Ενδιαφέρον για ρύθμιση από συνεπείς δανειολήπτες

Ενδιαφέρον για ρύθμιση από συνεπείς δανειολήπτες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνέπειες της εσπευσμένης ανακοίνωσης του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για τα στεγαστικά δάνεια, που θα προβλέπει τον διαχωρισμό του δανείου κατά 70% – 30%, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά. Στα τραπεζικά καταστήματα εμφανίζονται ήδη πελάτες που ρωτούν εάν μπορούν να αποπληρώνουν μόνο το 70% του δανείου τους και να παραπέμψουν στο μέλλον, με την προοπτική να διαγραφεί, το υπόλοιπο 30%, αφού σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τόσο έχει μειωθεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων. Το ανησυχητικό δεν είναι η εγρήγορση των δανειοληπτών, αλλά το γεγονός ότι τα ερωτήματα αυτά προέρχονται κυρίως από συνεπείς δανειολήπτες, που εξοφλούν κανονικά την οφειλή τους, οι οποίοι φυσικά έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ότι αδικούνται σε σχέση με εκείνους που έχουν πάψει να πληρώνουν.

Για πρώτη φορά κυβέρνηση δεν επιθυμεί την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Μέχρι πρότινος αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες είχαμε κάθε δύο χρόνια και πάντα προς τα πάνω. Τελευταία φορά που αναπροσαρμόσθηκαν ήταν το 2007. Το 2009 δεν αυξήθηκαν λόγω των εκλογών, όπως επίσης δεν αυξήθηκαν από τη μέρα που η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο. Ωστόσο, ο λόγος που δεν αναπροσαρμόσθηκαν είναι πολύ απλός. Διότι θα ήταν η πρώτη φορά που θα έπρεπε να μειωθούν. Αυτό θα οδηγούσε σε μείωση των εσόδων. Οπως φαίνεται, πριν από το 2017 δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το νέο αυτόματο σύστημα που θα ευθυγραμμίζει τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς.

Κρίσιμες ώρες για τη «Βωβός»

Με «όπλο» τα 600 εκατ. ευρώ, το ποσό δηλαδή που εκτιμάται ότι θα κοστίσει σε τράπεζες και προμηθευτές ένα πιθανό «κανόνι» της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», συζητήθηκε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η αίτηση επικύρωσης του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η διοίκηση ευελπιστεί σε θετική απόφαση, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο εξυγίανσης, που έχει τη συγκατάθεση της πλειονότητας των πιστωτών και κυρίως των τραπεζών Alpha και Πειραιώς. Αλλωστε, αυτές θα κληθούν να διαγράψουν χρέη ύψους 120 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, έκταση στο Σούνιο (10 εκατ. ευρώ) και ένα συγκρότημα κατοικιών στη Νέα Ερυθραία (8,84 εκατ. ευρώ).

Σημαντικές συναντήσεις Στουρνάρα στο Παρίσι

Στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής συμμετέχει σε διεθνές τραπεζικό συμπόσιο που διοργανώνει η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας. Στο συνέδριο μετέχουν κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, ενώ «το παρών» δίνουν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Οπως μαθαίνουμε, ο κ. Στουρνάρας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσει και τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα. Αύριο ο κ. Στουρνάρας θα μεταβεί στη Βασιλεία της Ελβετίας όπου επίσης θα συμμετέχει σε τραπεζικό συνέδριο.

Πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας από υπ. Εργασίας

Νέο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας σε άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας φτώχειας προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου (φωτ.) έχει προϋπολογισμό 330.000.000 ευρώ και, σε πρώτη φάση, αναμένεται να καλύψει 165.000 άπορες οικογένειες. Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2015 και θα διαρκέσει έως το 2020, με τη συνδρομή της Εκκλησίας, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την εφαρμογή του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η χρηματοδότησή του, 330 εκατ. ευρώ, θα γίνει από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και προβλέπει παροχή υλικής βοήθειας (τρόφιμα, περιλαμβανομένων φρέσκων τροφίμων, έτοιμων γευμάτων και βρεφικών τροφών, είδη καθαρισμού / προσωπικής υγιεινής & ρουχισμός, καθώς και παιδικά / σχολικά είδη).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT