Μήνυμα στήριξης με πολλούς αποδέκτες

Μήνυμα στήριξης με πολλούς αποδέκτες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες η παρουσία και ο βαθμός παρεμβατικότητας του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, έχει αμφισβητηθεί αρκετές φορές. Τα περιστατικά δεν ήταν λίγα που ορισμένοι έβρισκαν την ευκαιρία να «χτυπήσουν» κατά το κοινώς λεγόμενο τον κ. Χαρδούβελη. Η αμφισβήτηση ήταν τέτοια που ύστερα από μία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε εξερχόμενος πως για τις εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση «θα ακούτε εμένα». Απάντηση σε όλη αυτή τη φημολογία έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Χαρδούβελη στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς ήταν παρών. Και μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του υπουργού, ο πρωθυπουργός αποχώρησε. Κίνηση που μεταφράστηκε ως στήριξη προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, μετά τις διάφορες περί του αντιθέτου διαρροές των τελευταίων ημερών.

Συνωστίζονται στην κορυφή της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου οι τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες με μικρή διαφορά μεταξύ τους. Η Alpha Banκ βρίσκεται στην πρώτη θέση με κεφαλαιοποίηση 7,93 δισ. ευρώ, ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με 7,77 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς με 7,5 δισ. ευρώ. Αρκετά πίσω συναντάμε την Coca-Cola HBC με κεφαλαιοποίηση 6,2 δισ. ευρώ, τον ΟΤΕ (5,14 δισ.) και τη Eurobank, που βρίσκεται στην 6η θέση με αξία 4,382 δισ. ευρώ. Βάσει του χθεσινού κλεισίματος της αγοράς, από τις 234 μετοχές μόνο οι 12 έχουν κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Αυτές έχουν συνολική αξία 50,278 δισ. ευρώ όταν η συνολική αξία της αγοράς είναι 65,574 δισ. ευρώ.

Συμμόρφωση της ΔΕΗ

Την πρόθεσή της να συμμορφωθεί με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. που δικαίωσε το Αλουμίνιον της Ελλάδος στο θέμα της τιμολόγησης του ρεύματος για το διάστημα Ιανουάριος 2007 – Μάρτιος 2008, ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Σημειώνει δε, ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα αποτυπωθούν στις καταστάσεις του εννεαμήνου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο υποχρεώνει τη ΔΕΗ να επιστρέψει στο Αλουμίνιον ποσό ύψους 17,4 εκατομμυρίων ευρώ. Στην ανακοίνωσή της πάντως η ΔΕΗ επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου, καθώς και αίτηση αναστολής αυτής.

Διεκδικεί συμμετοχή σε αποστολές εξωτερικού

Ρόλο στην οργάνωση των ελληνικών αποστολών σε εκθέσεις στο εξωτερικό διεκδικεί η ΔΕΘ-Helexpo. Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει ότι αυτή διαθέτει την εκθεσιακή τεχνογνωσία, αλλά τα προηγούμενα χρόνια ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών δεν της άφηνε περιθώριο εμπλοκής. Το θέμα είναι εάν το διάδοχο σχήμα, η Enterprise Greece που προέκυψε από τη συγχώνευση του ΟΠΕ και του Invest in Greece, είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα στη ΔΕΘ-Helexpo. Κάποιες πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν φέρει αποτελέσματα.

Στο… σκοτάδι το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου

Η ΔΕΗ σταμάτησε τους ελέγχους μεγάλου πλούτου και των μεγάλων επιχειρήσεων. Λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί, στα Κέντρα Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων του υπ. Οικονομικών, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα. Ωστόσο είχε ανακοινώσει από τις 29 Σεπτεμβρίου διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω μεγάλων οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ με έγγραφό της στους επικεφαλής των ελεγκτικών κέντρων είχε ενημερώσει ότι θα προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος λόγω οφειλών, οι οποίες όμως δεν δημιουργήθηκαν από τα ελεγκτικά κέντρα, που είχαν πληρώσει το ποσό που τους αναλογούσε. Υπεύθυνος είναι ο διαχειριστής του πολυώροφου κτιρίου στο Μαρούσι, το οποίο έχει έναν μετρητή της ΔΕΗ, που είναι δηλωμένος στο όνομα του διαχειριστή του ακινήτου και ο οποίος άφησε απλήρωτους πολλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το ρεύμα πάντως επανήλθε έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT