «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας ΝΠΙΔ», «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» και «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.» ο νέος κανονισμός λειτουργίας περιλαμβάνει μόλις 13 θέσεις διοίκησης από 38 προηγουμένως. Ακόμα πιο ενδεικτική της θετικής τάσης που φαίνεται πως εδραιώνεται στον χώρο των μικρών αυτών ΔΕΚΟ είναι η καθαρή κερδοφορία ύψους 2 εκατ. ευρώ και η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 40%, στα 14 εκατ. ευρώ, που κατέγραψε ο ΟΚΑΑ, ο οποίος προ έτους απορρόφησε και την Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας αλλά έχει περιορίσει το προσωπικό του σε 134 άτομα.

Στρεβλώσεις Ισως είναι μοναδική περίπτωση –τουλάχιστον για την Ελλάδα– αυτό που συμβαίνει σε υπερδανεισμένη επιχείρηση και δείχνει πόσο μάταιο τελικά είναι να ζητάς σοβαρό management, όταν τα ίδια τα μέλη του Δ.Σ. δείχνουν να μη σέβονται το μέλλον της εταιρείας. Προσέξτε: Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο εταιρείας που είναι… τριχοτομημένο. Αλλού έχουν τη μόνιμη κατοικία τους τα μέλη του, αλλού βρίσκεται η έδρα της και αλλού οι παραγωγικές μονάδες της. Ετσι τα μέλη του Δ.Σ., όταν έχουν συνεδρίαση, επιβιβάζονται στο αεροπλάνο για να μεταβούν στην έδρα, επιβαρύνοντας με επιπλέον έξοδα την επιχείρηση, που είναι ήδη ζημιογόνα και κινδυνεύει με πλήρη απαξίωση των περιουσιακών της στοιχείων. Και η απορία που γεννάται είναι εύλογη: αν πρέπει να μπουν σε αεροπλάνο για να πάνε στην έδρα, στις παραγωγικές μονάδες πάνε ποτέ; Και πώς τις ελέγχουν;

Τίποτα τελικά δεν αφήνεται στην τύχη όταν πρόκειται για το αρχιτεκτονικό κόσμημα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο και θα στεγαστεί στο τέλος του 2015, στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οπως πληροφορήθηκε η στήλη, η επιλογή πρόσληψης εργαζομένων, ακόμα και σε επίπεδο υδραυλικών, συνοδεύτηκε όχι μόνο από την πιστοποίηση των δεξιοτήτων, αλλά και από την κατάθεση πιστοποιητικού ποινικού μητρώου.

Αρνήθηκε τη θέση του επίτιμου

Την ανακήρυξη του κ. Γιώργου Προβόπουλου ως επίτιμου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πρότειναν οι εξουσιοδοτημένοι δικηγόροι του Γενικού Συμβουλίου της τράπεζας. Ωστόσο ο κ. Προβόπουλος απέρριψε αμέσως το σχετικό ζήτημα, ενώ ζήτησε να μην περιληφθεί ούτε καν ως θέμα προς συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αποφάσισε να προτείνει στην κυβέρνηση τον κ. Γιάννη Στουρνάρα ως νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Σημειώνεται ότι ο μόνος διοικητής, μέχρι στιγμής, που έχει κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διοικητής (θέση που συνοδεύεται από κάποια προνόμια) είναι ο κ. Νίκος Γκαργκάνας. Εν τω μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε στην ΤτΕ και είχε μια πρώτη επαφή με τα στελέχη της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT