Καθυστέρηση με κόστος για μισθωτούς, συνταξιούχους

Καθυστέρηση με κόστος για μισθωτούς, συνταξιούχους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια εισφορά αλληλεγγύης θα πληρώσουν τον Ιανουάριο μισθωτοί και συνταξιούχοι εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου. Η νέα εγκύκλιος θα πρέπει να ορίζει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% σε όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος αναγκάζει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των ταμείων να λειτουργούν με βάση τα όσα ίσχυαν πέρυσι για την εισφορά αλληλεγγύης. Για μία ακόμη φορά η αδράνεια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι σε βάρος των πολιτών. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, όλοι οι φορολογούμενοι περίμεναν έστω και αυτή τη μικρή ελάφρυνση. Βέβαια, με την έκδοση της εγκυκλίου θα γίνει αναδρομική εκκαθάριση και θα επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν.

Μπορεί αρκετοί δήμοι στη χώρα να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν όμως και κάποιοι που επιθυμούν να δώσουν κίνητρα στη νέα επιχειρηματικότητα. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου στον νομό Θεσσαλονίκης. Οπως μαθαίνουμε, στον δήμο αποφασίστηκε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη για τρία χρόνια οι νέοι επιχειρηματίες κάτω των 35 ετών που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του συγκεκριμένου δήμου. Επιπλέον, όλες οι νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις –φυσικά και νομικά πρόσωπα– απαλλάσσονται των δημοτικών τελών για 12 μήνες από την έναρξη της επιχείρησης.

Ολοκληρώνεται η έρευνα

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποκαλύψει ποια επενδυτικά σχήματα και φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται στις κινήσεις παράνομου short selling (ανοικτές πωλήσεις) που πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το διάστημα Απριλίου – Μαΐου 2014, όταν εισήχθησαν οι νέες μετοχές που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου και συγκεντρώθηκαν 8,3 δισ. ευρώ. Συνολικά, η Ε.Κ. εξετάζει 150 συναλλαγές φυσικών και νομικών προσώπων για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις «ύποπτων» κινήσεων, όχι μόνο γυμνών ανοικτών πωλήσεων (naked short selling), αλλά και πολλών άλλων παράνομων πρακτικών.

Περιμένοντας επί ματαίω την επιστροφή φόρου

Παρά το γεγονός ότι η τρόικα έχει ζητήσει από τις φορολογικές αρχές να επιστρέφονται ταχύτερα οι φόροι στους φορολογουμένους, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει παλαιές τακτικές προκειμένου να ωραιοποιείται η εικόνα στα δημόσια εσόδα. Πολλοί φορολογούμενοι περίμεναν αυτές τις μέρες την επιστροφή φόρου για να καλύψουν ανάγκες τους, αλλά η φορολογική διοίκηση αποφάσισε να καλύψει τις δικές της. Ετσι, θα πρέπει να περιμένουν το 2015, πλέον, χιλιάδες φορολογούμενοι, μήπως προεκλογικά ξεκινήσει η διαδικασία μαζικών επιστροφών φόρων.

Λειτουργεί κανονικά εν αναμονή εξελίξεων

Κανονικά θα συνεχίσει να λειτουργεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης εν αναμονή των εξελίξεων για την προώθηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της πώλησής του στο αραβοτουρκικό επενδυτικό σχήμα που έχει πλειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση –η οποία τελεί υπό αναθεώρηση ανάλογα με τις εξελίξεις– τα συστήματα του συγκροτήματος θα συνεχίσουν να δέχονται κρατήσεις τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Eξάλλου, από σήμερα η συνεργασία του συγκροτήματος με τη Starwood Hotels and Resorts εισέρχεται σε διαφορετική φάση. Και αυτό γιατί από τη μία η διαχείριση του ξενοδοχείου περνάει από τον διεθνή όμιλο στη διοίκηση του Αστέρα, από την άλλη επετεύχθη συμφωνία βραχυχρόνιας διάρκειας προκειμένου το συγκρότημα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα ξενοδοχειακά σήματα και το σύστημα κρατήσεων της Starwood.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT