Ελβετική ντρίμπλα στον επαναπατρισμό κεφαλαίων

Ελβετική ντρίμπλα στον επαναπατρισμό κεφαλαίων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκαλεί σε τραπεζικούς κύκλους το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν επιστολές ελβετικών τραπεζών προς Ελληνες καταθέτες – πελάτες τους με τις οποίες τους ζητείται να επιβεβαιώσουν επισήμως ότι είναι «tax compliant» (φορολογικά «συμμορφωμένοι»). Αποδίδουν την κινητικότητα αυτή σε πρόθεση διασφάλισης των ελβετικών τραπεζών απέναντι στο δικό τους θεσμικό πλαίσιο και συνάγουν το συμπέρασμα ότι μπορεί έτσι να διασφαλίζεται περαιτέρω η ανωνυμία των καταθετών. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, υπονομεύεται ενδεχόμενη προσπάθεια επαναπατρισμού κεφαλαίων στην Ελλάδα με την παροχή κινήτρων, όπως η εφάπαξ φορολόγηση κεφαλαίου με ελκυστικό συντελεστή. Μέτρο που παραμένει στην εργαλειοθήκη της ελληνικής κυβέρνησης και θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Υπενθυμίζεται πως η Ελβετία δεν προσυπέγραψε την προ ημερών συμφωνία των 51 κρατών του ΟΟΣΑ που καταργεί de facto το τραπεζικό απόρρητο.

Πρόταση για το «κούρεμα»

Η πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που παρουσιάστηκε σε ημερίδα του «Ποταμιού», φέρνει ξανά στην επιφάνεια τους παρασκηνιακούς διακανονισμούς στους οποίους ενεπλάκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε κρίσιμες φάσεις της ελληνικής κρίσης. Το πρώτο μέρος της πρότασης, την οποία έχει επεξεργαστεί ο οικονομολόγος Ανδρέας Κούτρας, αφορά το αναδρομικό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που περιήλθαν στην κατοχή της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος SMP, αλλά και των ομολόγων που αγόρασαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης για επενδυτικούς σκοπούς, σε μεγάλο βαθμό προ κρίσης. Τα ομόλογα αυτά, που αθροιστικά φτάνουν τα 56,67 δισ. ευρώ, εξαιρέθηκαν από το PSI. Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, λοιπόν, αν «κουρευτούν» στον ίδιο βαθμό που «κουρεύτηκαν» τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα, θα επιφέρουν ελάφρυνση του χρέους κατά 29 δισ. ευρώ.

Στην αντεπίθεση η «Λάμψα»

Ουδεμία πώληση μετοχών της «Λάμψα Α.Ε.», ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», έχει γίνει από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας κ. Θανάση και Πάνο Λασκαρίδη. Αυτό απαντά η «Λάμψα» σε δημοσιεύματα τα οποία, όπως τονίζει, «συνδέουν την εταιρεία και τους βασικούς μετόχους της με ψεύδη και υπονοούμενα γύρω από τη δραστηριότητα της εταιρείας». Με άλλα λόγια, η εταιρεία μιλάει για συκοφάντηση των βασικών μετόχων της επιχείρησης που έχουν επενδύσει εξ ιδίων άνω των 180 εκατ. στη «Λάμψα» και στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου χωρίς να λάβουν ούτε 1 ευρώ επιδότηση. Παράλληλα, όπως εκτιμούν, όλο αυτό το κλίμα δυσφημεί το ξενοδοχείο σε μία περίοδο που προσπαθεί να ανακάμψει από την 5ετή κρίση και τις ζημιές που υπέστη από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

«Υβριδικές» χρηματοδοτήσεις

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Περαιτέρω έρευνα του θέματος, λοιπόν, κατέδειξε ότι εκεί μόλις το 30% των συνολικών επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων προέρχεται από τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο 70% καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια είτε άμεσα είτε μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Η αναλογία αυτή εκτιμάται ότι τείνει σταδιακά να επικρατήσει και στην Ευρώπη και, όπως φαίνεται, και στην Ελλάδα. Στις «υβριδικές» χρηματοδοτήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων στην Ε.Ε. επιχειρούν τώρα να εισέλθουν ασφαλιστικά ταμεία και αμοιβαία κεφάλαια. Τάση που δεν είναι ακόμη ευδιάκριτο εάν θα φτάσει σύντομα στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη, πάντως, όμιλοι όπως η BlackRock, η Schroders, η Allianz Global, η Axa και η Legal & General έχουν ήδη ξεκινήσει να προσφέρουν απευθείας δάνεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT