Τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την «ελληνική ιδιαιτερότητα»

Τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την «ελληνική ιδιαιτερότητα»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα εκείνων που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση σε σχέση με τις άλλες χώρες που είχαν Μνημόνιο είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές της δεν πάνε καλά, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ενας εξ αυτών είναι ο Γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στις Βρυξέλλες (CEPS) και σύμβουλος της Κομισόν. Προ καιρού έλεγε ότι μπορεί το 2013 η Ελλάδα να πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά οι εξαγωγές της μειώθηκαν. Ωστόσο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.), παρέλαβε χθες στη Φρανκφούρτη (είναι εκεί για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ) τα τελικά στοιχεία των υπηρεσιών του για τις εξαγωγές και περιμένει τον κ. Γκρος στη… γωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών το 2013 αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σταθερές τιμές, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 η αύξηση ξεπέρασε το 8%, σε τρέχουσες τιμές.

«Βρίσκομαι επτά μήνες στην Ελλάδα και έχω διαπιστώσει ότι έχετε πολύ υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Για παράδειγμα οι ντομάτες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν κάτι σαν ντομάτες». Με τον γλαφυρό αυτό τρόπο επέλεξε χθες ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, δρ Πέτερ Σόοφ, να αναδείξει τις προοπτικές που έχουν τα ελληνικά τρόφιμα στη γερμανική αγορά και εν γένει στις ξένες αγορές. Η πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα και το Enterprise Greece διοργάνωσαν από κοινού χθες ημερίδα, στην οποία παρουσιάστηκαν οι καταναλωτικές τάσεις στη Γερμανία καθώς και προγράμματα χρηματοδότησης από τράπεζες για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Το ΙΚΑ θέλει αλλά δεν μπορεί

Πρόθυμη να καταβάλει το σύνολο των χρεών του «Ερρίκος Ντυνάν» προς το ΙΚΑ, περίπου 40 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται η Τράπεζα Πειραιώς. Ζητάει όμως έκπτωση στις προσαυξήσεις και στους τόκους, που ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. Το ΙΚΑ «καλοβλέπει» την πρόταση, καθώς θα εισρεύσει στα ταμεία του ζεστό χρήμα, σε μια εποχή που τα έσοδα μειώνονται δραματικά. Η ισχύουσα όμως ρύθμιση δεν δίνει τη δυνατότητα στους επικεφαλής του Ταμείου να δεχθούν, όσο δελεαστική και αν είναι. Το θέμα παραπέμπεται πλέον στην πολυαναμενόμενη νέα ρύθμιση χρεών, με τις δύο πλευρές να ελπίζουν ότι θα δώσει το «πράσινο φως» η τρόικα. Να σημειωθεί πως αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει και από τον Ιβάν Σαββίδη για την περίπτωση του ΠΑΟΚ…

Η τιμή του γάλακτος και το… DNA των αγελάδων

Στο… DNA των αγελάδων αναζητούν τον γρίφο της υψηλής τιμής του γάλακτος στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Γιακουμάτος χθες ανέφερε, μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανιών και σούπερ μάρκετ, ότι έχει ανατεθεί μελέτη σε επιστήμονα προκειμένου να διερευνήσει για ποιο λόγο οι αγελάδες στο Ισραήλ παράγουν 11,5 τόνους γάλα τον χρόνο, ενώ στην Ελλάδα μόλις 6,5 τόνους. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι υστερούσε σε παραγωγικότητα η ελληνική οικονομία. Τώρα μάθαμε ότι το πρόβλημα αφορά και το ζωικό κεφάλαιο.

Η φορολόγηση διατροφής και τα λάθη της ΓΓΔΕ

Προσεκτικότερη θα πρέπει να είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όταν αναφέρεται στη φορολογική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη φορολόγηση της διατροφής συζύγων, σημειώνει ότι φορολογείται με 26% τόσο στη χρήση του 2013 όσο και σε προγενέστερες χρήσεις. Ωστόσο η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η επιβολή φόρου 26% στα ποσά διατροφής που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ ίσχυσε για πρώτη φορά φέτος, για τα εισοδήματα της χρήσης του 2013, με βάση τον νόμο 4110/2013. Πριν από το 2013 η διατροφή φορολογούνταν μεν ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα όχι όμως με 26% αλλά με βάση φορολογική κλίμακα στην οποία ίσχυε αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ και το οποίο προσαυξανόταν ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που βάρυναν τον φορολογούμενο, κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από 2 πρώτα τέκνα και κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT