«Προκρίνεται» η 7ετής έκδοση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνολική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου αποτελεί θετική εξέλιξη εάν αποφασίσει η κυβέρνηση να προχωρήσει τα σχέδια για νέες εκδόσεις ομολογιών. Οι πληροφορίες μιλούν για τίτλους 7ετούς ή 3ετούς διάρκειας που δεν υπάρχουν στο καλάθι των ελληνικών τίτλων και κρίνονται απαραίτητες για να δημιουργηθούν εκδόσεις αναφοράς και έτσι να εξομαλυνθεί η λεγόμενη καμπύλη των αποδόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η 3ετής έκδοση εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει, αφού η αποπληρωμή της θα έπεφτε στο δύσκολο δημοσιονομικά κοντινό μέλλον. Ετσι εάν και εφόσον το Δημόσιο προχωρήσει τελικά σε νέα έκδοση, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα 7ετούς διάρκειας. Και αυτό διότι έτσι θα αποκτούσε και διάρκεια ευθέως ανταγωνιστική με την αντίστοιχη της Πορτογαλίας, εξηγεί Ελληνας αναλυτής ξένου επενδυτικού κεφαλαίου με θέσεις στο ελληνικό χρέος.

Τα warrants δείχνουν ταχύτερη ανάπτυξη

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε το δημοσίευμα για τα warrants της ανάπτυξης, της προηγούμενης Κυριακής. Λογικό, αν αναλογισθεί κανείς τις αποδόσεις που έχουν δώσει. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank ήταν από τους πρώτους που επεσήμανε με έκθεση προς τους πελάτες της την εν δυνάμει προοπτική της επένδυσης αυτής που έχει μετατραπεί πλέον σε δείκτη των προσδοκιών για την ελληνική οικονομία. Ομως πολύ πριν από την Deutsche Bank και την JP Morgan ή την Exotix, πριν καν ολοκληρωθεί το PSI+, μερικά hedge funds, όπως η Greylock Capital, με μεγάλη εμπειρία από κρατικές αναδιαρθρώσεις χρέους όπως αυτή της Αργεντινής, πρωτοστάτησαν στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής της ελληνικής αναδιάρθρωσης, προωθώντας την έκδοση των warrants ως πρόσθετων κινήτρων για συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων. «Sweeteners» τα αποκάλεσαν τότε και οι περισσότεροι δικαιούχοι έδωσαν μηδενική προσοχή στη δυνητική τους αξία. Τώρα τα warrants αυτά περνούν δυναμικά στο προσκήνιο και όπως ανέφερε ήδη η Wall Street Journal προ μηνών αποτελούν ξεκάθαρο σημάδι πως κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Tο ελληνικό επιχειρείν

Αληθινό γεγονός που διαδραματίστηκε πριν από λίγους μήνες με πρωταγωνιστή ομογενή επιχειρηματία που αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο στόχος του ήταν να παράγει τζιν παντελόνια, με την ένδειξη Made In Greece, και να τα εισάγει στην αμερικανική ήπειρο προς πώληση. Αναζήτησε λοιπόν τοπικό partner για να πραγματοποιήσει την παραγγελία. Και κάπου εδώ αρχίζει η παράνοια της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Αφού ζήτησε τη βοήθεια υψηλόβαθμων στελεχών του υπ. Οικονομικών, συναντήθηκε με την ένωση κλωστοϋφαντουργών αλλά και με αντίστοιχες ενώσεις της Βορείου Ελλάδος για να βρεθεί εταιρεία. Η απάντηση ήταν η εξής: Μπορούμε να εκτελέσουμε την παραγγελία σας, αλλά μέσω των μονάδων μας που έχουν μετεγκατασταθεί στη Βουλγαρία. Ο ομογενής τα παράτησε και στράφηκε στην παραγωγή κάππαρης…

Η ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού δεν θα βγάλει μόνον την Ηπειρο από την απομόνωση, όπως ισχυρίστηκε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης. Θα επιτελέσει έναν ακόμη σκοπό: θα συνδέσει τη γέφυρα «Χ. Τρικούπης» με έναν αυτοκινητόδρομο (ελπίζουμε) ισάξιου θαυμασμού με τη γέφυρα. Το θέμα είχε θίξει στο παρελθόν το περιοδικό Newsweek, αφιερώνοντας μια σελίδα του για τη μοντέρνα και μοναδική γέφυρα της Ελλάδας που οδηγούσε στο… πουθενά. Το «πουθενά» στηλίτευε την κακής ποιότητας επαρχιακή οδό που συνεχίζει να συνδέει το Αντίρριο με τα Ιωάννινα…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT