Διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες, κοινή καταγωγή

Διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες, κοινή καταγωγή

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλύτης ήταν όχι τόσο η κοινή κομματική ταυτότητα όσο η κοινή καταγωγή. Ετσι, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης διοργάνωσαν συνέδριο για την ανάπτυξη της Κρήτης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων. Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αίγλη Ζαππείου απηύθυνε χαιρετισμό μια ακόμη πολιτικός με κρητική καταγωγή, η υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία εκλέγεται στην Α΄ Αθηνών. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι οι εν λόγω βουλευτές της Ν.Δ. θα ένωναν τις δυνάμεις τους για ένα συνέδριο με σκοπό την ανάπτυξη του τόπου καταγωγής τους ακόμη και αν εκλέγονταν στην ίδια περιφέρεια. Η απουσία ανταγωνισμού, ειδικά στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, μάλλον διευκολύνει τις συνεργασίες.

Mε τις οριστικές διαγραφές της Μαΐλλης και της Cyclon Ελλάς –θυγατρική της Motor Oil– που αποφάσισε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέρχονται σε 7 οι μετοχές που αποχώρησαν από το χρηματιστήριο το 2014. Είχαν προηγηθεί στις 28 Μαρτίου 2014 οι διαγραφές των Ριντένκο, Eικόνα-Ηχος, Ιμπέριο-Αργώ Γκρουπ, Alapis και Fashion Box. Οι προαναφερθείσες εταιρείες αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είχαν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης για περισσότερους από 12 μήνες. Επίσης στη διάρκεια της χρονιάς που ολοκληρώνεται είχαμε δικαστικές αποφάσεις για την πτώχευση ακόμη δύο εισηγμένων (Shelman και Τεγόπουλος) που δεν έχουν διαγραφεί από την Ε.Κ. αλλά παραμένουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Με «τσιμπημένο» επιτόκιο

Με ελαφρώς υψηλότερο επιτόκιο άντλησε χθες το Δημόσιο περισσότερα από 2,9 δισ. ευρώ μέσω δύο δημοπρασιών εντόκων γραμματίων. Η μία ήταν προγραμματισμένη και η δεύτερη έκτακτη, για να καλυφθούν ανάγκες που ενδεχομένως να προκύψουν τους επόμενους μήνες. Πάντως, μέσα στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης της ελληνικής αγοράς, η αύξηση των επιτοκίων στο 1,80% από 1,70% για τα τρίμηνα έντοκα και στο 2,15% από 2% για τα εξάμηνα γραμμάτια θεωρείται μικρή. Το θέμα, όμως, είναι εάν θα χρειαστεί και νέα έκτακτη έκδοση γραμματίων για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες είναι σε ετοιμότητα για να καλύψουν μια νέα και έκτακτη έκδοση.

Σε ρυθμούς… 2012 οι αναλύσεις των ξένων

Τη μία έκθεση μετά την άλλη βγάζουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες τις τελευταίες δύο ημέρες για να τοποθετηθούν επί των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Μέσω αυτών οι περισσότεροι επαναφέρουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν, όμως, και επενδυτικοί οίκοι που θεωρούν ότι δεν θα φθάσει σε αυτό το σημείο η Ελλάδα. Πάντως, η αγωνία τους είναι τέτοια, που υπάρχουν οίκοι που τις δύο τελευταίες ημέρες εξέδωσαν δύο αναλύσεις για την Ελλάδα. Και ακόμη είμαστε στην αρχή…

Κοινά σχέδια Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας

Κοινή διακήρυξη για τον «κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου» υπέγραψε στις Βρυξέλλες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης με τον Ρουμάνο υπουργό Ενέργειας Ραζβάν Νικολέσκου και τον Βούλγαρο υφυπουργό Ενέργειας Αντόν Παβλόφ. Ο κάθετος διάδρομος (Vertical Corridor) είναι μία νέα όδευση για το φυσικό αέριο, που θα ενώνει τα εθνικά δίκτυα των τριών χωρών μέσω διασυνδετήριων αγωγών, ώστε το φυσικό αέριο να προωθείται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και κατόπιν πιθανώς σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το φυσικό αέριο, η ποσότητα του οποίου υπολογίζεται σε 3-5 bcm ανά έτος, θα προέρχεται από διάφορες πηγές και συγκεκριμένα από το ελληνικό δίκτυο μέσω του σταθμού υγροποίησης στη Ρεβυθούσα, τον αγωγό TAP που θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και τον υπό σχεδίαση πλωτό σταθμό αεριοποίησης στη Βόρεια Ελλάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT