Οχι ΣΕΤΕ στον αποκλεισμό από τον Κοινωνικό Διάλογο

Οχι ΣΕΤΕ στον αποκλεισμό από τον Κοινωνικό Διάλογο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προκαλεί η συζήτηση που επιχειρείται να ανοίξει με ζητούμενο να τεθεί ο ελληνικός τουρισμός εκτός Κοινωνικού Διαλόγου. «Στερείται λογικής» υποστηρίζουν από τον Σύνδεσμο και σημειώνουν ότι «η αναγνώριση του τουρισμού ως ισότιμου θεσμικού Κοινωνικού Εταίρου, μέσω του ΣΕΤΕ ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των Πανελλήνιων Κλαδικών Ενώσεων Επιχειρήσεων με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ήταν δίκαιη και αυτονόητη εκπλήρωση ενός καθολικού αιτήματος δεκαετιών, η οποία έτυχε ευρείας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αποδοχής».

Σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται, οδηγείται σε αναδιάταξη των παραδοσιακών δομών της και σε αναδιάρθρωση των βασικών πυλώνων της. Σε αυτή τη μετεξέλιξη, τονίζουν, «ο τομέας των υπηρεσιών αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, με τον τουρισμό, κεντρικό εκφραστή νέων αντιλήψεων, ρυθμιστή των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται μπροστά μας και καταλύτη σταθερότητας». Και υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο τουρισμός είναι ο τομέας που συνεισφέρει πλέον το 20% του ΑΕΠ, καλύπτει άνω του 20% της απασχόλησης και αποφέρει άμεσα εθνικά έσοδα της τάξης άνω των 13,5 δισ. ευρώ ετησίως. Γι’ αυτό και ο ΣΕΤΕ απευθύνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση: «Ο τουρισμός, ο πλέον δυναμικός τομέας της οικονομίας της χώρας, δεν έχει κομματικό χρώμα, δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις».

Τον τρίτο δρόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού εξακολουθεί να ψάχνει η Ελλάδα παρά τις πιέσεις της τρόικας και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου για κατάργηση των μεταβατικών μηχανισμών που καταλήγουν σε επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή. Αυτό το διάστημα «ξαναμαγειρεύονται» με τη γνωστή α λα ελληνικά συνταγή τόσο τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) όσο και ο μηχανισμός επιδότησης των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου, που κατά τα άλλα καταργήθηκε, ενώ την ίδια συνταγή των έμμεσων επιδοτήσεων φαίνεται να ακολουθεί και ο νέος μηχανισμός των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Η υπόθεση, μαθαίνουμε, έχει εξοργίσει την τρόικα, που άλλα ανέμενε να δει ότι έχουν προχωρήσει και άλλα διαπίστωσε στις τελευταίες συναντήσεις…

Αγώνας για την αποφυγή του άρθρου 99

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει η κατασκευαστική εταιρεία «Μηχανική» προκειμένου να αποφύγει το άρθρο 99 και να συνεχίσει να είναι ενήμερη έναντι του ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων, αποπληρώνοντας σταδιακά τις υποχρεώσεις της. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι στην ετήσια έκθεση για το 2013 σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ομίλου στις 31 Μαΐου 2014 ανέρχονταν σε 322,889 εκατ. ευρώ. Τα χρέη αναλύονται ως εξής: 5,46 εκατ. ευρώ οφείλονταν στην εφορία, 3,16 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία, 266,9 εκατ. στις τράπεζες, 39,3 εκατ. στους προμηθευτές, 4,04 εκατ. σε λοιπούς πιστωτές και 4,04 εκατ. ευρώ σε εργαζομένους. Ενδεικτικό του μεγέθους των δυσκολιών είναι πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε το 2013 στα 14,89 εκατ. ευρώ, όταν επιβαρύνθηκε μόνο για τόκους με 17 εκατ. ευρώ.

Δεν ανησυχούν για τα stress test

Ηρεμία επικρατεί στα επιτελεία των εγχωρίων τραπεζών αναφορικά με τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εποπτική αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, αλλά και τις πληροφορίες ότι η ΕΚΤ τελικά θα συνεκτιμήσει τα σχέδια αναδιάρθωσης των τραπεζών που έχει εγκρίνει η Κομισιόν, αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες οι τράπεζες να περάσουν αλώβητες από τη νέα άσκηση. Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν θα είναι μικρές και άνετα διαχειρίσιμες. Ωστόσο, το διαφαινόμενο καλό αποτέλεσμα στο stress test δεν αρκεί για να εξασφαλίσει τη γενικότερη ηρεμία. Οι τράπεζες ανησυχούν για τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα και ειδικά στο πολιτικό σκηνικό, που έπειτα από αρκετό καιρό ρίχνει και πάλι «βαριά σκιά» στην οικονομία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT