Γεφύρι της Αρτας… η υποθαλάσσια Λευκάδας

Γεφύρι της Αρτας… η υποθαλάσσια Λευκάδας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάλλονται για έκτη φορά οι διαγωνισμοί για την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας και τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνας – Θήβας – Υλίκης. Ως επίσημη αιτιολογία αναφέρεται για πρώτη φορά η ανάγκη παροχής διευκρινίσεων στις κατασκευαστικές εταιρείες ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τροποποίησης των όρων του διαγωνισμού. Για τον μεν διαγωνισμό για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 20ή Ιανουαρίου 2015, ενώ για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνας – Θήβας – Υλίκης η 27η Ιανουαρίου 2015. Αντίστοιχη αναβολή είχε δοθεί προ μηνός (έως τις 9 Δεκεμβρίου 2014) και στον διαγωνισμό για την υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας, για τον οποίο ζήτησαν διευκρινίσεις οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ και ΜΕΤΚΑ. Η πρώτη φάση των διεθνών διαγωνισμών για την κατασκευή των τριών έργων με συμβάσεις παραχώρησης προκηρύχθηκε το 2012, ωστόσο έκτοτε οδηγούνται σε διαδοχικές αναβολές λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος.

«Αψογα» λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της αγοράς στην ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση, αναλυτές άρχισαν να τηλεφωνούν στην Αθήνα για να ρωτήσουν αν ισχύει ότι η κυβέρνηση ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί προχωράει σε αυτήν την κίνηση και τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει. Μάλιστα, ορισμένοι διηρωτώντο κατά πόσον πιθανή παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης με λιγότερους από 180 βουλευτές (που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) θα σημάνει ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Πάντως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου «τσίμπησε» ελαφρώς μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Αισιοδοξία από την κίνηση Ντράγκι

Πολλά χαμόγελα προκάλεσαν στις τράπεζες οι πληροφορίες για την αλλαγή των κανόνων της ΕΚΤ ώστε να γίνονται αποδεκτοί για εγγυήσεις και ελληνικοί τίτλοι (καλυμμένα ομόλογα και τιτλοποιήσεις). Θεωρητικά, οι εγχώριες τράπεζες θα μπορούσαν να διαθέσουν τέτοιου τύπου τίτλους για εγγυήσεις ύψους 20 δισ., ποσό που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν προχωρήσουν σε νέες τιτλοποιήσεις. Ωστόσο, οι τράπεζες υπογραμμίζουν ότι μέχρι η ΕΚΤ να λάβει τις τελικές αποφάσεις και να ξεκαθαρίσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα γίνουν οι αγορές, καμία εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει για την επίδραση στην οικονομία. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας.

Alpha Bank: εθελουσία έξοδος για 2.200 εργαζομένους

Υψηλή συμμετοχή είχε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, 2.200 υπάλληλοι κατέθεσαν αίτηση για να κάνουν χρήση του δικαιώματος αποχώρησης με ευνοϊκούς όρους. Η προθεσμία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου και η μικρή τριήμερη παράταση που δόθηκε αφορά τους υπαλλήλους θυγατρικών του ομίλου που απορροφήθηκαν. Η συμμετοχή που υπήρξε υπερκαλύπτει τον στόχο που είχε θέσει η διοίκηση της τράπεζας για αποχώρηση 1.800 έως 2.200 υπαλλήλων και το κόστος του προγράμματος εκτιμάται στα 180 εκατ. ευρώ.

Επανεμφάνιση αγοραστών ελληνικών ομολόγων

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά το ανοδικό σερί που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στα επίπεδα του 6,45% από την περιοχή του 6,85% που είχε ανέλθει προχθές, ενώ παρόμοια ήταν και η πορεία των 3ετών και 5ετών ομολόγων. Ο λόγος της χθεσινής πτώσης είναι ότι από εκεί που τόσες ημέρες 1-2 funds πωλούσαν τους ελληνικούς τίτλους που είχαν στην κατοχή τους, χθες βρέθηκαν κάποιοι μεγάλοι οίκοι να αγοράσουν ομόλογα. Και σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για επενδυτικούς οίκους που έχουν ήδη στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικό χρέος. Οι διακυμάνσεις αυτές αποδεικνύουν πως η ελληνική αγορά είναι «ρηχή» -όπως λένε και στο υπουργείο Οικονομικών- και μικρές μεταβολές μπορούν να την επηρεάσουν σημαντικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT