Με μελέτη του ΕΜΠ στη σύνοδο κορυφής

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μελέτη του ΕΜΠ θα στηρίξει το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας τις προτάσεις του για την αναθέωρηση του μηχανισμού εμπορίας ρύπων (ΕΤS). Το ζήτημα των ρύπων θα περιλαμβάνεται στο πακέτο συμφωνίας για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030 στη συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. στις 23 και 24 Οκτωβρίου. Σήμερα, μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση διοργανώνει ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση της μελέτης από τον επικεφαλής του εργαστηρίου Ε3 Mlab του ΕΜΠ καθηγητή Παντελή Κάπρο (φωτ.). Δεν είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση εμπιστεύεται το εργαστήριο. Η συνεργασία τους χρονολογείται από το 2011 και ήδη έχουν εκπονηθεί αρκετές μελέτες για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας. Αυτή τη φορά ο κ. Κάπρος και οι συνεργάτες του ολοκλήρωσαν μελέτη για τις επιπτώσεις της προτεινόμενης μεταρρύθμισης της αγοράς των εκπομπών CO2, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας «Market Stability Reserve».

Από το μέγεθος της αποστολής που ταξίδεψε στην έδρα του ΔΝΤ μπορεί κανείς να καταλάβει τη σημασία της για την ελληνική πλευρά. Στην Ουάσιγκτον βρέθηκαν από την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τ. Αναστασάτος, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Χρ. Στεφανάδης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στ. Παπαδόπουλος. Επί της ουσίας, σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της χώρας παρευρέθη στη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης είχε και κατ’ ιδίαν 10λεπτη συνομιλία μαζί της.

Ελληνας στο τιμόνι

O δρ Σταύρος Β. Θωμαδάκης ορίσθηκε πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Προτύπων Ηθικής των Ορκωτών Ελεγκτών και Λογιστών (IESBA1). Η θητεία του θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα είναι τριετής. Η σταδιοδρομία του δρος Θωμαδάκη περιλαμβάνει πολυετή ακαδημαϊκή διαδρομή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παλαιότερα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο ΜΙΤ, καθώς και μία σειρά από εποπτικές θέσεις. Εχει εξοικείωση με τη Διεθνή Επιτροπή Προτύπων Ηθικής ως παλαιός πρόεδρος του εποπτικού της συμβουλίου. Εκτός άλλων, σήμερα είναι μέλος της Ανώτερης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας της Κεφαλαιαγοράς (ESMA).

Προτιμούν Ευρώπη οι Γάλλοι τουρίστες

Aνεβαίνει η δημοτικότητα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας στη γαλλική αγορά ως προορισμών για φθινοπωρινές διακοπές. Αντιθέτως, οι Γάλλοι γυρίζουν την πλάτη σε παραδοσιακές γι’ αυτούς αγορές, όπως η Τυνησία και το Μαρόκο. Αιτία, όπως μεταδίδουν γαλλικά Μέσα, οι φόβοι των ταξιδιωτών για κύμα εξάπλωσης του ισλαμικού εξτρεμισμού, αλλά και του ιού Εμπολα. Παράλληλα, εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της Τουρκίας διαπιστώνουν πάγωμα των κρατήσεων για το 2015 στη γειτονική χώρα και ακυρώσεις στις ανατολικές περιοχές, λόγω των ταραχών στα σύνορα και των διαδηλώσεων.

Το κλίμα έχει βελτιωθεί, αλλά η ανησυχία επιστρέφει

Τη δραστική μεταστροφή του κλίματος για τη χώρα μας διαπιστώνουν στελέχη τραπεζών στις συναντήσεις τους με ξένους θεσμικούς και αναλυτές. Ο πολιτικός κίνδυνος έχει επανέλθει και όσο περνάει ο καιρός τόσο βαραίνει την ατμόσφαιρα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επιστροφή του πολιτικού κινδύνου και το φάσμα πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης εξανέμισαν πολύ γρήγορα την αισιοδοξία και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε σχηματιστεί τους πρώτους μήνες της χρονιάς. Στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2014, οι εγχώριες τράπεζες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και ομολογιακών εκδόσεων άντλησαν –κυρίως από ξένους επενδυτές– κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ. Σήμερα οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν υποχωρήσει αισθητά χαμηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες τον περασμένο Ιούνιο είχε ανέλθει στα 20 δισ. ευρώ, ενώ τώρα έχει συρρικνωθεί στα 16 δισ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT