Πονοκέφαλος για ΥΠΕΚΑ το φθηνό πετρέλαιο

Πονοκέφαλος για ΥΠΕΚΑ το φθηνό πετρέλαιο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια οικονομία εξαρτημένη σε ποσοστό πάνω από 70% από το πετρέλαιο, μόνο σε οφέλη μπορεί να προσβλέπει από την καθοδική πορεία της διεθνούς τιμής του αργού. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η Ελλάδα παρακολουθεί με αγωνία το πού θα κλείσει ο κύκλος της πτώσης, αφού μπορεί να κρίνει την τύχη του mega project αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων. Η τιμή του βαρελιού είναι κρίσιμη για τα επενδυτικά προγράμματα των πετρελαϊκών εταιρειών που αναμένεται να εκφράσουν ενδιαφέρον για τα 20 «οικόπεδα» στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Οι χαμηλές τιμές δεν ευνοούν ρίσκο σε νέες αγορές και επενδύσεις σε μεγάλα βάθη, όπως είναι το Ιόνιο και κυρίως η Κρήτη. Ο υπουργός Γ. Μανιάτης πάντως εμφανίζεται ψύχραιμος και βρίσκεται από χθες στα Ιωάννινα για να συμμετάσχει σε ειδική ημερίδα που διοργανώνει η περιφέρεια για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με στόχο τη συνεχή ενημέρωση και επαφή των τοπικών κοινωνιών.

Από την 25η Μαΐου, δηλαδή την ημερομηνία των ευρωεκλογών, και μετά, τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα έχουν αποσταθεροποιήσει επανειλημμένως το χρηματιστήριο. Από τις 26 Μαΐου μέχρι και χθες η πτώση του Γενικού Δείκτη ανέρχεται στο 20,84%. Από τις 10 Ιουνίου, την επομένη του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, μέχρι και χθες η βουτιά του Γενικού Δείκτη φθάνει το 28,33%. Από την 1η Οκτωβρίου, οπότε ζητεί η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης με την έναρξη της νέας συνόδου της Βουλής, έως το χθεσινό κλείσιμο η πτώση έφθασε το -10,45%. Από το υψηλό έτους (1.369,56 μονάδες, 18 Μαρτίου) η αγορά υποχωρεί κατά 30,77% και έχει απώλειες 16,251 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση.

Διαφωνίες για τη ΜΟΔ

Δεύτερες σκέψεις μαθαίνουμε ότι επικρατούν στο υπουργείο Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης των αναπτυξιακών προγραμμάτων). Η άμεση αντίδραση των εργαζομένων, αλλά και η έντονη διαφωνία του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου, καθώς και συνολικά του ΠΑΣΟΚ, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσύρει τελικά ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ κ. Γ. Γιαννούσης την επίμαχη διάταξη. Υπενθυμίζεται ότι σε προσχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ιδιωτικοποίησης της ΜΟΔ σε ποσοστό έως και 60%.

Η άνοδος των spreads ξύπνησε πικρές μνήμες

Αρκετοί ήταν εκείνοι χθες που ανέφεραν ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφθασε στα επίπεδα που ήταν λίγες ημέρες πριν από την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο. Είναι γεγονός ότι το υψηλό της χθεσινής ημέρας ήταν 7,1% και πρόκειται για σχεδόν το ίδιο ποσοστό με εκείνο της 9ης Απριλίου του 2010 (7,11%). Ωστόσο, υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά του τότε με το σήμερα. Τότε, η ελληνική αγορά ομολόγων πιεζόταν λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Επειτα από 4 χρόνια, οι αγορές φοβούνται την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και όχι την οικονομική της.

Ερευνα–έκπληξη για τον πλούτο των Ελλήνων

Η διαπίστωση ότι η περιουσία των Ελλήνων αυξήθηκε το 2013, παρουσιάζοντας μάλιστα την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο στον κόσμο, προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη. Ιδιαίτερα όταν το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την καθιερωμένη ετήσια έκθεση του ελβετικού κολοσσού Credit Suisse. Η μελέτη για τον πλούτο των νοικοκυριών το 2013 δημοσιεύθηκε χθες και εμφανίζει την περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών αυξημένη κατά μέσο όρο 15-18%, φτάνοντας τα 114.000 δολάρια. Αναλυτές της Credit Suisse εξηγούν ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση του ιδιωτικού χρέους. Μπορεί το μέσο ελληνικό νοικοκυριό να έχει μικρότερο εισόδημα, το σπίτι του να έχει μικρότερη αξία, εντούτοις, χρωστά λιγότερα. Ετσι, η «καθαρή» θέση είναι μεγαλύτερη. Θετικά το 2013 συνέβαλε η άνοδος των μετοχών και των ελληνικών ομολόγων, ενώ αρνητικά μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η πτώση της αξίας των ακινήτων (-5%).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT