Τέλος ο πρώτος γύρος, χωρίς αποφάσεις

Τέλος ο πρώτος γύρος, χωρίς αποφάσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται σήμερα ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς μετά την πρωινή συνάντηση των επικεφαλής της με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα. Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί η αναχώρησή τους την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, τελικά ο σχεδιασμός άλλαξε ελέω Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα, Ρ. Γκογιάλ (φωτ.), ζήτησε να επισπευσθεί κατά μία ημέρα η αναχώρησή τους, για να μεταβεί νωρίτερα στην Ουάσιγκτον και να προετοιμαστεί καλύτερα ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. Πάντως, η ταχύτερη του αναμενομένου αναχώρηση της τρόικας δείχνει ότι ο κύκλος των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δεν περιελάμβανε κάποιες αποφάσεις. Αυτές έχουν παραπεμφθεί για τον Νοέμβριο.

Ξαναζεσταίνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά παρά τη μείωση στις εγγυημένες τιμές. 66 σχέδια για παραγωγή συνολικής ισχύος 1 GW έχουν κατατεθεί για υλοποίηση στη ΡΑΕ. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν καταθέσει μαζί με την αίτηση και στοιχεία, που δείχνουν ότι τα έργα είναι βιώσιμα και έχουν αρχική τραπεζική έγκριση. Τα 66 αυτά επενδυτικά σχέδια συγκαταλέγονται μεταξύ 270 συνολικά έργων που εκκρεμούσαν στη ΡΑΕ λόγω της αναστολής που είχε επιβληθεί τον Αύγουστο 2012. Με την άρση της αναστολής, η ΡΑΕ κάλεσε τους επενδυτές να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και από την κίνηση αυτή προέκυψε επενδυτικό ενδιαφέρον για 1 GW!

Χαμηλά, παρά τη βελτίωση

«Κερδίσαμε 28 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μέσα σε δύο χρόνια», είπε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo. Ξέχασε ωστόσο ο υφυπουργός ν’ αναφερθεί στην απόλυτη θέση της χώρας στον συγκεκριμένο πίνακα, η οποία δεν είναι καθόλου κολακευτική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το World Economic Forum, η Ελλάδα κατετάγη το 2014 στην 81η θέση με βάση την ανταγωνιστικότητά της. Συγκρίνεται έτσι με την ανταγωνιστικότητα της Μολδαβίας και της Ουρουγουάης. Και αν λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις 35 πρώτες χώρες του πλανήτη με βάση το ΑΕΠ, τότε γίνεται κατανοητό γιατί συχνά «οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν».

Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς και τον Σεπτέμβριο

Ανοδικά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση και τον Σεπτέμβριο για τους περισσότερους δημοφιλείς προορισμούς. Αν και δεν έχουν βγει ακόμη συγκεντρωτικά στοιχεία, οι πρώτες πληροφορίες των αφίξεων ανά αεροδρόμιο είναι ενδεικτικές του θετικού κλίματος. Για παράδειγμα, σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν περίπου κατά 15% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Στα Χανιά η αύξηση έφθασε σε ποσοστό 5,8% και στην Κεφαλονιά στο 3,3%. Στη Ρόδο οι αφίξεις από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 0,95% (310.172) αλλά από το εσωτερικό αυξήθηκαν κατά 17% (34.532).

Διαφορετικές μέθοδοι,  ίδια, πτωχά, αποτελέσματα

«Δυστυχώς, οι διαδικασίες ταχείας αξιοποίησης ακινήτων της ΕΤΑΔ δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που έχει αναπτύξει το ΤΑΙΠΕΔ». Με τη φράση αυτή κατέδειξε τη χρόνια παθογένεια της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ο κ. Γρηγόρης Δούνης (φωτ.), νυν διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo για την αγορά ακινήτων. Χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας της ΕΤΑΔ (που δημιουργήθηκε από την ενοποίηση της ΚΕΔ με τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) στο πρόσφατο παρελθόν είναι ότι κάθε χρόνο γινόταν η επιλογή ορισμένων (λιγοστών) ακινήτων προς αξιοποίηση, ενώ τα υπόλοιπα 70.000 ακίνητα αφήνονταν επί της ουσίας «στη μοίρα τους». Ως εκ τούτου, σήμερα, ναι μεν υπάρχει μητρώο με τα ακίνητα του Δημοσίου, ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επικαιροποιηθεί ποτέ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT