Συνήγορος του Πολίτη και των επιχειρήσεων

Συνήγορος του Πολίτη και των επιχειρήσεων

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, επισημαίνει με παρέμβασή της η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού. Αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της ανεξάρτητης αρχής στα θέματα της επιχειρηματικότητας και στα συμπεράσματα των σχετικών ειδικών εκθέσεων που έχουν εκπονηθεί, η Συνήγορος στηλιτεύει τα «κακώς κείμενα» προτείνοντας μέτρα προς «ανακούφιση» των επιχειρήσεων. «Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε ιδιαίτερα ευνοϊκή αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας, ενώ οι αδυναμίες ή οι αμέλειες της διοίκησης μπορεί να εξυπηρετούσαν τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα αριθμού επιχειρηματιών. Η στήριξη και η προώθηση της επιχειρηματικότητας δεν είναι συνώνυμα της “επιεικούς” ή κατ’ εξαίρεση αντιμετώπισης των όποιων επιχειρηματιών δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές και κοινωνικές υποχρεώσεις τους».

Καμία ενημέρωση δεν έχουν οι εγχώριες και ξένες καπνοβιομηχανίες από τη ΓΓΔΕ και ειδικότερα από την επιτροπή που συστήθηκε το καλοκαίρι για τον διαγωνισμό που αφορά την ιχνηλασιμότητα των τσιγάρων, προκειμένου να εντοπίζονται τα λαθραία τσιγάρα. «Ούτε μας έχουν ενημερώσει ούτε φαίνεται να ενδιαφέρονται», δηλώνουν στελέχη των εταιρειών και ενώ ήδη, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το λαθρεμπόριο φέτος θα καταγράψει νέο ρεκόρ. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα τσιγάρα προβλέπει ότι, για να μειωθεί ο αριθμός των παράνομων προϊόντων καπνού στην αγορά, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα μεμονωμένα πακέτα και η συσκευασία μεταφορών θα προσδιορίζονται με σήμανση που θα επιτρέπει τον εντοπισμό τους.

Πρώτοι οι Γερμανοί

Οι Γερμανοί τουρίστες με 8,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, οι Βρετανοί με 8,3 εκατ. και οι Ρώσοι με 8,1 εκατ. κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των αγορών με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα και κάμπινγκ της χώρας πέρυσι σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι συνολικές διανυκτερεύσεις το 2013 αυξήθηκαν κατά 13% φθάνοντας σε 57,7 εκατ. Παράλληλα, εμφανή είναι από πέρυσι και τα σημάδια ανάκαμψης του εγχώριου τουρισμού. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων αυξήθηκε κατά 7,9% ξεπερνώντας τα 13 εκατ. Συνολικά, Ελληνες και ξένοι πραγματοποίησαν το 2013 71,5 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Μαξιλάρι ασφαλείας από τον αναβαλλόμενο φόρο

Μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 5 έως 6 δισ. ευρώ δημιουργεί για τις εγχώριες τράπεζες ο αναβαλλόμενος φόρος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS. Ο οίκος ανακοίνωσε την κάλυψη της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, εκτιμώντας ότι από το 2016 θα επιστρέψουν σε «κανονικούς» ρυθμούς κερδοφορίας. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η UBS εκτιμά ότι θα φτάσουν στο μέγιστο σημείο στο τέλος του 2015. Η UBS θέτει τιμή-στόχο τα 0,68 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, τα 1,45 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και τα 0,31 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank.

Ισπανική είσοδος στον αγωγό TAP

Η ισπανική Enagas είναι ο νέος μέτοχος στην κοινοπραξία του αγωγού TAP. Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, εισήλθε με ποσοστό 16% στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας, ενώ η βελγική Fluxys αύξησε το μερίδιό της από 16% σε 19%. Οι δύο εταιρείες απέκτησαν το ποσοστό που άφησε η αποχώρηση της γερμανικής ΕΟΝ (9%) και της γαλλικής Τotal (10%) από το σχήμα. Η νέα μετοχική σύνθεση του TAP μετά και τις τελευταίες αλλαγές έχει ως εξής: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) και Axpo (5%). Σχολιάζοντας τις εν λόγω εξελίξεις, ο διευθύνων σύμβουλος της TAP AG, Kjetil Tungland, δήλωσε «η κοινοπραξία του TAP ήταν πάντα ανοιχτή σε νέους στρατηγικούς εταίρους και είμαι πολύ ευτυχής που καλωσορίζω την Enagas. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι συνεχίζεται το επιτυχημένο μοντέλο της κοινοπραξίας μας, που ένωσε παραγωγούς, «παίκτες» και αγοραστές αερίου για την ανάπτυξη αυτού του σημαντικού έργου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT