Παρέμβαση Χαρδούβελη για τον «επαγγελματία επενδυτή»

Παρέμβαση Χαρδούβελη για τον «επαγγελματία επενδυτή»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην οικία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη (φωτ.) σε ένα Σαββατοκύριακο επιλύθηκε το πρόβλημα του «επαγγελματία επενδυτή», που είχε προκαλέσει δυσφορία στη χρηματιστηριακή αγορά. Οι χρηματιστές έπεισαν τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει το σχετικό άρθρο από νομοσχέδιο που είχε ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Αυτό αποκάλυψε ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, τέως πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ (παραιτήθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα για να συμμετάσχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές), μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΧΑΕ για την πρώτη συνεδρίαση του 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε μία αποστροφή της χθεσινής του ομιλίας στο χρηματιστήριο έκανε την εξής πρόβλεψη: «Οποιος επενδύσει τώρα στην αγορά θα είναι τυχερός, δεν χρειάζεται να πάρετε λαχεία». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, οι εκλογές πρόλαβαν το υπουργείο Οικονομικών, που δεν κατάφερε να καταστήσει πιο ανεξάρτητες την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη φορολογική διοίκηση, και παραδέχθηκε ότι η αστάθεια του πολιτικού κλίματος «έπνιξε» το χρηματιστήριο, που έκλεισε με απώλειες 29% το 2014.

«Μνημόνιο» μεταξύ τραπεζών και Σελόντα

Υπεγράφησαν οι βασικές δανειακές συμβάσεις για την αναχρηματοδότηση των ιχθυοτροφείων Σελόντα από τις πιστώτριες τράπεζες. Οπως ενημέρωσε το χρηματιστήριο η εισηγμένη εταιρεία στις 31 Δεκεμβρίου 2014 υπεγράφησαν προγράμματα ομολογιακών δανείων, ύψους 100 εκατ., 8 εκατ. και 2 εκατ. ευρώ, και προσύμφωνο για τη ρύθμιση των υπόλοιπων ποσών. Η εκταμίευση των παραπάνω δανείων εξαρτάται, μεταξύ των άλλων, από τη σύσταση των συμφωνημένων εξασφαλίσεων (που περιλαμβάνουν κυμαινόμενη ασφάλεια στα αποθέματα της εταιρείας, προσημειώσεις σε ακίνητα κ.λπ.) και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση μέρους των υποχρεώσεων της Σελόντα προς τις τράπεζες, όπως αποφασίστηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2015 υποδέχεται σήμερα η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «MSC Sinfonia», που πραγματοποιεί 12ήμερη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, με 1.857 επιβάτες από 42 εθνικότητες και 675 μέλη πληρώματος, με πλοίαρχο τον Πιέτρο Σκαρπάτο, στον οποίο θα επιδοθεί ο θυρεός  του ΟΛΠ Α.Ε.

Η κακοκαιρία έπληξε τον τουρισμό στο Πήλιο

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε, ιδιαίτερα, την περιοχή του Βόλου και του Πηλίου είχε σοβαρές επιπτώσεις και στην τουριστική δραστηριότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, τις δύο ημέρες που έκλεισαν οι δρόμοι από τις έντονες χιονοπτώσεις οι ακυρώσεις κρατήσεων στο ανατολικό Πήλιο έφθασαν έως και 60%. H ένωση σημειώνει ότι η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών είχε συνέπεια να παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή οι κρατήσεις στα καταλύματα και γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι προς το Πήλιο είναι ανοιχτοί.

Ελληνικό χρώμα στην επέτειο ένταξης της Αυστρίας στην Ε.Ε.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ένταξη της Αυστρίας ως πλήρους μέλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την 1η Ιανουαρίου του 1995. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας με δηλώσεις της κάνει ένα θετικό απολογισμό της συμμετοχής της στην Ενωση, με εξαίρεση το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, που τη χαρακτηρίζει «σαφέστατα μεγάλο λάθος». Η ένταξη της Αυστρίας στην Ε.Ε. είχε ελληνικό χρώμα, καθώς η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα τότε του Συμβουλίου της Ε.Ε., είχε διεκπεραιώσει την τελευταία, εξαιρετικά δύσκολη, φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αυστρίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT