Τρία νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας

Τρία νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας αναμένεται να οριστούν οι κ. Δημήτρης Δημόπουλος, Παύλος Μυλωνάς και η κ. Πόλα Χατζησωτηρίου, ενώ αποχωρούν ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος και η κ. Μαρία Φραγκίστα. Το δ.σ. της της Εθνικής, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, αποφάσισε να προτείνει την εκλογή των παραπάνω 3 μελών στην τακτική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, την Πέμπτη 26 Ιουνίου. Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η κ. Μαρία Φραγκίστα και ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, επιθυμούν η θητεία τους να τελειώσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Ανάγκη για ένα «έξυπνο» κράτος

Στην Αθήνα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Harvard Philippe Aghion. Ο κ. Aghion θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΙΟΒΕ, την Τρίτη 24 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία – Συμμαχία 2014». Στη διάλεξη ο διάσημος καθηγητής θα εξετάσει πώς η μετάβαση σε μια οικονομία καινοτομίας επηρεάζει τον ρόλο του κράτους. Για να επιτευχθεί ο σκοπός, το κράτος δεν μπορεί να παραμείνει απλώς ένα κράτος πρόνοιας, ούτε και να περιοριστεί μόνο στην επιβολή των νόμων. Χρειάζεται ένα «έξυπνο κράτος» που θα ενεργοποιεί τη διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής, μια διαδικασία που συνδέεται άμεσα με ένα υπόδειγμα μοντέλο ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας.

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα των εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο ομολόγων υψηλής εξασφάλισης τριών ελληνικών τραπεζών -της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank- στη βαθμίδα Β, από Β-. Η αναβάθμιση αυτή ακολουθεί την αντίστοιχη αναβάθμιση από τον Fitch στις 23 Μαΐου 2014.

Τότε ο οίκος αξιολόγησης Fitch είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου, στη βαθμίδα Β με σταθερή προοπτική.

Με ευρώ από το 2015 και οι Λιθουανοί

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ζώνης του Ευρώ έδωσαν χθες το «πράσινο φως» στη Λιθουανία να υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου 2015. Το θέμα θα συζητηθεί επίσης από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Λιθουανία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ριμάντας Σάτζιους, υπογραμμίζοντας ότι για το Βίλνιους «αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά η αρχή του». «Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως μέλος της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Μόλις 5 εισηγμένες εταιρείες έχουν διαγραφεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τις αρχές του 2014, ενώ την ίδια χρονική στιγμή 28 εταιρείες είναι σε αναστολή στο Χ.Α. από πολλούς μήνες μέχρι και χρόνια, καθώς αντιμετωπίζουν ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα, ενώ αρκετές μέσω δικαστικών αποφάσεων έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση.

Στη Μέση Ανατολή επεκτείνονται οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων

«Γη της επαγγελίας» για τις ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων φαίνεται ότι είναι η Μέση Ανατολή. Μετά την Chipita και τη Vivartia, μια ακόμη ελληνική βιομηχανία τροφίμων, η «Γιώτης» ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί παραγωγικά στην περιοχή. Στελέχη της διοίκησης έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, έτσι ώστε η «Γιώτης» να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων. Η εταιρεία επίσης ετοιμάζεται να ξεκινήσει εξαγωγές στην Κίνα και για τον λόγο αυτό την τελευταία τριετία βρίσκεται σε διαδικασία κατοχύρωσης των εμπορικών σημάτων της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT